VİZYON BALIKESİR / BALIKESİR’DEKİ İŞSİZ (ERKEK) NÜFUSUN NİTELİKSEL EĞİLİM ANALİZİ – 2
Katılımcıların % 63,ü tatmin edici bir ücret, % 50’si huzurlu bir işyeri, % 33’ü düzgün bir fiziksel çalışma ortamı % 34’ü İSG hassasiyeti ve % 36’si terfi ve yükselme şansının olduğu bir işyeri beklentisi içindedir. Bu beklentiler halihazırda iş aramakta olan bir kitlenin standart beklentileridir. Daha önceki çalışmalarımız ışığında Balıkesir’deki çalışma kültürünün bu beklentinin gerisinde kaldığı ve çoğu şirketin henüz bu alanda tatmin edici adımlar atmadıklarını belirtebiliriz.
Katılımcı cevaplarında ilk kademe yöneticilikle ilgili olan adalet ilk sıradadır. Adaletin çalışan bağlılığını nasıl etkilediği ve işte kalma kararını nasıl şekillendirdiği bilinen bir gerçektir. Adalet saygı ve güven bir yöneticiden beklentilerin en önemli kısmını oluşturmaktadır. Profesyonel yönetimden ve kurumsallıktan uzak firmalarda en önemli sorun yöneticilerin keyfi yaklaşımlarından kaynaklanmaktadır ve bu da işten ayrılmaların en önemli nedenidir.
Katılımcıların % 58’i daha önce mesleki eğitim aldığını % 42’si almadığını beyan etmiştir. Özellikle nitelikli eleman statüsünde olan eğitimli ve piyasa tecrübesi olan erkek katılımcıların mesleki eğitimle ilgili tutumları olumludur.
Katılımcıların % 72,5’i mesleki eğitim almaya sıcak bakmaktadır. Bu durum beceri yenilemeye mental olarak hazır bir işgücünün varlığına işaret etmektedir. Yakın gelecekte ortadan kalkacak mesleklerle işgücünün önemli bir kısmı beceri yenileme( reskilling) ve beceri yükseltme (upskilling) ihtiyaçları duyacak, bunun devlet ve firmalar tarafından desteklenmesi bir zorunluluk haline gelecektir.
Katılımcılara Balıkesir’de en çok ihtiyaç duyulan meslekler sunularak sorulan soruya iş makinesi operatörlüğü, ön muhasebecilik ve tıbbi sekreterlik gibi cevaplar vermişlerdir. Bunun yanında ihtiyaç duyulan teknik branşlara yönelik tatmin edici bir ilgi dağılımı da görülmektedir. Katılımcı sayıları toplam işsiz sayısına oranlayarak bir tahmin yürüttüğümüzde il genelinde yeteri kadar iyi tanıtıldığı ve iyi dizayn edildiğinde kursların ihtiyaç duyulan işgücünü yetiştirecek talebi toplayacağı beklenebilir.
Anket katılımcıların mesleki eğitim almak istedikleri diğer alanların dağılımında İnsan kaynakları, isg, yazılım ve bilgisayar ,güvenlik gibi alanlarda mesleki eğitim talepleri diğerlerine göre daha fazla öne çıkmaktadır. Rahat ve az çalışma ve yüksek ücret vadeden işlere yönelik bir talep görünmektedir.
Katılımcıların % 51’i 2 aylık bir mesleki eğitime sıcak bakarken % 49’u 2 aydan 1 yıla kadar değişiklik gösteren programlara açık olduklarını belirtmişlerdir.
Katılımcıların % 86’sı çalışmadan geçen zamanın finansmanını, % 84’ü de iş bulma ümidi olmadan zaman ayırma konusunu en zor kısım olarak gördüklerini belirtmişlerdir. Özellikle daha önce çalışmış, belli bir yaşam standardına alışkın, evli ve ileri yaşlarda olan kişilerin mesleki eğitimi herhangi bir finansal destek ve geleceğe dair öngörü olmaksızın sürdürmelerinin zorluğu ortadadır.
Katılımcıların % 39,1’i iş garantisi beklentisi içindeyken % 35,34’ü mesleki eğitimi kendilerini geliştirecekleri (upskilling) bir fırsat olarak görmekte ve bu nedenle kendi meslekleriyle bağlantılı mesleki eğitim fırsatlarına sıcak bakmaktadırlar
Erkek katılımcıların % 83’ü Balıkesir’de yaşamaktan memnun olduklarını ifade etmişlerdir. Balıkesirli olmayanların % 86’sı bu şehirde yaşamaktan memnunken, Balıkesirli olanlarda bu oran % 82’dir. İşsiz olan veya iş arayışında olan bu kitlenin büyük çoğunluğunun Balıkesir’den ayrılmayı düşünmemesi şehir için pozitif bir göstergedir.
Katılımcıların Balıkesir’de yaşamaktan memnuniyet duymama nedenleri arasında % 60 ile işsizlik başı çekmektedir. % 27 ile ikinci sırada olan Şehir kültürü kişisel ilişkiler ve nepotizme duyulan tepkilerin sıralandığı bir ana başlıktır. Örneğin : “küçük bir şehir olduğu için torpilin çok fazla olması ve iş imkanının asla olmaması olanında Balıkesirli olmayanlar yüzünden gasp edilmesi.” Bu ifadelerden bir tanesidir. Düşük ücretler de % 20 ile bir diğer memnuniyetsizlik sebebidir. Buna örnek olarak “Diğer illere göre yaşam kalitesi aynı fakat iş sahası az olduğu gibi diğer illere göre işveren tarafından verilen ücret sanki bütün işverenler birlik olmuş gibi düşük ve aynı.” Yorumu verilebilir.
Katılımcılar Balıkesir’in doğal ve turistik özelliklerini, şehirdeki güven, sakinlik ve huzuru ve son olarak ulaşım kolaylığını bu şehirde yaşama deneyimini güzelleştiren 3 ana faktör olarak görmektedir. Şehri yönetenlerin şehrin PR’ını nitelikli istihdamı çekmek için bu alanlar üzerine kurgulamaları, şehir planlama, yayışma ve diğer politikaları şekillendirirken bu özelliklere zarar verici uygulamalardan kaçınmaları şehrin geleceği adına özellikle önem taşımaktadır.
İş yetersizliği, sosyalleşme alanlarının kısıtlılığı vurgusuyla şehri dizaynı, örnek : “Merkezinde gezilecek yerin olmaması alışveriş merkezi ile çözülecek bir sorun değil.” şehir insanının olumsuz özelliklerine vurgu yapan şehir kültürü, örnek :“Trafikte İnsanların anlayışsız olması.” ve belediyenin insan kaynakları ve hizmet politikaları eleştirilerinden oluşan yerel yönetim tepkisi, örnek: “Bazı mahaller çok bakımlı Bazı mahallelerde çok bakımsız sanki insan ayrımı yapılmış gibi” insanların en çok dile getirdikleri olumsuzluklar olarak göze çarpmaktadır. Daha iyi bir şehir deneyimi için bunların nasıl minimize edilebileceği bir politik ödev şeklinde ele alınabilir.
Katılımcıların en önemli beklentileri istihdam, altyapı, temizlik ve ulaşım eksiklerinin giderilmesi, şehrin ekonomik olarak gelişmesi, şehir halkına ekonomik destek olunması bununla ilgili doğrudan ve dolaylı uygulamalar yapılması, esnafın, kiraların denetlenmesi, sosyal mimarinin yani şehir sakinlerinin sosyalleşebilecekleri alanların geliştirilmesi önem taşımaktadır. Ayrıca üzerinde sıklıkla durulan Balıkesir’in huzurlu bir şehir olma imajını tehdit eden gece şehrin sokaklarında ve şehir kenarlarında dolaşan, içki içen ve halkı tedirgin eden büyüyen bir kitlenin varlığıdır. Bu kitle özellikle dışardan bakanlar için şehir deneyimini negatife çevirebilecek güvenlik ve huzur algısını düşüren ve önlem alınması gereken negatif bir unsurdur.
Katılımcıların %87’si Balıkesir’de yaşamak istediklerini belirtmişler, %13’ü yaşamak istemediğini belirtmiştir. Balıkesir’de şehir deneyimi Balıkesirliler için birçok açıdan olumludur ve insanlar bunun farkındadır.
“Kendim daha çok deniz seven insanım içe kapanık şehirler beni boğuyor- coğrafi konum”, “Almanya’ya gitmeyi düşüyorum kendi ülkemde mülteci oldum bu acı bir gerçek-istihdam problemi”, “Bu şehirde kendimi geliştiremeyeceğimi düşünüyorum-sosyo-ekonomik koşullar” şeklindeki yaklaşımlar olumsuz üç başlıkta şehir deneyimini sonlandırmak istemenin gerekçelerini örneklendirmektedir.