Her bireyin günlük yaşamını sürdürmesi için psikolojik bir sermayeye ihtiyacı vardır. Bu sermaye yoluyla iletişim kurar, çatışmaları çözer, belirsizliklerin üstesinden gelir, tepkilerimizi kontrole eder, korku ve kaygılarımızı yönetir, günlük hayatımızı düzenleriz.
Psikolojik sermayenin önemli bir kısmını öz yaşamımızı yönetmek için kullanırız. İrade, disiplin, sabır, konsantrasyon gibi özellikler hem psikolojik sermayenin uygulama biçimleridir. Psikolojik sermayenin diğer bir kısmı özel hayatımızı yönetmek için gerekir. Ailemizle ve arkadaşlarımızla sağlıklı bir iletişim sürdürmek kimi zaman onların problemlerine ortak olmak, kimi zaman çatışmak bazı durumlarda kendimizi kontrol etmek hep psikolojik sermayemizi kullanarak olur.
Psikolojik sermayenin en büyük kısmını çalışma hayatımız alır. Günde 9 saat çalıştığımız yani uykuyu çıkartırsak neredeyse hayatımızın yarısını alan çalışma hayatında uyum sağlamak, iletişim kurmak, çatışma yönetmek, ekip olmak, iş stresinin üstesinden gelmek, ofis politikalarıyla ve çoğu zaman işyeri şiddeti ile başa çıkmak için yoğun bir psikolojik sermaye kullanırız.
Hayatımızın iç dengemizi, sosyal ilişkilerimizi ve iş hayatımızı besleyen psikolojik sermayemiz sınırlı bir doğaya sahiptir. Onu her gün tüketir ve belli aktivitelerle yenileriz. Dinlenmek, sevdiğimiz insanlarla birlikte olmak, sevdiğimiz şeylere vakit ayırmak, eğlenmek, spor yapmak, doğada vakit geçirmek gibi aktiviteler psikolojik sermayemizi yeniler.
İş ve özel hayatta karşılaştığımız problemler psikolojik sermayemizi tükettiği zaman “tükenme” burn out dediğimiz olay gerçekleşir. Maddi zorluklar, ailevi sorunlar, hastalıklar, işyerindeki baskı ve stres bir araya gelince çoğu zaman kişi tükenir.
Tükeniş iş ve özel yaşamda çoğu zaman bir yıkıma neden olur. Psikolojik sermayesi tükenen kişi ne işine ne kendine faydalı olabilir. O nedenle sürdürülebilir başarı için iş özel hayat dengesini korumak önemlidir. İşverenler içinse çalışanlarının sürdürülebilir performansı için onların psikolojik sermayelerini yıpratacak işyeri koşullarını ortadan kaldırmak, bir takım etkinliklerle psikolojik sermayeyi desteklemek önemlidir.