CEMİL YURTMAN / POLİTİKA
Son günlerde bir furya başladı. Sağda solda, marketlerde, şekerleme dükkanlarında “Dubai Lokumu”, “Dubai Çikolatası” duyuruları görülüyor. Hem de ‘saraylı’ olanından!
Nereden çıktı bu? Kendi markamız ‘Türk Lokumu’ ile rekabet mi ediyoruz?
Tarihi geçmişi tam 247 yıl öncesine kadar giden, Osmanlı döneminde ilk olarak 1777 yılında üretilmeye başlanılan ‘lokum’ o yıllarda “Türk Lokumu” olarak dünyada ünlendi. Halen de Turkish Delight olarak anılıyor.
Dubai Lokumu satanlar arasında Balikesir’in en eski lokum üreticisi bir firma da var. Neden buna ihtiyaç duyar kendisi bir marka haline gelmiş bir firma? İlginç bir durum. Her alanda Arap etkisi altinda olan yönetim anlayışından kaynaklanıyor olabilir mi?
Bir de ‘Dubai Çikolatası’ var. Oysa çikolata üretiminin ham maddelerinden biri olan ‘fındık’ da ülkemiz topraklarının bir ürünü ve dünyada fındık üretiminde söz sahibi bir ülke olmamıza rağmen…
Bilindiği gibi zeytinyağında da durum aynı. Zeytinin ana vatanı olan ülkelerden biriyiz ama kendi markamizla zeytinyağı ihraç edemiyoruz!
YAZ SAATİNDE ARABİSTAN , LOKUMDA DUBAİ AYARI MI?
Bilindiği üzere 2016 yılında ‘yaz saati’ uygulamasından vazgeçildi. O tarihten bu yana da çocuklar ‘baykuş’ gibi oldu. Son günlerdeki duruma bakılırsa Turk Lokumu’nu bırakıp Dubai Lokumu’na mı geçtik?
Bu kadar mı etki altındayız?
Küçük bir araştırma yapıldığında Lokumun tarihi geçmişinin neredeyse 300 yıla yaklaşmakta olduğu görülüyor. Anadolu’daki ilk çıkış sehri ile ilgili değişik bilgiler olsa da genel bilgi soyle: Lokum, İstanbul’da Ali Muhiddin Hacı Bekir Efendi tarafından icat edildi . 1777’de Başkent’e gelip bir dükkan açan Kastamonulu bir tatlıcıydı. Bekir Efendi, tatlısını ilk yaptığında Arapça olan “rahatu’l hulkum” adını vermiş. Ancak zamanla “lokum”a dönüşmüş ve Türkiye dışında “Turkish Delight” olarak ünlenmiş.
YAZ SAATİNİ UYGULAMAMA İNADI
2016 yılından bu yana ‘yaz saati’ uygulamasından vazgeçildi geçildi. Köşe Yazarlarından Orhan Bursali, bu konudaki yazısının bir yerinde şöyle diyor:
“2016 yılında AKP iktidarı birden karar verdi ve ülkeyi coğrafi olarak içinde bulunduğu evrensel saat diliminden 1 saat doğuya kaydırdı. Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla yaz saati hemen tüm dünyada uygulanıyordu, yani saatler yazın 1 saat ileri alınıyor, kışın ise tekrar 1 saat geri alınarak normale dönülüyordu.”