HAYAT SANAT EDEBİYAT-4

 

Hababam Sınıfı hakkında 11 ilginç bilgi

 

1- Kurtuluş Savaşı gazisi bir fizik öğretmenini canlandıran Sıtkı Akçatepe gerçekten bir İstiklal Gazisidir ve Halit Akçatepe’nin babasıdır.Yani aslında filmde Güdük Necmi (Halit Akçatepe) Paşa Nuri’yi “Babam istiklal gazisi!” diye uyutmaya çalışıyorken yalan söylemiyormuş hani.
2. Hikayede yer alan İnek Şaban ve Mahmut Hoca rolleri film için daha doğrusu oyuncular Kemal Sunal ve Münir Özkul için bu haline getirilecek şekilde revize edilmiştirÖzgün eserde İnek Şaban gerçekten “inek öğrenci” özellikleri taşıyan ve biraz ispiyoncu bir tiptir. Kel Mahmut ise müdüre yaranmaya çalışan ve öğrenciyken çoğumuzun sevmediği klasik müdür muavini tiplemesidir.
3. Sinemadan önce tiyatro uyarlaması yapılan eserin, tiyatro versiyonun başrollerinde Zeki Alasya ve Metin Akpınar da yer alıyordu ancak film için masaya oturduklarında Ertem Eğilmez ile anlaşamadılar

 

 

Ertem Eğilmez’i kalabalık ve zengin kadrolu komedileriyle hatırlıyoruz. Bu kadar zengin kadroları bir araya getirmek maddi olarak çok kolay değil. O yüzden Ertem Eğilmez’in yüksek ücretli starlarla çalışmama gibi bir prensibi vardı. Kemal Sunal bile Hababam Sınıfı’nda oynadığı süreçte henüz pek tanınan bir oyuncu değildi. Bir tek Tarık Akan müstesnadır. Çünkü Ertem Eğilmez’in, illaki bir jön oynatması gerektiği filmlerinden kalma özel bir yakınlıkları vardır. Zeki Alasya ve Metin Akpınar’a ikili olarak film yapması için jönlerin kazandığına yakın para teklif edilince ekipten ayrılarak yollarına ikili olarak devam etmişlerdir. Bu ayrılık süreciyle ilgili iki taraftan da birbirlerine biraz sitemli farklı açıklamalar mevcut
4. Ertem Eğilmez’in oğlu gibi sevdiği Tarık Akan’ı sürekli “Ferit” ismiyle oynatmasının nedeni, erken kaybettiği oğlunun adının da Ferit olmasıydı. Oğlunun ismini Tarık Akan’la yaşatmak isteyen yönetmenin ona filmlerde verdiği bu isim Tarık Akan’a da oldukça yakışmış ve bu isimle tam 12 filmde oynamıştır.
5. “Hababam Sınıfı Uyanıyor” filminde askerden izne gelerek sınıfını ziyaret eden Hayta İsmail’i canlandıran Ahmet Arıman, film çekimleri sırasında gerçekten askerdeydi.Yönetmen Ertem Eğilmez ustalığını konuşturdu ve fırsatı kaçırmayarak filme askere giden öğrencinin sınıfını ziyaret etmesi sahneleri ekledi.

6. Zeki Alasya ve Metin Akpınar’ın ücret meselesiyle kadrodan ayrılmasının ardından Ertem Eğilmez “Çoğunluğu amatör oyunculardan oluşan bir ekip kuracağım” diyerek bir gazete ilanı bastırır.
Öğrencilerden Tarık Akan, Kemal Sunal ve Halit Akçatepe dışındakiler bu ilan üzerine başvuranlar arasından seçilir.

7. Tarık Akan alçak gönüllüğü ile Yeşilçam’da bir tabuyu yıktı ve bir karakter oyuncusu olan Münir Özkul’un adını filmin afişinde kendi isminden önce yazdırdı. Filmlerin afişlerinde her zaman ilk yer alan isim esas oğlan ya da esas kızın ismi oluyordu. Hatta bu isim mevzusu yüzünden kavga çıkan çokça film olmuştu. Ancak Tarık Akan kendi isteğiyle başta yazılacak olan isminin yerine Münir Özkul’un adını yazdırarak pek eşi benzeri olmayan bir örneğe imza atmıştır. Ertem Eğilmez’in, bu adamı oğlunun adını verecek kadar neden sevdiğini anlamak için müneccim olmaya gerek yok herhalde.
8. Hababam Sınıfı’nın ilk filminde bilgi yarışmasının sunucusu olan Ayşen Gruda’nın sinemadaki ilk rolü bu olmuştur.Yeşilçam’ın en renkli simalarından birisi olan Ayşen Gruda, serinin daha sonraki filmlerinde de hem öğretmen hem de öğrenci olarak yer almıştır.
9. Birlikte pek çok filmde yer alan Kemal Sunal ve Şener Şen ikilisinin karşılıklı rol aldıkları ilk film “Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı”dır.

10. Zeki Alasya ve Metin Akpınar’ın da rol aldığı tiyatro versiyonunda İnek Şaban’ı canlandıran kişi aslında bir kadındır. Suzan Uztan isimli tiyatro oyuncumuz rolünü o kadar iyi yapıyordu ki; aslında bir erkek çocuğu olmadığını izleyicilerin pek çoğu anlayamıyordu.
11. Hababam Sınıfı Uyanıyor filminde PrisonBreak’i kıskandıracak kadar başarılı kaçış planını çizen kişi filmin oyuncularından olan Dilaver Gür’dür.Filmde de kendi ismiyle oynayan Dilaver, onun mühendislik öğrencisi olduğunu bilen Ertem Eğilmez’in “Hadi çiz bir plan mühendis bey” demesiyle kolları sıvıyor ve işe girişiyor. 

(Kaynak: http://listelist.com/hababam-sinifi-hakkinda

**********************

SİNEMA HAYATTIR

* Ölümden gerçekten korkmaya başladığında, hayatın değerini anlıyorsun. (LEON)

* “Bir hayata mal olan özgürlük, özgürlük değildir. Bir özgürlüğe mal olan hayat da hayat değildir.”
(İçimdeki Deniz)

* “Geçmiş, sen nasıl hatırlamak istersen öyledir bazen.” (Mustafa Hakkında Her Şey)

* “Umut tehlikelidir. Umut bir insanı deli edebilir. Bu iyi değildir.”(Esaretin Bedeli / TheShawshankRedemption)

* “İnsanlar basit ameleliğin değerini küçümsüyorlar. Orada özgürlük vardır. Dünyanın en mutlu insanlarından bazıları günün sonunda evlerine ter kokarak dönüyorlar.”(Aman Tanrım! / Bruce Almighty)

* “Komşusu açken tok yatmamak için zengin mahallerine taşınanlar var.”(İtirazım Var)

* “Belli, senin şiir falan okuduğun yok. Eğer şiir okusaydın bilirdin ki aşık adam sınanmaz.”(Beş Şehir)

* İnsan ‘endişe’den yaratılmıştır.(Sen Aydınlatırsın Geceyi)

* “İnsan sadece suçluyken kaçmaz. Bazen suçlandığın için de kaçarsın. Ama bir kere kaçmaya başladıysan bir şeyleri de muhakkak kaçırırsın elinden; bazen gençliğini kaçırırsın, bazen geleceğini, bazen de aklını… Fakat işin en güzel tarafı da bundan sonra başlar, çünkü aklını kaybedince korkularından da kurtulursun. Bu da seni özgürleştirir. Çünkü sadece korkaklar kendi akıllarına güvenirler ve bütün korkaklar hakikatin esiridir. Oysa hakikat, akıl veya başka bir şeyle  kavranılmaz. Hakikatin ancak parçası olunur. Bunun için kurtul! Geçmişinden, geleceğinden, aklından… Kainatta ne varsa şu anda olduğunu görmüyor musun? Sadece burada, sadece şimdi… Gözlerini kapa ve kalbini aç. Aklını da bırak gitsin.”(İtirazım Var)

* “Hem özgür olayım hem duvarın içindeki gibi güvende olayım diyorsanız size önerebileceğim tek hapishane vardır: Kendiniz. İnsan korkuya kapıldığında ilkin kendine kaçarmış ve bir süre sonra kendine yepyeni bir alem yaratır orda yaşamaya başlarmış; fakat insan çabuk sıkılan bir hayvan zamanla yalnızlıktan bunalmaya başlar, gömüldüğü kendisinde yeni yeni insanlar yaratır sonra onlarla dertleşmeye giderek didişmeye ve en sonunda çatışmaya başlar. Peki o zaman ne yapar? Dışarıya kaçar ama artık başka bir insan olarak.”(Güneşin Oğlu)

*  “Savrulurken raconun kırmızı pelerini o zarif öfkeye / Zaman ki sana hasta olmuş, incelikli haytasın / Raksederken mahallenin maşallahı, eyvallahı / Güzelleş be oğlum şimdilik ölümüne kadar hayattasın / Şimdilik, ölümüne kadar hayattasın…”(Ağır Roman)

 

*******************************

 

 

NERELİSİN?

Bir gün nereli olduğumu sordular.
– Babam Siverek’lidir dedim.
Siverek adına şaştılar, hiç duymamışlar.
– Nerdedir bu Siverek? dediler.
– Siverek Napoli’nin kazasıdır dedim.
Düşündüler bir süre, birbirlerine bakındılar.
– Biz İtalya’yı çok iyi biliriz. Yanlışınız olmasın. Napoli’nin böyle bir kazası yoktur.
Siverek İtalya’da olsa bileceklerdi. Sıverek Urfa’nın bir kazasıydı. Urfa da Türkiye’de bir şehirdi.
Bizim memleketin insanları iyidir, akılları çoktur; İtalya’yı bilirler, Fransa’yı bilirler. Çinistanı, Falanistanı bilirler, lakin kendi yurtlarını bilmezler. Dünyanın öte ucundaki ülkelerin yardımına koşmak için can atarlar. Onlar için şiirler yazar, onlar için ağıt yakarlar. Falanistan köylüsünün acısını anlatan kitaplar kapışılır, benim memleketimin insanlarına sırtları dönüktür, onları görmezler, göremezler.
(Yılmaz Güney)

 

 

*************************

 

 

20 Siyah Beyaz Türk Filmi

Vesikalı Yarim, Sevmek Zamanı, Şakayla Karışık, Ah Güzel İstanbul başta olmak üzere en sevilen ve Yeşilçam’a damgasını vurmuş siyah beyaz Türk filmlerini sizler için derledik.

1. Vesikalı Yarim (1968)
(Yönetmen: Ömer Lütfi Akad, Oyuncular: Türkan Şoray – İzzet Günay)
2. Sevmek Zamanı (1965)
(Yönetmen: Metin Erksan, Oyuncular: Sema Özcan – Müşfik Kenter)
3. Şakayla Karışık (1965)
(Yönetmen: Osman Seden, Oyuncular: Sadri Alışık – Ajda Pekkan – Çolpan İlhan)
4. Acı Hayat (1962)
(Yönetmen: Metin Erksan, Oyuncular: Türkan Şoray – Ayhan Işık)
5. Ah Güzel İstanbul (1966)
(Yönetmen Atıf Yılmaz, Oyuncular: Ayla Algan – Sadri Alışık)
6. Şoför Nebahat (1964)
(Yönetmen: Süreyya Duru, Oyuncular: Sezer Sezin – Filiz Akın – Cüneyt Arkın)
7. Susuz Yaz (1963)

(Yönetmen: Metin Erksan, Oyuncular: Hülya Koçyiğit – Ulvi Doğan – Erol Taş)
8. Hızır Dede (1964)
(Yönetmen: Osman Seden, Oyuncular: Ayhan Işık – Ajda Pekkan)
9. Sana Layık Değilim (1966)
(Yönetmen Osman Seden, Türkan Şoray – Sadri Alışık – Önder Somer)
10. Fakir Bir Gencin Romanı (1965)
(Yönetmen: Nuri Ergün, Oyuncular: Filiz Akın – Cüneyt Arkın)
11. Son Kuşlar (1965)
(Yönetmen: Erdoğan Tokatlı, Oyuncular: Selma Güneri – Ediz Hun)  
12. Üç Arkadaş (1958)
(Yönetmen: Memduh Ün, Oyuncular: Muhterem Nur – Fikret Hakan)
13. Mahalleye Gelen Gelin (1961)
(Yönetmen: Osman Seden, Oyuncular: Fatma Girik – Orhan Günşiray)
14. Lekeli Kadın (1962)
(Yönetmen: Ülkü Erakalın, Oyuncular: Neriman Köksal – Türkan Şoray – Tanju Gürsu – Kenan Pars)
15. Üç Tekerlekli Bisiklet (1962)
(Yönetmen: Lütfü Akad – Memduh Ün, Oyuncular: Sezer Sezin – Ayhan Işık)
16. Cici Gelin (1967)
(Yönetmen: Nuri Ergun, Oyuncular: Filiz Akın – Cüneyt Arkın)
17. Kırık Çanaklar (1960)
(Yönetmen Memduh Ün, Oyuncular: Lale Oraloğlu – Turgut Özatay)
18. Barut Fıçısı (1963)
(Yönetmen: Zafer Davutoğlu, Oyuncular: Fatma Girik – İzzet Günay)
19. Küçük Hanımın Şoförü (1962)
(Yönetmen: Nejat Saydam, Oyuncular: Belgin Doruk – Ayhan Işık – Sadri Alışık)
20. Umut (1970)
(Yönetmen: Yılmaz Güney) 

 

Exit mobile version