Kiev’e “destek amacıyla misket bombaları” sağlayacağını açıklayan ABD Başkanı Biden’in bu sözlerine NATO üyelerinden İspanya ve Kanada sert tepki göstermiştir.
Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mariya Zaharova yaptığı açıklamada bombanın Kiev’e destek için sağlandığı takdirde bunun tehlikeli sonuçlar doğuracağını vurgulamış, Rusya’nın İstanbul’da imzalanan Tahıl Anlaşmasından çekildiğini de açıklamasına eklemiştir.
Tüm bu açıklamaların ışığında asıl dikkat çekici olan ve önemsenmesi gereken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Polonya ile ilgili sözleridir. Putin bu açıklamasında Belarus’a yapılacak bir saldırının Rusya’ya yapılmış sayılacağını vurgulamıştır. Bu açıklaması sırasında Polonya’yı eski Sovyetler Birliği topraklarında emelleri olmakla suçlamıştır. Putin ayrıca Rusya’nın komşusu ve yakın müttefiki Belarus’a yönelik herhangi bir saldırının Rusya’ya yapılacak bir saldırı olarak yorumlanacağını yinelemiştir.
Putin, “Polonya Sovyetler Birliği sayesinde ve Stalin’in yardımıyla batıdaki önemli toprakları Almanya’dan almıştır. Günümüz Polonya’sının batıdaki toprakları “Stalin’in Polonya’ya armağanıdır. Varşova’daki arkadaşlarımız bunu unuttular mı? Onlara bunu hatırlatacağız” şeklindeki sözler dikkat çekicidir.
Putin 27 Temmuz günü bu açıklamasının ardından Afrika ülkelerinin liderleriyle Moskova’da bir toplantı yapmış ve liderlere tahıl konusunda gerekli yardımın yapılacağı sözünü vermiştir.
Bu önemli açıklamaların ardından Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın giderek tırmanacağı anlaşılmaktadır.