Barbar Conan’ın Antandros’a katkısı

Bir çizgi roman kahramanının, bir antik kent kazı çalışmalarını tüm Türkiye’ye duyuracağını söyleseler hiç kimse inanmaz. Olmaz, olmaz demeyin, çizgi roman kahramanı Barbar Conan, pek çok gazetecinin yapamadığı etkiyi sağladı ve 2001 yılında başlayan Antandros Antik Kenti’nin Prof. Dr. Gürcan Polat başkanlığındaki kazı çalışmalarını tüm ülkeye duyurulmasını sağladı. Haber ajansı ve ulusal gazeteler sayesinde, haber yurt dışında bile duyuldu. Kazı başkanı Yrd. Doç. Dr. Gürcan Polat, Antandros’un ’Kimmeryalı Conan’ ile anılması konusunda, “Barbar Conan sadece sanal bir kahraman. Antandros’ta Kimmer ismi geçince Conan’la magazinel bir şekilde örtüştürüldü” demişti

 

 

 

Antandros Antik Kenti kazı çalışmaları, 2001 yılında, o dönem Yrd. Doçent olan, Gürcan Polat başkanlığında başlatıldı. Kazı çalışmaları bazı yerel ve ulusal gazetelerde dikkat çekmeyecek şekilde duyuruldu. Altınoluk Tarihi Antandros Şehrini Kurtarma Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Gülçin, Cömert, konunun daha geniş kitlelere duyurulması için gazetecilerden destek istedi. Doğan Haber Ajansı Muhabiri Hilmi Duyar, Yrd. Doç. Dr. Gürcan Polat’tan kazı çalışmaları hakkında bilgi alırken, Polat, O güne kadar Batı Anadolu’da Kimmer kültürünün hiç izine rastlanmadığını, ilk kez, Antandros Antik Kenti’nde ortaya çıkardıklarını belirtti. Polat, bazı kaynaklarda Antandros’un  bir Lelek, Pelask ya da Likya kenti olduğundan bahsedildiğini bazı kaynaklarda da Antandros’un Edonis ve Kimmeris diye iki yan isminin olduğunu, kendilerini en çok Kimmeris isminin ilgilendirdiğini belirtti. Bunun üzerine DHA muhabiri, çizgi roman kahramanı Barbar Conan’ın ismini de haber başlığı yaparak Antandros kazılarını haberleştirdi. Ajansın haberi büyük yankı uyandırdı. Başta Hürriyet Gazetesi olmak üzere, Milliyet, Radikal, ve pek çok gazetede büyük başlıklarla yer aldı. Çizgi roman kahramanı Conan antik kent kazısının tüm ülkede ve yurt dışında duyurulmasını sağladı. Gazetelerin haberleri, Conan Dergisi’nin ayrı ayrı sayılarında arka kapağında yayınlandı.

 

 

Yazar Şahin Boran, bu öyküden yola çıkarak, Antandros’taki Kimmerya Parşömen 1 kitabını yazdı. Antandros kazılarından pek çok yazar etkilendi. Yazar Veli Dalbudak, Antandros Roma, Yazar Nurdan Çakır Tezgin ise Antandros’tan günümüze antik zaman sofraları kitabını yazdı.

Exit mobile version