Park üstgeçidindeki motosiklet terörüne dur deyin!

OCG

Hilmi DUYAR /POLİTİKA/ Eskikuyumcular Mahallesi Muhtarı Ali Birol Küçükoğlu, Balıkesir’in en eski yerleşim birimlerinden biri olan semtte, Karesi İlçesi’ni Altıeylül İlçesi’ne bağlayan Atatürk Parkı Üst Geçidi’nde motosikletlilerin cirit atmasına dur denilmesini istiyor. Muhtar Küçükoğlu, Balıkesir’in sembollerinden Muharrem Hasbi Un Fabrikası ve valilik binasının siluetini bozan Robotik parkın yıkılması gerektiğine işaret ediyor. Yine Karesi Kaymakamlık binasının boşaltılması halinde, bir zamanlar verem savaş dispanseri olarak kullanılan yapının olduğu gibi korunmasını, bahçesinin ağaçlandırılmasını mahalle halkının istediğini belirtiyor. Mahalledeki tek yeşil alanın Valilik ve Kaymakamlık binası bahçeleri olduğunu vurguluyor.

 

 

Ali Birol Küçükoğlu kimdir?

Balıkesir’in Çayırhisar Köyünde doğdum. O köy günümüzde Bahçelievler Mahallesi ile birleşti. İlkokulu ortaokulu Balıkesir’de okudum, Balıkesir Lisesi’ni bitirdim. Akdeniz Üniversitesi Isparta Meslek Yüksek Okulu Muhasebe bölümünü kazandım, kayıt yaptırdım, işlerimizin yoğunluğu nedeniyle gitmedim.  Babam odun, kömür, kereste ticaretiyle uğraşıyordu. Müşterimiz çok olduğu için bende yardımcı oluyordum. Sonraki yıllarda kızım kereste işiyle uğraşmak istemediğini, benim de bu işi bırakmamı isteyince, kızımın dediğini yaptım. Babam Eskikuyumcular Mahallesi’nde 25 yıl muhtarlık yaptı. 93 yaşında Balıkesir’in yaşı en büyük tanıklarındandır. Muhtarlığının son dönemlerinde rahatsızlanınca ben ona yardım etmeye başladım. 31 Mart yerel seçimlerinde de muhtar seçildim.

 

 

31 Mart seçimlerinde mahallenizde kaç muhtar adayı vardı? Seçimi kazanmayı nasıl bir seçim çalışmasına borçlusunuz?

Babam, muhtarlığın son yıllarında rahatsızlandı. Muhtarlığa ben götürüp getiriyordum. O esnada onun işlerine yardım ediyordum. Yazılacakları ben yazıyordum, o muhtarlık mührünü vurup imza atıyordu. Seçimler yaklaştıkça mahalle halkı bana muhtar olmamı önerdi. Babam da muhtarlığı bırakacağını söyleyip benim aday olmamı istedi. Biz mahallede 3 adaydık. Seçimlerde, bana verilen oylar en yakın rakibimin oyundan 2, diğer adayın oyundan da 3 kat fazlaydı. Seçimde çok iyi çalıştım. Zaten mahalle halkı beni yakından tanıyordu. Babam 1945 yılında Balıkesir’e gelmiş, şu andaki kaymakamlık binasının karşısındaki binaya yerleşmişti. Çocukluğum, gençliğim, hayatım bu mahallede geçtiği için, hem mahalle sakinlerini, hem mahallemizdeki esnafı tanıyorum. Seçim çalışmalarında, basınla, mahalle sakinleriyle iyi ilişkiler kurdum. Mahalle halkının büyük çoğunluğunun yaş ortalaması yüksek ve onların hepsini, teyze, amca, diye ziyaret ettim. Seçimlerde zaten mahalle halkının seçmen kartlarını dağıttığım için insanlar da beni iyi tanıyor. Eski Kuyumcular Mahallesi, Balıkesir’in küçük mahallelerinden biri; 824 seçmenimiz, 2 bin 300 civarında esnafımız var esnaflarımızdan sadece 8’i mahallede ikamet ediyor. Seçimden önce rakiplerim, “Padişahlık gibi babadan oğula geçer mi?” diye oy devşirmeye kalktılar.  Fakat babadan büyük bir deneyimin, mahalle sorunlarını, kimin neye gereksinimi olduğunu bilmesinin bana aktarılacağını düşünemediler. Seçimi bileğimin hakkı ile kazandım.

 

 

Güzel bir işiniz varmış. Her şeyi bir kenara bırakıp neden muhtar olmayı hedeflediniz?

Her şeyden önce muhtarlık bayrağını babamdan devraldım. Mahalle halkı 25 yıl babama vefa göstermiş, muhtarlığı bırakacağını söylediğinde, büyüklerim, arkadaşlarım gelip muhtar olmamı istedi. Ben bu vefasızlığa saygısızlık edemezdim. Halk beni, babamı sevdiği için aday olmamı istedi. Ben onun için aday oldum. Kendim ortaya çıkıp da ben adayım demedim. Şimdi onlara layık olmak için gece gündüz çalışıyorum. 25 yıl babamın arakasında duranları yüz üstü bırakıp gitmek olmazdı. Onların genel tercihi bizdik.

 

 

Mahallede en çok yakınılan sorun nedir?

En büyük sorun, Karesi Kaymakamlığının önünden geçen Yeşilyol Sokak ile Muharrem Hasbi Sokağı, Vasıf Çınar Caddesi üzerinden Atatürk Parkına bağlayan üst geçitteki motosiklet terörü. Motosikletler üst geçitten geçmemesi gerekirken, orada bir sorun yumağı oluşturuyor. Motosiklet sorunu havaların ısınmasıyla birlikte arttı. Yaz geldiğinde bu sorun zirve yapacak. Burası motosikletlere kapalıdır. Her an yayalar ile sürücüler burun buruna geliyor. Şikayetleri ilgili makamlara bildirdim. Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Salı günleri muhtarları dinliyor. Yine bu konuyu anlatacağım. Belediye başkanlarımız hala tebrikleri kabul ediyor, işleri rayına oturtmaya çalışıyor. Kadrolar tam anlamıyla çalışmaya başladığında onların da kapısını aşındıracağız. Vergi Dairesi Başkanlığı Binasının arka tarafına, Toplu Konut İdaresi  (TOKİ) binaları yapılınca oraya park edilen otomobiller, Kaymakamlık binasının çevresine ve mahallemizdeki sokaklara park edilmeye başladı.  Otopark sorunu bizim için büyük sıkıntı. İnsanlarımız yürümeyi sevmiyor, toplu taşıma araçlarını kullanma alışkanlıkları yok. Hal böyle olunca otopark sorunu kangrene döndü.  Eski Kuyumcular Mahallesi Muhtarlığının bulunduğu Hacı Gaybi Sokak’ta mini bir park ve muhtarlık binamız vardı. Etrafında çocuklar oynuyordu. Kum havuzu çocuklar için büyük bir eğlenceydi. Buraya Robotik otopark yapıldı. Ucube bir bina, eskiden oradaki sokaklara 80-90 otomobil park ediyordu Robotik otoparkın kapasitesi 84 otomobil. Madem daha fazla otomobil almayacaktı o otoparkı neden yaptınız? İnsanlar nefes alacağı bir yerden çocuklar oynayacağı bir alandan oldu. Belediye para kazanıyor çok güzel ama insanların yeşil alana da ihtiyacı olduğu düşünülmeli.  Robotik otoparkın yıkılması için uğraşacağım, hem tarihi eserin yanında, hem Balıkesir valiliğinin binasının yanında estetiği bozuyor. Milli Kuvvetler Caddesi’ndeki tek tip tabelalar çok güzel oldu. Aynısı diğer cadde ve sokaklarda da uygulanmalı. Mahallemizdeki binaların pek çoğu 30-40 yıllık eski yapı. Bir an önce kentsel dönüşüme girmesi gerekir. Mahallemizde valiliğin bahçesinden başka hiçbir yerde yeşil alan yok.

 

 

Seçimden önce vatandaşlara ne söz verdiniz? Neler yapacaksınız?

Şu an kaymakamlığa ev sahipliği yapan bina önceleri Verem Savaş Dispanseriydi. Sonra atıl duruma geldi. Tarihi yapı babamın çabalarıyla kaymakamlık binasına dönüştürüldü. Mahalleli elinden geldiğince sahip çıkmak istiyor. Karesi Kaymakamlığı binası ihaleye verildi. Kısa zaman sonra biter. Kaymakamlık taşındığı zaman eski binanın yıkılıp yerine, yeni binalar yapılmasını mahalle halkı istemiyor. Balıkesir’in simgelerinden Kervansaray yıkıldı. Anafartalar Caddesi’ndeki valilik binası, sinema yıkıldı. Hiçbir yapımızı koruyamadık. Hiç olmazsa Balıkesirliler olarak bir kaç tane yapımızı koruyalım. En son trenimiz gitmişti, bağrış çağrış, gazeteler, yaza yaza, lokomotif geri geldi. Ufak işler gibi gözükse de bunlar bir şehrin sembolleri. Sembollerinde insanın göz alışkanlığı var. Bunları kaybetmemeliyiz. Kaymakamlığın bahçesinde birkaç tane ağaç var. Belediye başkanından park olarak düzenlenmesini talep edeceğiz. Ayrıca Sokak hayvanları için küçük kulübeler yapılmasını istiyoruz. İnsanlarımız sokak hayvanlarını beslemesini seviyor ama bu sevgi yanlışı da beraberinde getiriyor. Eline bir poşet mama alan, kediyi köpeği gördüğü yerde mama veriyor. Caddelerde, sokaklarda öbek, öbek mamalar var. Bunlar, sineklere davetiye çıkarıyor. Hayvanlar yemediği zaman arta kalan mamaların üstüne yağmur yağıyor, eriyip giderken etrafı kirletiyor. Ayrıca köpeklere kemik ve et parçaları verenler var. Her yere atıyorlar. Kokuya neden oluyor. Küçük bakım yerleri yapılmalı ama temiz tutulmalı. Park girişinde kediler için yapılmış küçük bir barınak var. Herkes bir şeyler atmış, kokudan geçilmiyor. Belediyeden küçük barınaklar istiyoruz. Barınağı yapmak sorun değil devamını getirmeli ve temiz tutmalıyız. Bir şey yaparken başka tarafı yıkmamak gerekir. Daha evvelden belediye yaşlı insanlara temizlik yardımı yapıyordu. Balıkesir büyükşehir oldu, belediyeler çoğaldı fakat ev temizliği hizmeti kalmadı. Yeniden uygulamanın başlatılması için gayret ediyorum. Mahallemde 500 civarında yaşlı insan var. Altıeylül İlçesi’nden gelenleri Karesi İlçesi’nin Eskikuyumcular Mahallesi karşılıyor. Burası Karesi’nin aynası olmalı. Yeni başkanımıza ilettim. Mahalleyi güzelleştireceğine inanıyorum. Babamın muhtar olarak yapmak istediği Eskikuyumcular Mahallesi ormanı projesi vardı. Bu projeyi orman müdürlüğü ve belediyelerimizin desteğiyle gerçekleştireceğiz.

Exit mobile version