31 Mart seçimlerinin ardından kuruluşunu gerçekleştiren Altıeylül Belediye Meclisi ikinci birleşimini yaparak önceki dönem belediye başkanının çalışmalarının yer aldığı Faaliyet Raporunu oyladı. Yasa gereği yapılması gereken oylama sonucunda AK Parti’den aday gösterilmeyerek bağımsız olarak seçime giren Hasan Avcı’nın 2023 yılı faaliyetleri oy çokluğuyla kabul görmedi. Oylamada AK Partili meclis üyeleri ret oyu kullanırken CHP’li üyeler ise çekimser oy kullandı. Meclis salt çoğunluğunun oluşmadığı oylamada Hasan Avcı’nın faaliyet raporunun ret edilmesiyle ilgili işlem yapılmayacak.
Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı’nın 2023 yılı mali yılı faaliyet raporu Altıeylül Belediye Meclisi’nde görüşüldü. Oy çokluğuyla kabul edilmeyen faaliyet raporuyla ilgili AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Birol Şahin bazı tespitlerde bulundu. Şahin 2023 yılında kendi partisinden belediye başkanlığı görevinde bulunan Hasan Avcı’nın çalışmalarının yer aldığı faaliyet raporunu eleştirdi. Şahin Hasan Avcı’nın AK Parti belediyecilik anlayışına uygun olmadığı için aday gösterilmediğini ileri sürdü. Bütçenin daha etkin yürütülmesi için AK Parti’nin başka aday çıkardığını da ifade eden Mehmet Birol Şahin, seçmenin Hakan Şehirli’ye teveccüh gösterdiğini kaydederken seçmenin Hasan Avcı’ya da onay vermediğini dile getirdi.
“FAALİYET RAPORU BELEDİYE BAŞKANININ ÇALIŞMALARINI İÇERİR”
2023 Mali Yılı Altıeylül Belediyesi Faaliyet Raporunun komisyondan gelen şekliyle okunmasının ardından konuyla ilgili müzakereler başladı. AK Parti Grubu adına söz alan Mehmet Birol Şahin yaptığı konuşmada faaliyet raporundaki olumsuzluklara değindi. Şahin konuşmasında şunları söyledi:
“Faaliyet Raporu Komisyon Raporunda da yazıldığı üzere belediye başkanı tarafından hazırlanan ve 2023 yılında belediye başkanı ve belediye başkan yardımcılarının belediye personeliyle yaptığı faaliyetleri içeren bir rapordur.
“KENTSEL DÖNÜŞÜMLE İLGİLİ HİÇ BİR ŞEY YAPILMAMIŞ”
Bu rapora baktığımızda 19’ncu sayfada kentsel dönüyüm çalışmaları adı altında bir tablo var. Bu tablonun içeriğine baktığımızda kentsel dönüşüm dediğinizde vatandaşlarımızın da ne anladığını hepimiz biliyoruz. Ancak bu raporun kentsel dönüşüm adı altında yapılan listede ve yapılan harcamalara baktığımızda tarla yolu, karla mücadele, asfalt yaması, taş döşeme gibi çalışmalar yapıldığını görüyoruz. Bu kentsel dönüşüm değil. Balıkesir merkezinde Altıeylül ilçemizde de kentsel dönüşüm dediğimizde yapılması gereken şey bu yeni yönetime de tavsiye içeren tavsiyelerimizi bu faaliyet raporunu da konuşurken onlara da bu yeni dönemde hiç olmazasa yüzde 65-70 arasında 2000 yılından önce yapılan yıkılması gereken, yenilenmesi gereken ve depreme dayanıklı konutlara dönüştürülmesi şey olarak anlıyoruz.
Altıeylül’de de bu yapılmak zorundadır. Yani belediye bu işin neresinde olmalı dersek birçok ilçe belediyelerinde yaptıkları gibi vatandaşların kentsel dönüşümünü hızlandıran, bir an önce Balıkesir’de, Altıeylül’ümüzde neredeyse ayda 3-5 defa deprem olan bir yerdeyiz. Balıkesir birinci derece deprem kuşağındadır. Bu nedenle kentsel dönüşüm adı altındaki yapılanlar faaliyet raporunda bir konutun dönüştürüldüğüne dair bir bulgu yok. Bunu mutlaka önümüzdeki dönemde belediyemiz inşallah vatandaşlarımıza yardımcı olarak yapacaktır.
“KEDİ EVİ YAPMAKLA SOKAK HAYVANLARI SORUNU ÇÖZÜLMÜYOR”
Faaliyet Raporunun 69’ncu sayfasında sokak hayvanları bakım ve korunması başlığı altında yine bir kedi evi ve kedi fotoğrafı var. Üzerinde de ne yapıldığı yazılıyor. Çünkü sokak hayvanları Altıeylül için son derece önemlidir. Altıeylül’de yaşayan vatandaşlarımızın hangi konularda şikayetçi olduğuna baktığımızda ikinci sırada sokak hayvanlarının bakımı, rehabilitasyonu, belki açık gezmesi, tedirginlik oluşturması öne çıkıyor. Ancak Altıeylül Belediye Başkanımız 2023 yılında yaptığı faaliyetlerine baktığımızda 48 kedi-köpek evi yapmış bir yıl içinde. Altıeylül ilçesinin sınırlarını düşündüğünüzde bu rakamı sizlerin takdirine bırakıyorum. Şimdi sokak hayvanlarıyla ilgili yasal mevzuatta nüfusu 100 binin üzerinde olan ilçelerin, il ve büyükşehir belediyelerinde mutlaka sokak hayvanlarının rehabilitasyonu, bakımıyla ilgili kendi bakımevini yapmak zorunluluğu var.
Bu zorunluluk 2022 yılında sona erdi. 2023 yılında Altıeylül Belediyemizin bu faaliyet raporunda kendi sokak hayvanlarının bakım rehabilitasyon merkezinin yazılı olması gerekirdi. Olmamış. Altıeylül ilçemizde nüfus 100 binin üzerinde olduğu için mutlaka en şikayet edilen konuların başında sokak hayvanları geldiği için Altıeylül Belediyesi Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi olması gerekir. Büyükşehir Belediyesinin Ovaköy’de bir rehabilitasyon merkezi olması bunu kurtarmaz. Burada zaten faaliyet raporunda demişler ki şikayet edildiğinde, bir konu olduğunda küpesiz hayvanlar oraya götürülüyormuş. Raporda 48 kedi-köpek evi yapmanın yanında 5 bin 885 kilogram da mama dağıtmışlar. Bakın bunlar Altıeylül ilçemiz için son derece yetersizdir.
“EN ÇOK ŞİKAYET KALDIRIM İŞGALLERİ OLMUŞ”
Biraz önce belirttiğim gibi 96’ncı sayfada belediyemize konularına göre şikayet sayıları sıralanmış. Burada dikkat çekici olan husus Altıeylül’de en çok şikayet edilen konu kaldırım işgalleri olmuş. Kaldırımlara masa, sandalye konulması, inşaat atıklarının veya inşaat malzemelerinin konulmasıyla insan odaklı bir şehirde olması gereken yaya yürüyüş yollarının bu şekilde işgali ve Altıeylül’de 2023 yılının en fazla şikayet konusu bunlar olmuş. İkinci şikayet konusu olarak da sokak hayvanları ile ilgili şikayetler olmuş. Üçüncü ise komşu şikayetleri olarak görülüyor. Kaldırım işgalleri, komşu şikayetleri, sokak hayvanları konularında en fazla şikayet olmasının nedeni benim anladığım Altıeylül ilçesinde 2023 yılında huzurun kaçtığı görülüyor. İnsanların sokak hayvanlarından, kaldırım işgallerinden ve komşularla ilişkilerinde sorun oluşturduğu bu huzurun, mutluluğun yeniden tesis edilmesi gerekmektedir.
“SOSYAL BELEDİYECİLİK ADINA BİR ŞEY YOK”
Faaliyet Raporunda 98’nci sayfada sosyal yardımlar anlatılmış. Neler yapılmış? Sosyal belediyecilik konusunda 2023 yılında geçen dönem belediye başkanımızın sosyal belediyecilik konusunda en çok algısından bir tanesi sosyal belediyecilikti. Neler yapıldığını sırayla okuyorum; 8 hamile kadına yardım yapılmış. Yani bir yılda Altıeylül’de sadece 8 hamile kadına yardım yapılmış. 10 aileye medikal yardım yapılmış. Yani bunun içerisinde tekerlekli sandalyeler gibi birçok medikal alet var. Yardım yapılan sayı ise sadece 10. Altıeylül’de sadece 65 aileye nakdi yardım yapılmış. 122 aileye kırtasiye yardımı, 240 aileye iftarda yemek verilmiş, 400 aileye de yakacak yardımı yapılmış. Bunlar da Altıeylül Belediyesindeki hemşerilerimizin büyük bölümü sosyal ve ekonomik açıdan son derece zor durumda olan ve onlara mutlaka yardım yapılması, onların ekonomik anlamda kendi kendine ayakta durabilir hale gelmesi, belediyemizin buna öncülük yapması, katkı sağlaması gerekirken sadece yardım yapılan sayılar bu kadar. Bunun ne kadar yetersiz olduğu gözüküyor.
“ALMEK KURSLARINDAN 350 KİŞİYE KURS VERİLİRKEN 10 KİŞİ İSTİHDAM EDİLMİŞ”
Biraz önce söylediğim konular belediye sınırları içerisinde sosyal, ekonomik olarak dezavantajlı grupların, özellikle de kadınların kurslar, kooperatifler aracılığıyla destek verilmesi, eğitilmesi ve kendi ayakları üzerinde durabilmeleri için belediyelerin büyük görevleri var, yapılması gerekiyor. Ancak Altıeylül Meslek Edindirme Kursunda 2023 yılında raporda yazdığı üzere 350 kişiye kurs verilmiş, istihdam edilen kursiyer sayısı 10. Yani Altıeylül Belediyesi başkanının yaptığı faaliyetlerde 2023 yılında sadece 10 kişinin istihdamının sağlandığı bir ALMEK var. Bu ALMEK’in mutlaka geliştirilmesi, etkin hale getirilmesi gerekir.
“TARIM VE HAYVANCILIK YAPANLARA 1 KURUŞ DESTEK VERİLMEMİŞ”
Altıeylül ilçesi kırsal ve hayvancılık konusunda Balıkesir’in ve ülkemizin en önemli ilçelerinin başında gelir. Kırsal Hizmetler adı altında tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanların birçok alanda desteklenmesi gerekir. Bu konuda projeler oluşturulması ve açık destek verilmesi gerekir. Peki, 2023 yılı faaliyet raporuna baktığımızda 101’nci sayfada Kırsal Hizmetlerimiz Başlığı altında yapılanları sırasıyla okuyorum: Lavanta bitkisi bakımı. Çiçekpınar Kırsal Mahallesinde Altıeylül Belediyesi tarlasının üzerine lavanta ekilmiş, kırsal hizmet olarak. Lavanta sabunu yapılmış kırsal hizmet olarak. Lavanta Günleri isimli etkinlik yapılmış üçüncü olarak kırsal hizmet olarak bunu söylemişler.
Dördüncü olarak buğday hasadı demişler. 2023 yılında Pamukçu, Nergiz, Aslıhan, Taşköy’de bulunan tarlamıza buğday ekmişler kırsal hizmet adı altında. Beyinci sırada ise un yapımı var. Ekilen buğdaydan fabrikalardan un alınmış. Altıncı sırada Altıeylül yağ yapımı var. Bu neymiş açıklamasını okuyorum yine köylerdeki arazilerden elde edilen arpa bir yağ fabrikasına verilmiş yerine 1 litrelik yağlar alınmış takas yapılmış, kırsal hizmet adı altında. Meyve bahçesi bakımı kırsal hizmet olarak yazılmış. Çevre temizliği yapılmış. Bunun yanında umumi tuvalet temizliği kırsal hizmet adı altında yer alıyor. Ayrıca mezarlık temizliği ve kırsal mahallelerde sinek ilaçlama çalışması ile 6 Şubat deprem yardım kampanyası ve yol yapımını kırsal hizmetler olarak yazmışlar.
Biraz önce saydığım şeyler kırsal mahallelerin şehirle bağlantılarını düşündüğümüzde 3’de 2 nüfusa sahiptir. Yani nüfusun 3’de 2’lik yaşandığı alanda hayvancılık yapanlara, tarımla uğraşanlara 1 kuruş destek, hibe yok. Bunun için belediyenin bir proje bulmasına gerek yok. Herhangi bir belediyenin internet sitelerini açtığınızda kırsalda tarımla uğraşanlara ne gibi destekler verildiğini göreceksiniz. Altıeylül Belediyesi 2023 yılında hiçbir destek vermemiştir.
“PARTİSİ DE SEÇMENİ DE ÖNCEKİ BAŞKANI ONAYLAMADI”
Geçtiğimiz dönem belediye başkanının 2023 yılı faaliyet raporundaki yetersizlikler sebebiyle zaten partisi tarafından aday gösterilmeyerek üyesi olduğu partinin belediyecilik vizyonuna, anlayışına uygun olmadığını ilan etti. Daha iyi hizmet verilsin, bütçe daha etkin kullanılsın diye bir başka aday gösterilmiş. Yani partisi bu faaliyet raporunu zaten onaylamamıştır. Onun üzerine geçen dönemin başkanı bağımsız aday oldu. Bu sefer Altıeylüllü hemşerilerimiz Sayın Hakan Şehirli başkanımızı başkan seçmek suretiyle faaliyet raporunu konuştuğumuz başkanı da seçmen de onaylamamış oldu. Bu nedenle bizim 2023 yılı faaliyet raporuyla ilgili görüşümüz olumlu değil olumsuzdur, biz ret oyu kullanıyoruz.”
SALT ÇOĞUNLUK OLMADIĞI İÇİN İŞLEM YAPILMAYACAK
Mehmet Birol Şahin’in konuşmasının ardından 2023 Mali Yılı Faaliyet Raporu 19 çekimser, 12 ret oyuyla kabul edilmedi. Meclisin salt çoğunluğuyla faaliyet raporunun onaylanmaması sonrasında önceki dönem belediye başkanı Hasan Avcı hakkında işlem yapılmayacağı belirtildi.