SPEKÜLATİF haberlerin odağındaki 18.02 bölgesiyle ilgili “sorunu çözeceğiz” sözü veren Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, söz konusu bölgede imar sorunu olmadığını, 1986 yılında Bakanlık tarafından imar planlarının yapıldığını, sorunun mülkiyet davalarından kaynaklandığını söyledi. Bölgenin deprem riskiyle ilgili çeşitli iddialara da yanıt veren Yılmaz, “bine sağlamsa sorun olmaz” şeklinde konuştu.
“Delinin birisi kuyuya taş atıyor, bütün şehir bunu konuşuyor. Zaten orası imarlı, normalde her yere ev yapılabilecek gibi planlanmış biri yer. Sadece bir sorunu var; insanlar burası benim olmamalıydı, şurası benim olmalıydı diye mahkemeye vermiş. Verdiği mahkeme kök tapuya dönün, tekrar baştan başlayın demiş. Hiçbir siyasi irade yeterince üstüne gelmemiş, biz de kendi dönemimizde sorunu çözelim, mahkemeye veren insanlar kimlerse onlarla uzlaşalım, herkes arsasını alsın, inşaatını yapsın istiyoruz. Burada gazetelerin yazdığı, insanların konuştuğu gibi bir sorun yok.”
18.02, 1986 yılında Bakanlık tarafından imara açılmış bir yer. Oradaki konu hangi arsa kimin tartışmasından dolayı olayın mahkemeye taşınması sonucu oluşan bir sorun. Bu bir imar meselesi değil imar planları zaten hazırlanmış biz burada mülkiyet sorunlarını çözüyoruz. Orasının zaten imarı var. Tarlaların arsaya dönmesi sonucunda vatandaşların kendi aralarında yaşanan itilaflarından dolayı mahkeme tarafından yapılaşma durduruldu. O bölge, Gaziosmanpaşa ve Paşaalanı ile beraber imara açıldı. Biz de Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan ve Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı ile birlikte oradaki vatandaşların mağduriyetini gidermek için ortaya bir irade koyuyoruz. Çözülmez denen her şeyi çözüp bölgeye yaşanabilir, modern bir yaşam alanı kazandıracağız” dedi.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel YılmazBursa Yolu üzerinde 18/02 olarak adlandırılan imar yönetmeliği hakkında açıklamalarda bulundu. Balıkesir’in depremselliği konusunda daire başkanları ve birim müdürlerine yönelik düzenlenen bilgilendirmenin ardından söz alan Yücel Yılmaz şehrin imar yönünden gelişmesi için yaşanan sorunları çözeceklerini bildirdi.
Paşaalanı Mahallesi’nin sınırında, Küçük Sanayi Sitesi’nin karşısında yer alan bölgede vatandaşların mahkemeye başvurarak iptal ettirdiği imar planı yeniden hayata geçirilecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz bölgedeki imar sorununun çözülmesi için çalışmalara başladıklarını belirterek vatandaşların onaylaması durumunda buraya planlı bir şehirleşme uygulanacağını kaydetti.
18/02’Yİ ÇÖZECEĞİZ
Küçük Sanayi Sitesi’nin karşısındaki alanda yaşanan imarla ilgili sorunun çözüleceğini kaydeden Yücel Yılmaz şunları söyledi:
“18/02 zaten imarı yapılmış bir yer. Bunu bakanlık 1986 yılında yapmış. Orada şahısların birbirini mahkemeye vermesinden dolayı, hangi arsa kimin kavgasından dolayı açılmıyor. Yani biz o bölgede imarla ilgili bir şey çözmüyoruz. Balıkesir’in belirli bölgelerinde 18 denen imar uygulaması var. İmar yapılan yerlerde tarlalar, arsaya dönüştüğü için yüzde 45 vatandaştan yer alınıyor, kalan yüzde 65’i arsa olarak veriliyor. Burada çıkan itilaftan dolayı imarın durdurulduğu bir yer. Yani orası Paşaalanı Mahallesi, Gazi Osman Paşa Mahallesi ile aynı anada imarı yapılmış bir yer. Doktorun yarım ilgisini candan eder ya, şimdi delinin birisi kuyuya taş atıyor, bütün şehir bunu konuşuyor. Zaten orası imarlı, normalde her yere ev yapılabilecek gibi planlanmış biri yer. Sadece bir sorunu var; insanları burası benim olmamalıydı, şurası benim olmalıydı diye mahkemeye vermiş. Verdiği mahkeme kök tapuya dönün, tekrar baştan başlayın demiş. Hiçbir siyasi irade yeterince üstüne gelmemiş, biz de Dinçer Orkan başkanımla beraber karar verdik. 18/02 dedikleri bölge Altıeylül sınırlarına da giriyor. İki tane ilçemiz, bir tane büyükşehir bizim dönemimizde bu meseleyi çözelim, mahkemeye veren insanlar kimlerse onlarla uzlaşalım, herkes arsasını alsın, inşaatını yapsın istiyoruz. Burada gazetelerin yazdığı, insanların konuştuğu gibi bir sorun yok. Zaten orası Paşaalanı’nın oradan Sanayi Sitesi’nin ikinci kapısından geçen yoldan devam etmesi gereken bir yer. Okullar yapılmış, kooperatif yapılmış ama birileri mahkemeye vermiş haklı bulunmuş, o yüzden sorun çözülemiyor. Biz burada mülkiyetlerin kimin olduğunu çözüyoruz. Yani b bir imar meselesi değil. Balıkesir’in Bahçelievler Mahallesiyle, Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi’nin olduğu yerle, Paşaalanı’nın olduğu yerle Toygar Mahallesi’nin olduğu yer arasında hiçbir zemin farkı yok.”
YAPI STOKU YENİLENMELİ
Balıkesir’in depremselliği konusunda da açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Balıkesir’deki yapı stokunun yenilenmesi gerektiğini söyledi. Yılmaz şunları kaydetti:
“Balıkesir’de merkez ilçeleri olan Altıeylül ve Karesi’de depremle ilgili hissetme olacak. Binalarınız sağlamsa güvenin. Riskli yapılarımız var mı? Balıkesir’de çok riskli yapı var. Riski yapı hangi yapıdır? Bu bina da dahil olmak üzere; 1999 yılından önce yapılmış binaların hepsi düz demirlerin kullanıldığı, betonların makinalarla değil insan gücüyle yapıldığı, standart o zamanki teknolojiyle yapılmış binalar. Ama 2002’densonra demirlerin modelinden tutun statik hesaplamalarına, temelin nasıl atılacağı devlet tarafından tarifi yapılmış. Bizim Balıkesir’deki hiçbir müteahhidimiz, o televizyonlarda çıkanlar gibi değil. Herkes işinin esasına uygun şekilde yapmış. Eğer binanız 2002’den sonra yapıldıysa ve olağanüstü bir şey olmadıysa sağlam. Ve bu depremlerde teknik şartları 9 büyüklüğünü hissedecek alt yapıya uygun yapılıyor binaların hepsi. Şimdi oturduğunuz bina 1980 yılında yapıldıysa ve siz orada oturmaya devam ediyorsanız bu deprem kuzey hattında olsun, Manisa tarafında olsun bunu biz hissedeceğiz. Depremi hissettiğimizde hele hele binanın altındaki dükkan kolonunu kestiyse senin o binada durman yüzde 100 riskli.”
KENTSEL DÖNÜŞÜM KAÇINILMAZ
Kentsel dönüşümün Balıkesir için kaçınılmaz olduğuna vurgu yapan Yücel Yılmaz şunları kaydetti:
“Balıkesir’de kentsel dönüşümün önü yasal olarak açıktır. Sadece şehrimizin ekonomisi, vatandaşımızın isteğine göre yapılırsa, şu anda Türkiye genelinde kentsel dönüşümde uygulanan şartların hepsi var. Biz insanların güven içinde yaşamasını istiyoruz. Şu anda devlet radikal kararını aldı. 1999’dan önce yapılan binaların hepsini riskli bina altına aldı. Geldi tek tek numunelerini aldı. Bu binalar bizim istediğimiz şiddete dayanamaz dedi ve 51 tane okulu boşaltıyoruz. Devletimiz üstüne düşeni yapıyor. Bütün hastanelerde de yapıldı, hastaneler de boşaltıldı. Şimdi şahsın oturduğu eve devlet karışmıyor, bizde karışmıyoruz. Çünkü her şey ortada, ama bu bina sağlam mı gel kontrol et derseniz, biz o binayı gelip ölçersek, riskli olduğunu da tespit edersek yıkarız. Yani vatandaş kendisi gelip benim binayı ölçün dedi, geldik ölçtük. Ölçtükten sonra o binanın çıkardığı sonuç eğer negatif çıkarsa vatandaş ben vazgeçtim dediğinde süreci durduramıyor ve biz geliyoruz o binayı mecbur yıkıyoruz. Vatandaş benim evim sağlam mı diye gelsin bize söylesin, bizim arkadaşlar karotu alıyor ölçüyor. Eğer bina dayanıklı değilse burada yaşanılamaz diye mühürlüyoruz ve yıkım tarafını vatandaşa yüklüyoruz. Yıkmazsa biz gelip yıkarız parasını da seneden alırız diyoruz. Yani bu kanun bu kadar nettir. Yani vatandaş kendisi karar verecek ben bu evde yaşayayım mı yaşamayayım mı, taşınayım mı diye. Taşınmak isterlerse alternatif yerlerin oluşturulması lazımdır. Yeni Karesi’de, 18/02’de, Gazi Osman Paşa Mahallesi’nde olan arazilerde şu anda konut stokunu kaldırabilecek yükte. Balıkesir’de bu yönde bir yenilenmeye ihtiyaç var. Yani binalarımızın 1999 yılından önceki kanunlarla yapılmış binalar riskli. Kontrolleri yapıldığında burada oturmanızda sakınca yoktur da denebilir, hemen yıkın da denebilir. Yani bu siyasi bir söylem değil, işin gerçeği. Kentsel dönüşüm sadece sokakları modernize veya organize etmek için değil. Binalar gün geçtikçe yaşlanıyor, 40 yılın üstünde olan binalar evsaf olarak değeri kaybetmiş çok özellikleri var. Binaların yenilenmesine ihtiyaç var. Burada şehrimizin ekonomik durumu, insanların özel durumlarını ortaya koyarak yeni binalarda yaşamanın faydası var.”
NEGATİF KONUŞANLARA SORUN
18/02 uygulamasının bulunduğu yerle ilgili Balıkesir’de gereksiz spekülasyonların yapıldığına dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz şunları dile getirdi:
“Bununla ilgili negatif konuşanların hepsine soracaksınız; başka yerde nerede arsan var? Bilerek mi konuşuyorsun? Yücel Yılmaz’ı mı sevmiyorsun? Onlar yaptı diye mi kıskanıyorsun? Diye sorular sorun. Mantıklı bir tane cevap veremezler. Nefsi olarak bize kızıyor olabilirler, bunlar bunu da mı başaracaklar diyor olabilirler. Adnan Menderes Mahallesini nasıl çözdüysek, Küçük Sanayiyi nasıl çözdüysek, çözülmez denen her şeyi çözeceğiz. Zaten biz kendimizi buna adadık. Hani arkadaşlar ‘ne yapıyorsunuz’ diyorlar ya. Bakın trafiği rahatlatıyoruz. Çok basit dokunuşlarla oluyor. Bütün sorunları bu şehirde hiç kimsenin devletle ilgili beklentisi yazılarla, vatandaş arasında kalmayacak. Biz bunların hepsini biliyoruz ve hepsini çözeceğiz. Bütün ilçelerimizin sorunlarını da biliyoruz, çünkü çok dinledik. Üç belediye başkanı olarak diyoruz ki; elimizdeki yetki hiç kimseyi sıkıştırmak, hiç kimseyi sıkıntıya sokmak için değil tamamen var olan problemleri çözmek ve daha güzelleştirmek için yapıyoruz. Şu anada burası açılırsa şehirin ekonomisinde ciddi bir rahatlama olacak. Şehirde alternatif ekonomik projelerin yapılacağı yerleri de açıyoruz. Toplu konut olarak Cumhurbaşkanımızın duyurduğu 3 bin 600 konutta gelecek. Bunların hepsi üst üste geldiğinde herkesin bütçesine, gönlüne, aile yapısına göre bunun stoku gelişecek. Binamı yenileyeceğim ama daha iyi bir yer bilmiyorum diyene daha iyisi olacak. Onun binasına belirli bedel biçip sıfır daire verin benim arsamı alın diyenlere imkanlar olacak. Şehirde herkesin kendisine, bütçesine göre huzur içinde yaşayacağı bir alt yapı oluşturuyoruz.”