BALIKESİR TABİP ODASI’NNDAN BAKANLIĞA AŞI SORULARI

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BALIKESİR Tabip Odası yönetimini, Sağlık Bakanlığı’na Covid-19 aşılarıyla ilgili adeta soru önergesi verdi. Tabip Odası, pek çok ülke farklı firmalardan nüfuslarından daha fazla aşı temin etmişken, Türkiye’nin 53. Sırada yer alabildiğine dikkat çekti. Açıklamada, “bu durum ileride aşı karaborsası oluşturur, bu yüzden aşı konusunda şefaaf bir politika izlenmeli” uyarısı yapıldı.

İşte Tabip Odası’nın yanıt beklediği sorulardan bazıları: Aşı firmaları ile yapılan anlaşmalar basınla ve toplumla paylaşılacak mı? Aşılar ne zaman ve hangi öncelik sırasıyla yapılacak? Aşı merkezleri kurulacak mı? Saklanma koşulları nasıl sağlanacak? Aşı dağıtımı nasıl yapılacak?

 

Tabip Odası’nın açıklaması şöyle:

“2002 yılından itibaren uygulanmaya başlanan “Sağlıkta Dönüşüm Projesi”nin sağlıkta yıkıcı etkisinin sonucu olarak, 100 yıldan daha fazla tarihi geçmişleri olan Ankara ve İstanbul’da eğitim veren ve toplumun sağlığına hizmet eden köklü hastaneler, şehir-şirket hastanelerinin rantı uğruna kapatılmıştır.

Sağlıkta Dönüşüm Projesi sadece hekim ve hastaneleri olumsuz etkilememiş, aynı zamanda koruyucu sağlık hizmetlerinin de büyük oranda ortadan kalkmasına neden olmuştur.

Bütçeden koruyucu sağlık hizmetlerine hiçbir dönem ayrılmayan para, ne yazık ki pandemi sürecinde de ayrılmamış, 2021 yılı Sağlık Bakanlığı bütçesinin 3/4’ü tedavi hizmetlerine, sadece 1/4’ü koruyucu sağlık hizmetlerine ayrılmıştır.

Genel bütçeden ise koruyucu sağlık hizmetlerine ayrılan pay geçmiş yıllarda olduğu gibi yüzde 1,2 civarındadır. Sağlık Bakanlığı 2021 yılı bütçesinde büyük çapta yapılması düşünülen aşı ve aşı çalışmalarına ayrı bir bütçe ayrılmamıştır.

Pandemi sürecinin iyi yönetilemediği açıktır. Aşı bir insan hakkıdır ve aşılarda ne yazık ki sorun yaşanmaktadır.

Sağlık Bakanlığı tarafından sadece tek bir firma ile anlaşma yapılmış, getirileceği iddia edilen 50 milyon aşı sadece 25 milyon vatandaşımız için yeterli olabilecektir. Ülkemizde 83.2 milyon yurttaş 4 milyon sığınmacı ve toplam yaklaşık 90 milyon nüfus olduğu düşünülürse, 180 milyon doz aşıya ihtiyacımız vardır. 18 yaşın altındakilere şu anda aşılama planlanmadığını düşünerek dışarıda bıraktığımızda dahi bizim geri kalan bütün yurttaşlarımıza ikişer doz olmak üzere yaklaşık 120 milyon doz aşı sağlamamız gerekiyor. Bu kadar aşının gelip gelmeyeceği ve gelirse kalan 58 milyon vatandaşımızın aşı olup olmayacağı veya nasıl olacağı da belli değildir. Dünyada birçok ülke farklı firmalardan ve nüfuslarından daha fazla aşı temin etmişken Türkiye aşı temin eden ülkeler arasında ne yazık ki 53. sıradadır. Bu durumun ileride aşı karaborsası oluşturma riski de mevcuttur. Tüm bunların önüne geçilebilmesi için aşı konusunda tam şeffaf bir politika izlenmelidir.

Şu anda Sağlık Bakanlığı’nın kaç milyon doz aşı sağlayabileceğine ilişkin bir belirsizlik var. Örneğin Aralık ayının sonuna dek 10 milyon aşı geleceği söylenirken, bu bugün itibariyle 3 milyon doz gelmiştir. Pfizer-BioNTech firması ile de 550 bin doz aşı bağlantısı yapıldığı belirtilmektedir.

Bu belirsizlikler içerisinde ister istemez yurttaşlarımızı öncelik sırasına göre aşı çalışmalarına başlanmalıdır. Yapmamız gereken şey bu durumda çok açık, önce sağlık çalışanları ve 65 yaş üzerinden başlayarak aşılamayı yürütmemiz gerekiyor.

Covid-19 süreci şeffaf yönetilememiş ve birçok gerçek sonradan ortaya çıkmıştır.

Dünyanın diğer ülkelerinde aşı uygulamalarına başlanıp ve 12 milyonun üzerinde aşı yapılmışken aşı tedarik ve uygulanmasında neden bu kadar geciktiğimiz sorgulanmalıdır.

Sağlık Bakanlığı sorularımıza şeffaflıkla yanıt vermelidir:

  • Aşı firmaları ile yapılan anlaşmalar basınla ve toplumla paylaşılacak mıdır?
  • Aşılar doğrudan firmadan mı alınmıştır, yoksa aracı firma var mıdır?
  • 3 milyon doz aşı geldiği açıklanmış olup; Aşılar kaç parti halinde, ne zaman gelecektir?
  • Aşıların geliş aralıkları ne kadar sürededir?
  • Aşılar ne zaman yapılmaya başlanacaktır?
  • Aşıların kimlere ne zaman yapılacağı programı var mıdır?
  • Aşıların saklanması için yeterli hazırlıklar yapılmış mıdır?
  • Aşıların dağıtımı nasıl yapılacaktır?
  • Aşı merkezleri kurulacak mıdır?
  • Günlük ne kadar doz aşılama yapılacaktır?
  • Aşılar nerelerde yapılacaktır?
  • Aşılar gelinceye kadar saklanma koşulları Çin Sağlık Bakanlığı veya ülkemiz Sağlık Bakanlığı tarafından mı sağlanacaktır?
  • Corona aşısının 1.doz ve 2. doz aşı uygulaması arasında 28 gün olacağı açıklanmış olup, bu konuda Aşı Danışma Kurulu ve Bilim Kurulu’nun görüşleri alınmış mıdır? . Ve neden Meslek Hastalığı bile kabul etmediğiniz Covid-19’dan bu kadar çok Hekim ve Sağlık çalışanı hayatını kaybediyor.”
Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
BALIKESİR TABİP ODASI’NNDAN BAKANLIĞA AŞI SORULARI
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!