Balıkesir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Balıkesir Kent Konseyi ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği iş birliğinde düzenlenen “Cumhuriyet Söyleşileri” Şair Turgay Fişekçi “Nâzım Aramızda” isimli söyleşiyle devam etti.
Salih Tozan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen söyleşide Balıkesirli Şair Turgay Fişekçi, Nâzım Hikmet’in yaşamıyla ilgili kesitleri dinleyicilerle paylaşırken Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği gönüllüleri ve burs alan öğrenciler de Nâzım Hikmet’in şiirlerini seslendirdi.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlik daha sonra ÇYDD Balıkesir Şube Başkanı İsmail Erten’in açılış konuşmasıyla devam etti. Açılış konuşmasının ardından Şair Turgay Fişekçi Nâzım Hikmet’in yaşamıyla ilgili kesitleri dinleyicilerle paylaştı. Program ÇYDD gönüllüleri ve burs alan öğrencilerin Nâzım Hikmet şiirlerini seslendirmesiyle son buldu. Söyleşinin sonunda Balıkesirli Şair Turgay Fişekçi katılımcılara kitaplarını imzaladı.
İSMAİL ERTEN: “NÂZIM TÜRKÇEDİR”
Açılış konuşmasına Nâzım Hikmet’in “Davet” şiirini okuyarak başlayan ÇYDD Balıkesir Şube Başkanı İsmail Erten, “Bugün Nâzım’ı yaşayacağız, bugün Nâzım bizimle. Nâzım ölmedi, öldüremezler de. Türkçe’m yaşadığı sürece Nâzım’da yaşayacaktır. Nâzım Türkçedir. Türkçemiz gerçekten ışıklı, müzikli ve matematiksel bir dildir. Dünyanın en iyi dili demeyeceğim ama dünyanın en iyi dillerinden birisidir. Böylesine müzikli, ışıklı bir dil şairini, sanatçısını da yaratır. İşte Nâzım onlardan birisidir. Nâzım’ın arkasından Enver Gökçe, Ataol Behramoğlu gelir ve aramızda bulunan Turgay Fişekçi gelir. Nâzım ve arkadaşları 15-17 yıl yatmıştır, Aziz Nesin işkencelerden geçmiştir. Bu ülkede Çorum’da, Kahramanmaraş’ta, Madımak’ta insanlar yakılmıştır, öldürülmüştür. Kurtuluş Savaşında bize bu yurdu verenler can vermiştir. 12 Eylül döneminde binlerce insan işkenceden geçmiştir, onlarcası öldürülmüştür. İşte böylesine bedeli ödenmiş bir ülkede yaşıyoruz. Sağ olsunlar onlar bedel ödedi bizim şikayet etmeye hiç hakkımız yok. Sorumluluğumuz var onlara karşı; sorumluluğumuzu ödeyeceğiz. Bu kara günlerin sonunu getireceğiz. Başka yolumuz yok. Onun için söyleşimizin ismi Cumhuriyet” diye konuştu.
ŞAİR TURGAY FİŞEKÇİ NÂZIM’I ANLATTI
İsmail Erten’in açılış konuşmasının ardından Balıkesirli Şair Turgay Fişekçi Nâzım Hikmet’in yaşamıyla ilgili kesitleri dinleyicilerle paylaştı. Fişekçi Nâzım’ın yaşadığı zorlukların yanı sıra edebiyata kattığı eserler hakkında bilgiler verirken Nâzım Hikmet’in dünya çapında bir şair olduğuna vurgu yaptı.
NÂZIM ŞİİRLERİ SESLENDİRİLDİ
Turgay Fişekçi’nin sunumunun ardından ÇYDD Gönüllüleri ve burs alan öğrenciler Nâzım Hikmet’in şiirlerini seslendirdi. Nâzım Hikmet’in otobiyografisini Ezgi Şahin seslendirirken “Onlar ki” isimli şiiri Hamza Yarga, “Sen Mutluluğun resmini Yapabilir misin Abidin” şiirini Müzeyyen Atvur, “Tahir ile Zühre şiirini Burcu Koçer, “Kerem Gibi” şiirini Rezak Kanağ, “Onlar Ümidin Düşmanlarıdır” şiirini Eşref Mansuroğlu, “Elleriniz ve Yalana Dair” şiirini Ayşe Zeynep Demir, “Memleketim” şiirini Müjde Kaplan ve “Vatan Haini” şiirini de Nefise Köse seslendirdi. Programda ayrıca Eren Temur, Melih Dumbaycıoğlu ve Şura Nur Kahraman da Nâzım Hikmet’in şiirlerinden yapılan türkü ve Nâzım’la ilglii şarkıları seslendirdi.