BALIKESİR KÜLTÜREL MİRASIYLA TANINACAK

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Balıkesir Valisi Hasan Şıldak Balıkesir’in geleceğinin belirlenmesi yönünde yapılan çalışmaları anlattı. Balıkesir’in tarih ve kültür zenginliğine dikkat çeken Vali Hasan Şıldak, bunların turizm ve eğitimle birleştirilerek şehrin adının daha çok duyulmasına yönelik çalışmalarda bulunacaklarını dile getirdi. Balıkesir genelinde kültür ve turizm çalışmalarıyla şehrin adını dünya genelinde duyurmak için çalıştıklarını söyleyen Vali Hasa Şıldak, birbiri ardına hazırlanan projelerle bir bütün olarak bunu başaracaklarının altını çizdi. Vali Hasan Şıldak “Marka Şehir”, “Gastronomi Şehri” ve Somut Olmayan Kültürel Miras Araştırmaları” projeleriyle Balıkesir’in geçmişini geleceğe taşıyacaklarını söyledi.

 

 

“BALIKESİR’İN HER BÖLGESİNİN AYRI ÖZELLİKLERİ VAR”

Balıkesir’in köklü tarihi olmasına rağmen gerek ülke genelinde gerekse de dünyada tanınırlığının az olduğunu ifade eden Vali Hasan Şıldak şunları kaydetti:

“Balıkesir’in eğitim şehri olması lazım, iki üniversitesi var, ortaöğretim ve ilköğretimde kaliteyi daha da yükseltmek için çaba gösteriyoruz. Bunun yanı sıra turizmden arzu ettiği payı alamıyor Balıkesir. Tanınırlığı, bilinirliliği zayıf kalmış, turizm altyapısında da çok mesafe almamız gereken alanlar var. Bunlara yönelik çalışmalarımız var. ‘Marka Şehir’ ve ‘Gastronomi Şehri’ olma yolunda çalışmalar başlattık. Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte hareket ediyoruz. Bunun ötesinde Balıkesir’in şöyle bir özelliği de var. Çok farklılar taşıyan, kültürel yönden zenginlikleri de çok olan bir coğrafya. Her ilçenin bir kültür özelliği var. İlçelerin içinde de mahalleler, köyler farklı farklı özellikte. İnsan grupları, bunların alışkanlıkları, gelenek-görenekleri farklılık taşıyor.

 

“KÜLTÜREL MİRASIMIZI GÜN YÜZÜNE ÇIKARACAĞIZ”

Bütün bunları, kültür özelliklerini, soyut kültürü, somut olmayan kültürel mirası bir envanter olarak toparlamak için alan çalışmasıyla, iki üniversitemizde yine Büyükşehir Belediyemizin de dahil olduğu bir çalışma daha başlattık ‘Somut Olmayan Kültürel Miras Araştırmaları Projesi’ adını verdik 2 yıl sürecek inşallah bu çalışma, el sanatları, kılık kıyafet, yöresel yemekler, mimari, gelenek-görenekler, halk oyunları aklınıza gelecek bütün somut olmayan kültür mirasının bize kalmış hazinesini tespit edip alanda, o işin ustaları ile hocalarımız gidip mülakat yapacaklar, çekim yapacaklar, sonuçta bir çalıştay ile bu çalışmayı şekillendireceğiz, bir kitap, eser ortaya çıkacak. Balıkesirimizin günümüze kadar ulaşmış olan kültürünü kayıt altına almış olacağız.  Bu çalışmayı önemsiyoruz, üniversitelerimiz de çok benimsediler sağ olsunlar. Geçtiğimiz hafta içesinde görev alacak 38 akademisyen ile bir araya geldik, iş bölümü yapıldı, herkes uzmanlık alanına göre çalışma yürütecek.”

 

“YEME-İÇME KÜLTÜRÜMÜZ ÇOK GENİŞ”

‘Gastronomi Şehri’ projesine dikkat çeken Vali Hasan Şıldak, Balıkesir’in yeme-içme kültürünün zenginliğini tüm dünyaya duyurmak istediklerini belirterek şunları kaydetti:

“Balıkesir’in lezzetlerini dünyaya tanıtmak istiyoruz. Birleşmiş Milletlerin marka şehirler, yaratıcı şehirler ağı var, Gastronomi Şehri olarak oraya dahil olmayı planlıyoruz. Balıkesir’de proje üretimleriyle hedefler belirleyip bu alanlara yönelik çalışmalar üretmeyi çok önemsiyoruz.”

 

 “BİRLİKTE HAREKET EDECEĞİZ”

Balıkesir’de hazırlıkları devam eden  ve kısa sürede uygulanmaya başlayacak  ‘Sosyal ve Kültürel Bütünleşme Projesi’ni de çok önemsediğini kaydeden Vali Hasan Şıldak şu bilgileri verdi:

“Bu projemizin amacı toplumdaki dezavantajlı kesimlerle daha çok devletin bütün kurumlarının ilgilenmesi. Bu ilgilenmeyi yaparken koordinasyon içerisinde hareket edilmesi sağlanacak. Bunda da güzel örnekler sunacağımızı düşünüyorum, engellilerimiz, yaşlılarımız, bakıma muhtaç kişiler, evde eğitim gören çocuklar, koruma altındaki çocuklar, şehit ve gazi aileleri bütün bu kesimler hedefimizde olacak onlara biraz daha yaklaşmayı düşünüyoruz” dedi.

 

“KAZI ÇALIŞMALARINA DESTEK VERİYORUZ”

Balıkesir’de 4 alanda arkeolojik kazı çalışmalarının devam ettiğini belirten Şıldak, valilik olarak kazı çalışmalarına sponsor bulunmasına önem verdiklerini anlattı. Şıldak şöyle devam etti

“Balıkesir’i biraz daha turizm ve tanıtma yönünden öne çıkartmayı düşünüyoruz. Bu kazılar çok yavaş gidiyor, bunlara finansman sağlıyoruz. İş adamlarımızdan, sponsor desteği sağlıyoruz. Erdek’te Kyzikos antik şehri var BAGFAŞ firmamız 1.5 milyon lira taahhüt etti onun protokolünü yapacağız. Kazı çalışmalarına müthiş bir destek. Edremit’te, Burhaniye ve Bandırma’da da aynı destekleri sağlayacağız.

 

“3-4 BİNİ BULAN METRUK BİNALAR YIKILACAK”

Merkez ve kırsal mahallelerimizde üzüldüğümüz bir görüntü var metruk binalar konusu. Böyle boşalmış, yıkılmaya yüz tutmuş, ucube bir şekilde orada öyle duruyor. Kapı pencere yok, bu yerler uyuşturucu yuvası. İçişleri Bakanlığımızın bu konuda da talimatı var. Biz baktık, Balıkesir’de  bunların tespiti için ekip oluşturduk, alanda çalışıyor arkadaşlar. Metruk bina tespiti şu an 900 ama bu sayı 3-4 bini bulacak  bunların hepsini yıkacağız. Belediyelere yıktıracağım bunları. Buralar hem çevreyi kirletiyor görüntü kirliliği var hem de kötü amaçlar için kullanılmaya müsait.”

 

BALIKESİR KÜLTÜREL MİRASIYLA TANINACAK
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!