ŞİRKETLERİN PSİKOLOJİSİ

arthaconsult.com

 

İnsanların psikolojilerinde olduğu gibi şirketlerin de psikolojileri bozulabilir. Şirketlerin psikolojilerinin bozuk olması birtakım çıktılar şeklinde kendilerini gösterir. Devamsızlıklar, çalışan kayıpları, iç iletişimsizlik, yoğun çatışma ve ofis politikaları, silolar, düşük motivasyon, sessiz istifa gibi unsurların hepsi psikolojisi bozuk şirket olmanın göstergeleridir.

 

Bu semptomların her birinin şirkete büyük maliyetleri olur. Birçok şirket bu maliyetlerin farkında değildir. Olanlar ise ne tür araçlarla bu sıkıntılarla başa çıkacaklarını bilemezler.  Şirketlerin psikolojisi ayrıca bulaşıcıdır ve yayılma eğilimi gösterir. Yani bir şirkette saydığımız göstergeler mevcutsa bu olumsuzluklar başarılı çalışanlara da sirayet etme ve onları da aşağı çekme eğilimindedir.

 

Bireylerde olduğu gibi şirketler de psikolojik durumlarının tespiti için terapiye ihtiyaç duyar. Göstergeleri tespit etmek yetmez, onların kök nedenlerine de inebilmek gerekir. Kök nedenlerine inilmesi işin bir aşamasıdır. Düzeltmek için üst yönetimin desteklediği icrai aksiyonun alınabilmesi önemlidir.

 

Bireylerin psikolojisini etkileyen başlıca dış etkenler durum stres, çeşitli travmalardır ve algı şemalarından kaynaklanan şartlanmışlıklardır. Şirketler de çoğunlukla yönetim süreçlerin nedeniyle ortaya çıkan friksiyon kaynaklı bir strese maruz kalabilirler. Kötü yönetim, negatif liderlik, adaletsizlik, keyfilik, belirsizlik, yoğun iş yükü, dengesiz iş dağılımı, çalışma ortamı ve şartlarının olumsuzluğu, şirketin yüz yüze olduğu riskler ve rekabet bu stresi besler. Stres şirket ortamında baskın hale geldiğinde yukarıda saydığımız semptomlara dönüşür. Bu semptomlar da şirketin yönetim maliyetlerinden müşteri ilişkilerine, karlılıktan kaliteye kadar her çıktısını etkiler. Tedbir alınmazsa bu durum şirketin hayatına mal olur.

 

Psikolojisi iyi şirketlerde çalışan bağlılığı yükselir. Çalışanların aidiyeti üst düzeydedir ve tüm şirket bir takımdaşlık duygusu, bir kurumsal vatandaşlık etrafında birleşmeye eğilimlidir. Çalışanların proaktif verimliliği yüksektir. Yani çalışanlar aldıklarından daha fazla şirkete verme eğilimindedirler. İçerideki olumlu atmosfer bu durumu besler. Şirketin olumlu psikolojisi müşterilere ve müşteri memnuniyetine de yansır. Psikolojisi yüksek şirketlerde çalışanlar “bana ne “ demez kendi alanları dışında da şirketin sorunları için kafa yorar, gördüğü olumsuzluklara müdahale eder.

 

Bir şirkette ücret ve haklar o şirket psikolojisi üzerinde 1/ 3 oranında etkilidir. Şirket psikolojisini etkileyen diğer faktörler maliyeti daha düşük ama etkileri daha büyük başka bir takım yönetsel pratiklerden kaynaklanır.

 

İşverenlerin kurumlarının psikolojileri üzerinde etraflıca düşünmeleri gereği yeni bir trend olarak öne çıkıyor. Yeteneği kazanmak ve elde tutmak , çalışan verimliliği ve işveren markası şirket psikolojisinin etkilediği önemli kurumsal göstergeler olarak rekabette fark yaratan konular olmaya artarak devam edecektir.

 

Exit mobile version