İŞYERİNDE GÜVENİN DÖRT AYAĞI

Yeteneğe ve niteliğe ulaşmak zorlaştıkça, işveren markası öne çıktıkça tartışılmaya başlanan yeni kavramlardan biri de işyerinde güven. İşyerinde güven basitçe çalışanın şirketine güvenmesi anlamına geliyor. Güvenin önemli olmasının nedeni onun tüm sosyal ilişkilerin temelinde bulunması. İş ilişkisi de bir sosyal kontrat olduğundan güven burada ilişkinin kuruluşunca yer alan ana bir unsur oluyor. İşyerinde güven dört ayak üzerinde duruyor. Bunlar:

  • Kuruma güven
  • Yöneticiye güven
  • Astlarına güven
  • Çalışma arkadaşlarına güven

olarak sıralanıyor. Çalışanların kuruma güvenmesi için ilk şart kurumun aslında kişilerin keyfi uygulamalarından etkilenmeyen saygın bir kurumsal kimliği olması, yani kurumun kimlik ve değerlerinin net tanımlanması. Bunu tamamen soyut kurallara bağlı bir kurumsallık ihtiyacı olarak anlamak lazım. Patronlarının karizmatik liderlikleriyle şirketlerindeki kural ve değerleri tanımladıkları paternalistik şirketler de bu güveni sağlamak konusunda bazen çok daha başarılı olabilir. İş hayatında patronun isminin şirketin isminden daha fazla öne çıktığı şirketler çoktur ve bunların bazılarında çalışanlar şirketten daha fazla patronun temsil ettiği değerlere güvenir

 

Yöneticiye güven tutarlılık sahibi, dürüst, açık ve şahsiyetli ayrıca bilgi, otorite ve nüfuz sahibi bir yönetici ile mümkün olur. Vaatlerini tutmayan, yalan söyleyen, çalışanlarının arkasında iş çeviren yöneticiler çalışan şirket güven ilişkisinin bozulmasının en büyük nedenidir.

 

Astlarına güven yöneticinin birlikte çalıştığı ekiple açıklık ve dürüstlük üzerine kurulu ilişkiler yürütmesi ile mümkün olur. Ast- üst güveni bir kere zedelenirse o ilişkinin sürdürülebilirliği zarar görür.

 

Çalışma arkadaşlarına güven takım çalışması için elzemdir. Çalışma arkadaşları ile güven sarsıldığında, bilgi paylaşma, birlikte çalışma ve açık iletişim zarar görür.

 

İşyerine güven sağlıklı bir iş ilişkisinin şartıdır. Çalışan bağlılığının temelinde yer alır. Güven işveren markasının ana unsuru olmak zorundadır. Ve güveni inşa edecek olan şirketin söylemlerinden önce o şirketin ilk ve orta düzey yöneticileridir.

 

Yapılan araştırmalar işyerinde güven endeksinin artmasıyla iş stresinin azaldığı, iletişimin güçlendiği, sadakatin arttığı, karlılığın arttığı, çalışan moralinin yükseldiği, motivasyonun yükseldiği, paylaşımcılığın arttığı, iş memnuniyetinin yükseldiği, devamsızlığın azaldığı, işten ayrılmaların düştüğü, yaratıcılığın arttığı ve yeniliğe açıklığın yükseldiğini tespit etmişlerdir

 

Exit mobile version