Yeni siyasi parti oluşumları ile ilgili çalışmaların dört ana grupta toplandığını söyleyebiliriz.
Bilindiği gibi, iktidar partisinin içinde çıkan iki ayrı grup, partileşme faaliyetini sürdürmektedir. Bunlardan birisi Babacan Grubu, diğeri Davutoğlu grubudur.
Babacan, uzun yıllar ekonomiyi yönetti, bir ara Dışişleri Bakanlığı yaptı. Ekonomiyi yönettiği dönemlerde dünyada dolar bolluğu vardı. Tabiidir ki bu bolluktan Türkiye’de nasibini aldı. Aynı dönemde rekor özelleştirme yapıldı. Devletin kasasına 62 milyar dolar girdi. Bu olayın yarattığı artı değerler Babacan’ın hanesine görev başarısı, iktidar partisinin hanesine seçim başarısı olarak girdi.
Davutoğlu, eski Dışişleri Bakanı ve Başbakan. Şam’daki Emevi Camisi’nde Cuma Namazı kılmayı hayal ederek görev yaptı. “Komşularla sıfır sorun” gibi hayali bir yaklaşımla görev yaptı. Türkiye olağanüstü zararlarla sonuçlanan bir çizgi izledi.
Görevleri sırasında olumlu bir yaklaşımları olmayan bu iki eski siyasi FİGÜR, yeniden Türkiye’nin başına geçmeyi ümit etmektedir.
Bunlar Türkiye’ye ne verebilirler?
Bu kişilerin yeni partiler oluşturma gayretleri neye dayanıyor?
Türkiye’de maalesef ana muhalefet iktidara alternatif olamıyor, iktidara koşamıyor. İktidar yoluna giremiyor. Hal böyle olunca da iktidara alternatif, yine iktidar partisinin içinden çıkmaktadır.
Bu sağlıklı bir durum mudur?
Elbette ki HAYIR.
Bu durum ana muhalefetin yetersizliğini, aczini göstermektedir.
Diğer taraftan çoban ateşi hareketi partileşme sürecine girmiş görünüyor. Ankara Kocatepe semtinde genel merkez binası tuttuklarına dair haberler geliyor. Bu hareket MERKEZ SAĞA oynuyor. İktidar partisi içinde olan ya da olmayan merkez sağ eğilimli kişilere, gruplara, seçmenlere yönelmek istiyor. Merkez sağı toplamak, toparlamak istiyor.
Öztürk Yılmaz hareketin adını “HEPİMİZ BURADAYIZ” olarak koydu. Bu hareket 2020’nin ilik aylarında partileşmeye gideceğini belirtiyor.
Siyasi partiler, istikrarsız dönemlerde çoğalırlar, günümüz Türkiye’si çok yıpranmış iktidar partisi ile istikrarlı olamamaktadır. Muhalefette çok yıpranmış ana muhalefetle de istikrarlı olamamaktadır. Olay budur.