İSMAİL ORHAN SÖNMEZ
İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin İşyeri Hekimleri Derneği ile yürüttüğü, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin finansal desteği ile sürdürülen “İş’te Psikososyal Sağlık ve Güvenlik Projesi”nin belgeseli “Uçlar” yayımlandı. Bu proje, iş hayatının psikolojik sağlığı bozan etkilerine dikkat çekmektedir ve bunların önüne geçmek için bir sistem önermektedir.
Projenin ana mesajlarını “Uçlar” da çizmektedir:
- İş, İnsanı Öldürmemelidir!
- İş, İnsanı Sakat Bırakmamalıdır!
- İş, İnsanı Fiziksel Olarak Hasta Etmemelidir!
- İş, İnsanı Psikolojik Olarak Hasta Etmemelidir!
- İş, Çalışanların Sevdiklerine Zarar Vermemelidir!
- İş, İnsana Yakışır Olmalıdır!
İş’te Psikososyal Sağlık ve Güvenlik Projesi kapsamında Zonguldak’taki maden işçilerinin ve ailelerinin yaşadıklarını psikososyal sağlık ve güvenlik açısından ele alan “Uçlar” Zonguldak’ta maden sektöründe çalışmış ve çalışmakta olan kişilerin, ailelerinin ve yakınlarının hislerini ve düşüncelerini izleyicilere aktarıyor ve geçmişten geleceğe bir maden kenti olan Zonguldak’ın hisli bir panoramasını sunuyor.
Filmin isminin Uçlar olmasının nedeni belgeselde kimi zaman birbirine tezat diyebileceğimiz “uç” duyguların yer bulmuş olması. “Uçlar”da konuşmacı olarak maden mühendisi Mehmet Çebi, maden mühendisi ve yerel tarih araştırmacısı Ekrem Murat Zaman, Çatalağzı Engelliler Derneği Başkanı Özcan Albas, iş yeri hekimleri Dr. Atınç Kayınova ve Dr. Erol Ünal, maden mühendisi Şükran Uzun Kırömeroğlu;maden işçisi Ahmet Özbek, kaza geçirmiş maden işçisi Hasan Çelikel ve eşi Bahriye Çelikel, maden şehidi eşi Çiğdem Arsan ve eşleri halen madende çalışmakta olan Şengül Kabullar ve Bahar Demiro yer aldı.
Kontra Film’in yapımcılığında hazırlanan “Uçlar”ın senaristliğini ve yönetmenliğini Onur Sefer, görüntü yönetmenliğini Furkan Hamdi Yıldırım, yapım sürecinin yönetimini ise Faruk Ulusoy ve Sait Dindar üstlendi. Yaklaşık bir yıllık süreyi kapsayan ön çalışma ve çekimlerin ardından gösterime hazır hale gelen “Uçlar”ın danışmanlığını ise İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Doç. Dr. İdil Işık ve Dr. Şafak Öz Aktepe yaptı. “Uçlar”ınyıl sonuna kadar ulusal ve uluslararası çeşitli belgesel festivallerinde gösterilmesi hedefleniyor.
Belgesele aşağıdaki linklerden ulaşılabiliyor: www.psikososyalrisk.org
https://vimeo.com/kontrafilm/uclar