İÇİMİZDEKİ MASUM: SABAHATTİN ALİ

Sarıkız Kazdağı Etnografya Galerisi kurucuları Murat Bostancıoğlu ile Uğur Bostancıoğlu tarafından Sabahattin Ali’nin 71.ölüm yıldönümü anısına düzenlenen “İçimizdeki Masum: Sabahattin Ali” konulu panel 6 Nisan Cumartesi günü Güre Venüs Termal Butik Otel’de gerçekleştirildi.

Panele, Balıkesir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Mehmet Narlı, Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi Dr. N.Elif Uluğ, Bilkent Laboratuvar Okulları ve Uluslararası Okulu’nda Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Dr. Berna Uslu Kaya konuşmacı olarak katıldı. Etkinliğin organizasyonunu ve moderatörlüğünü Bilim Uzmanı, gazeteci ve 2018’de Celal Bayar Üniversitesi tarafından Yılın Yazarı seçilen İlknur Kamalı üstlendi.

Koleksiyoner Ufuk Karaman tarafından oluşturulan Sabahattin Ali’nin  Hayatı ve Eserleri konulu bir arşiv sergisine de kapılarını açtı.

Sabahattin Ali şiirlerinden bestelenmiş şarkılar gitarist İlkin Kazan ve solist Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Alev Tekeoğlu tarafından seslendirildi. Katılımcılara eşsiz bir müzik dinletisi sunan iki değerli sanatçı büyük bir beğeniyle izlendi.

Edremit Belediye Başkan Yardımcısı Metin Tunçer, Edremit Belediye Meclis Üyesi Özkan Saka, Edremit Ticaret Odası Meclis Başkanı Mehmet Semerci, Edremit Sivil Havacılık Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof.Dr. Abdullah Soykan, Edremit Yardım Sevenler Derneği Başkanı Nihal Molvalıoğlu, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Nedret Aldemir, Edremit Kent Konseyi Turizm Grup Başkanı Gürbüz Günbay, Türk sinemasının değerli ismi Mine Soley, üniversiteli gençler, basın mensupları ve dinleyiciler ile birlikte yaklaşık 500 kişinin katılımı ile gerçekleşen panele ilgi büyüktü. Edremit Ticaret Odası Başkanı Coşkun Salon tarafından desteklenen panelin ev sahipliğini Venüs Termal Butik Otel işletmecisi Yaşar Demirbağ üstlendi.

Etkinlik, Sarıkız Kazdağı Etnografya Galerisi kurucusu Murat Bostancıoğlu’nun teşekkür konuşması ile başladı.

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren İlknur Kamalı, Sabahattin Ali’nin Edremit ile olan ilişkisini ve bu ilişkinin edebiyatımıza yansımasını çarpıcı betimlemeler ve etkileyici bir anlatım ile ifade etti.

Dr. Berna Uslu Kaya, “Dağlara ve Rüzgâra Emanet Bir Ağıt” başlıklı sunumuyla, Sabahattin Ali’nin duygu dünyasına eğildi. Dr. Nimet Elif Uluğ “Köy Enstitüleri ve Sabahattin Ali” başlıklı sunumuyla Köy Enstitülerinin kuruluş sürecinde yaşananlar ve Sabahattin Ali’nin köye ve köylüye bakışını ele aldı. Prof.Dr.Mehmet Narlı “Acıdan Müteşekkil: Sabahattin Ali” başlıklı sunumunda dinleyicilerin düşünmesine yönelik sorular sordu.

Panelin sonunda bütün katılımcılara ve etkinliği destekleyen isimlere plaket ve teşekkür belgesi takdim edildi.

 

KAZDAĞI ETNOGRAFYA GALERİSİ

Güre’de iki kardeş Murat Bostancıoğlu ile Uğur Bostancıoğlu tarafından restore edilerek Sarıkız Kazdağı Etnografya Galerisine dönüştürülen müze sizleri antik çağdan günümüze uzanan keyifli ve şaşırtıcı bir yolculuğa çıkarıyor.

Edremit Körfezi’nde milattan önce 2 bin yılından günümüze kadar yaşanan olaylardan kesitler sunan etnografya galerisi, ziyaretçilerini 20 dakikada 4 bin yıllık yolculuğa çıkarıyor.

Babaları Ali Bostancıoğlu’nun anısına iki fedakar kardeş Murat ve Uğur Bostancığlu tarafından kurulan bu etkileyici müze Körfez’in kalbinin attığı yer olarak görülüyor.

Atatürk’ün Edremit ziyaretlerinde çekilen orijinal fotoğrafları, orijinal Nutuk’u, üç boyutlu hologramı ve 1934 yılında Edremit ziyaretinde Atatürk’e tahsis edilen faytonun sergilenmesinin yanı sıra yazar Sabahattin Ali, sinema sanatçısı Tuncel Kurtiz, halk müziği sanatçısı Ali Ekber Çiçek, Çanakkale kahramanı Havranlı Seyit Onbaşı’nın (Seyit Çabuk) balmumu heykelleri de yer alıyor.

Exit mobile version