SON SEÇİMLERİN KISA BİR DEĞERLENDİRMESİ

31 Mart seçimlerinin üzerinden haftalar geçti. Seçimlerle ilgili pek çok söz söylendi, pek çok yorum yapıldı. Ala yine de üzerinde pek durulmayan, gözden kaçan hususlar var.

Seçimlere giderken partiler koalisyon yaptılar, buna da İTTİFAK dediler. Böylece CUMHUR İTTİFAKI ve MİLLET İTTİFAKI doğdu.

İktidar partisi Türkiye’yi 17 yıldır yönetiyor. Yıpranması normal. Ama muhalefet CHP neden yıprandı? Neden İYİ Parti ile koalisyon yapma gereğini duydu? Bu soruyu CHP yönetimi cevaplandırmalıdır.

CHP, Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlıklarını zor da olsa kazandı. Ankara, İstanbul adaylarının seçim stratejilerinin en hassas noktaları nelerdi?

1-Her iki aday da BÖLÜCÜ PARTİ’den, BÖLÜCÜ PARTİ önderlerinden uzak durdu, bölücülere katiyyen prim vermediler, birlikte görünmediler.

2- Her iki aday da SOSYAL DEMOKRASİ söyleminden uzak durdular, SOSYAL DEMOKRASİ PUTPERESTLİĞİ YAPMADILAR. CHP’ce Sosyal Demokrasi putperestliğinin getirisi olmadığını sezdiler, gördüler.

AKP ile MHP’nin ayrı ayrı seçimlere katıldığı yerlerde MHP başarılı oldu. BBP ve DSP bazı küçük belediyeleri kazandılar. DSP’nin yıldızının parladığını söylemek yanlış olmaz. CHP’Den ümidini kesenler DSP’ye koşmuştur. Burada Mustafa Sarıgül’ü ve Celal Doğan’ı ayrı tutuyorum. Her iki siyasetçi nin de ortak siyasal yaşamının bittiğine inanıyorum. Türkiye’nin pek çok yerinden Sayın Ecevit’in yaklaşımlarından ilham alan siyasi yönden tertemiz pek çok kişi DSP’ye koşmuştur: Bu önemli bir olaydır.

Seçimlerde hiçbir siyasi parti zafer kazanmadı. Ama başarı kazananlar var. 17 yılın yıpranıklığına rağmen iktidar partisinin aldığı sonuçlar başarılıdır. İktidar partisi Ankara ve İstanbul’da kazananları zorladılar. MHP, DSP, BBP’yi az da olsa başarılı görüyorum. Başarı göremediğim parti VATAN PARTİSİ’dir. Tek yerde bile seçim kazanamamıştır.

Exit mobile version