Hobilerin mesleğe dönüştüğü yer BALMEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tablosu, Emine Erdoğan'ın çantası ve Balıkesir Pullusu, Ürdün Kraliçesinin çantası BALMEK'ten

hobilerin-mesleğe-dönüştüğü-yer-balmek

Hilmi DUYAR / POLİTİKA / Balıkesir Sanat ve Meslek Edindirme Kursları (BALMEK), kurulduğu günden bu yana binlerce kişiyi meslek sahibi yaptı. Atalarımızın deyimiyle, insanların koluna altın bilezik taktı. Kimi, resim, filografi, ebru, seramik ve benzeri kurslardan yararlanıp sanatçı oldu, kimileri de, kuaförlük, çinicilik, bilgisayar işletmenliği kurslarına gidip meslek sahibi oldu. Bazıları da hobi olarak boş zamanlarını değerlendirmek ereği ile kurslara katıldı. BALMEK, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü usta öğreticileri ve eğitmenleri ile ortaklaşa o kadar iyi ve güzel işler çıkardı ki ünü yurt dışına taştı. BALMEK ürünleri, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde kullanılırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın çantası ve Balıkesir Pullusu giysisi BALMEK’te üretildi. Ürdün Kraliçesi’ne Balıkesir pullusu motifli çanta armağan edildi. Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığına bağlı Yaygın Eğitim Şube Müdürü olarak BALMEK’ten sorumlu olan Seda Kaplan, BALMEK kurslarını, kurslarda verilen eğitimleri, kursiyerlerin yaptığı işleri, BALMEK ürünlerini, Politika okurları için anlattı.    

 

 

Seda Kaplan kimdir?

Balıkesir’in Edremit ilçesinde doğdum. Babam devlet memuru olduğundan öğrenimimi değişik il ve ilçelerde sürdürdüm. İlkokula Burhaniye’de başladım, ilkokul 2’inci sınıftan ortaokul 1’inci sınıfa kadar Gönen’de okudum. Ortaokul ve lise 1’inci sınıf dönemim Eskişehir’de geçti. Balıkesir’de Zühtü Özkardaşlar Lisesi’nden mezun oldum. Balıkesir Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Elektronik Haberleşme Teknolojisi bölümünü bitirdikten sonra, Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi eğitimimi tamamlayarak diplomamı aldım. TRT’de staj deneyimim oldu. 2 yılı Ankara’da, 8 yılı İstanbul’da olmak üzere 10 yıl çalıştıktan sonra memleketim Balıkesir’e döndüm. Burada 2 yıl bir gazetede çalışmamın ardından özel sektöre son noktayı koydum ve Balıkesir Belediyesi’nde çalışmaya başladım.

 

 

 

Belediye’de hangi bölümde işe alındınız. Görev yaptığınız yer yapmak istediğiniz meslekle uyumlu muydu?

Hayalimde hep gazetecilik vardı. Özellikle televizyon programları ya da sunuculuk yapmak istiyordum. Balıkesir’de 2 yıl gazetecilik yaparak hevesimi aldım. Ben devlet memurluğu yapamam diyordum ama 2010 yılı itibariyle devlet memurluğuna başladım. 12 yıllık özel sektör deneyiminden sonra memleketinize geliyorsunuz ve belediyeci oluyorsunuz. İyi ki de belediyeci olmuşum. Eğer yaşadığınız şehri seviyorsanız belediyecilik en güzel işlerden biri. O dönemde Balıkesir Büyükşehir statüsünde değildi. Belediyede Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünde görevlendirildim. Aynı zamanda Kent Konseyi Genel Sekreterliği görevini de birlikte yürütüyordum. Bir koltukta 2 karpuz taşıyordum. Yoğun bir belediyecilik yaşantım oldu. Görev tanımım hiçbir zaman olmadı. Büyükşehir Belediye Başkanımız Yücel Yılmaz, “Belediyecilikte görev tanımı olmaz” diyordu. Bende bu işte görev tanımı yapmıyorum Şu an şube müdürüyüm fakat kıyıdaki, köşedeki çöp kutusunun devrilmiş olması bile beni etkiliyor. Çünkü belediyecilikte manevi olarak tatmin olacağınız çok işler var. 2014 yılında, Büyükşehir Belediyesi olduktan sonra 5 yıl, Ulaşım Planlama ve Raylı Sistemler Dairesi’nde görevime devam ettim. Buradaki işim Balıkesir’i ilçeleriyle birlikte tanıma fırsatı verdi.

 

 

Ulaşım Planlama ve Raylı Sistemler Dairesi Başkanlığında hangi görevi üstlendiniz?

2014 yılında, belki de haberleşme mezunu olmamın etkisidir; Balıkesir Otogarı’nın santralinde görevlendirildim. Terminal amirinin görevden ayrılmasıyla bu görevi bana verdiler. Yeni işimle ilgili Türkiye genelinde bir araştırma yaptım. Dönemin tek kadın terminal amiri bendim. Belki atlamış olabilirim ama öyle görünüyordum. İlk işim terminalin iç tasarımını değiştirmek oldu. Bunu mutlaka vurgulamam gerekir. Kadın elinin değdiği her yer güzel olur. Keşke bütün terminallerde kadın amirler olsa her şey yerli yerinde olur.  Güzel işler yaptım ve terminaldeki sistemleri farklı bir şekilde kurgulamaya çalıştım. Çünkü Balıkesir’e gelip otobüsten inen bir insanın ilk gördüğü nokta terminaldir.  Orada görev yaptığım süre bir şekilde güzelleştirmeye çalıştım. Terminaldeki görevim çok uzun sürmedi. Toplu Taşıma Şube Müdürlüğü’ne geçtim. İl genelindeki bütün terminaller ve ulaşımlara baktım. Buralarda ne yaptınız derseniz, ulaşım adına çok güzel işler yapıldı. Şimdi baktığınızda temelleri atılmış bir şeylerin içerisinde olmak o kadar güzel ve değerli ki ilçelerimizde çok şık ve güzel terminaller oldu. Doğalgazlı otobüsler alındı. Ben o otobüsleri yolda gördüğümde çok heyecanlanıyorum. Bu çalışmaları yapmak gurur vericidir. Diyorum ya tam bir belediyeciyim, beni alıp Kent Estetiği Dairesi’ne koysanız da, fen işlerine koysanız da aynı duyguyu yaşarım. Bulunduğumuz yeri güzelleştirmek, bence belediyeciliktir. Ben her geçtiğim alanda kendime ne katıyorum biraz da ona bakıyorum. Büyükşehiri tanıyabilmeniz için ulaşımda çalışmanız gerekiyor. Ayvalık’tan Marmara Adası’na, Sındırgı’dan Gönen’e Edremit’ten Savaştepe’ye koskocaman bir şehrin caddelerinde sokaklarında neler oluyor, kimin neye gereksinimi var bu bölümde çalıştığım 5 yıl içinde öğrendim ve bana çok şey kattı.

 

 

Ne zaman Yaygın Eğitim Şube Müdürü oldunuz?

Belediyedeki üçüncü 5 yılımda, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nda, yine, yeniden, çok sevdiğim bir işi yapmaya başladım. 2019 yılı sonlarında Yaygın Eğitim Şube Müdürü olarak tayin edildim. Yeni göreve atandığımda amirlerime ilk sorum, “ İlçelerde de görev yapacak mıyım?” oldu. Bulunduğum müdürlüğün ilçeler de şubeleri var mıydı? Benim için çok önemliydi. “Var” dediler. 12 ilçede Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Edindirme Kursları (BALMEK) vardı. Şu an Ayvalık hariç 19 ilçede hizmet vermekteyiz. Merkezlerimizde yeni yeni alanlar oluşturmaya çalışıyoruz. Kursiyerlerle birlikte 4 yılda çok fazla iş yaptık. Belediyecilikte hangi göreviniz daha iyi diye sorarsanız hepsi birbirinden güzel ama şu an her şeye dokunabiliyorum ve eğitimin olduğu bir alandayım. Fakat araya pandemi süreci girdi. Salgın süresinde Yaygın Eğitim Şube Müdürlüğünü yürütürken,1 yıl Konservatuar Şube Müdürlüğünü de üstlendim. Sunum yaparken, çok şanslı olduğumu, başında olduğum işlerin birinin göze, birinin kulağa hitap ettiğini söyledim. Bulunduğum yerde hata yapma şansınız hiç yok. Sıfır hatayla çalışmak zorundasınız. Hep böyle çalışmaya uğraştım. Ne kadar başarılıyım? Takdir dışarıdan bakanlarındır. İdareci olduğumdan beri, başkanımız Yücel Yılmaz döneminde aldığımız eğitimler çok başka bir boyuta getirdi bizi. Pek çok projede yer aldık. Eğitim alırken, eğitim veren bir grubun başına geliyorsunuz. Dumlupınar Mahallesi’nde 5 katlı binamız vardı. Orada işe başladığımda, geldiğimin ilk haftasında hiç rahat durmadım hemen binayı tadilata aldırdım. Fen işleri bu yüzden benden bıktı. İlk 1ay her akşam resmen ders çalıştım. Ne yapabilirim diye çalıştım. O süreçte coğrafi işaret almaya çalıştığımız Balıkesir Pullusu dediğimiz ürünümüz, daha doğrusu gelinliğimiz vardı. Balıkesir kızlarının düğünlerde giydiği, orijinal rengi fuşya olan bir gelinlik. Bu gelinlik için bir şeyler yapmamız, modernize etmemiz gerekiyordu. Bu düşüncelerin içinden çıkmaya çalışırken, Covid 19 salgını yani pandemi işime yaradı. Herkesin maske takması zorunlu olunca, biz maskelere güzellik kattık.

 

 

Herkesin takmaktan bıktığı maskelere güzellik kattık demek iddialı bir söz. Ne yaptınız da maskeleri sevimli kıldınız?

Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın Karesi Belediyesi’nden bu yana beraber çalıştığı kurs hocaları ve usta öğreticiler vardı. Hep birlikte oturduk, düşünüp taşındık, maskeleri çeşitli desenlerle, motiflerle işlemeye karar verdik.  UNESCO 2019 yılında Somut Olmayan Kültürel Miras listesine zeytin ağacını ekledi ve 26 Kasım gününü Dünya Zeytin Günü ilan etti.  BALMEK olarak maskelere zeytin ve zeytin dalını işledik. BALMEK, Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezi (BAÇEM) ve Belediye Konservatuarı UNESCO’nun öğrenen şehirler ağında olduğu için bu uygulamayı yapmaya karar verdik. Daha sonra, maskelerdeki zeytin dalı işlemesine, domates çiçeği, zambak, Balıkesir Pullusu motiflerini ekledik. İlk müşterilerimiz, daire amirlerimiz, müdürlerimiz, personelimiz oldu. İlerleyen günlerde de satış ağımızı genişlettik. Önce Maskeleri biz taktık, arkadaşlarımıza armağan ettik, onlardan görenler maskelerden edinmek istedi ve maskelere güzellik katarken, ekonomik gelire de dönüştü.  Herkes o maskelerden istemeye başladı. Maskelerle başlayan serüven, fular, çanta, ayakkabı ve elbiseye dönüştü.

 

 

Balıkesir Pullusu’nun özelliği nedir? Balıkesir’den başka yerde kullanılmıyor mu?

Balıkesir Pullusu, Balıkesir ve ilçelerinde kullanılan bir gelinliktir. Balıkesir’de uzun yıllardan bu yana kullanılıyor. 150-200 yıllık bir geçmişi var. En büyük özelliği hayat ağacı ve domates gülü ya da çiçeği denilen kabartma gül motifi ile işlenmesidir.  Gül desenini kabartmak için altına pamuk konur, sim ile kaplanır. Renkleri özellikle fuşya olmasına rağmen kırmızı ve pembenin tonları da kullanılır. Gelinlikte, ipek, birman, saten, Hint ipeği gibi kumaşlar kullanılır. Balıkesir Pullusu’na coğrafi işaret aldığımız için orijinal motiflerle işliyoruz. Orijinalinin aynısını üretmek ve bu konuda hata yapmamak zorundayız. Gelinlikteki hayat ağacı deseni aileyi temsil ediyor. Biz öyküyü kurgularken başka başka desenlere de yönleniyoruz. Gelenekten geleceğe nasıl taşıyalım hesabı yapıyoruz. Balıkesir Pullusu’nu günlük kıyafet gibi giyip dolaşırsanız olmaz. Ama bunu çantaya, ayakkabıya, fulara, işlerseniz kullanılabilir hale getirirsiniz. Bir broş yaparsanız, hanımlar için toka yaparsanız bunu günlük kullanıma taşımış ve modernize etmiş olursunuz. BALMEK olarak bu aşamayı başardık. Başarı ilgiyi, alakayı ve merakı beraberinde getiriyor. Şu an en çok revaçta olan konu Balıkesir Pullusu. Çünkü her yerde, her zaman, şık duruyor, güzel de duruyor. Sökük dikmekten, düğme dikmekten, iğne iplik tutmaktan erinen ben bile oturdum, Balıkesir Pullusu işledim. Neden işledim? Çünkü Balıkesir Pullusunu anlatırken, “Sen yaptın mı?” diyenlere evet yanıtını verebilmeliydim.  Ayrıca, tel kırma, tel sarma, ebru yapmayı bile öğrendim.

 

 

BALMEK eğitimleri hakkında bilgi verir misiniz? Kaç alanda kurs açıtınız, kaç kursiyeriniz var?

Yaşam boyu öğrenmede 97 alan var. Balıkesir il merkezinde 97 kursta 2 bin 208 kursiyer eğitim alırken, Balya’da 311, Bandırma’da Bin 89, Bigadiç’te 831, Burhaniye’de Bin 181, Dursunbey’de 507, Edremit’te 382, Erdek’te 178, Gönen’de 1001, Gömeç’te 260, Havran’da205, İvrindi’de354, Kepsut’ta 280, Manyas’ta 152, Savaştepe’de 756, Sındırgı’da 787, Susurluk’ta 506 kursiyer eğitimlerini sürdürüyor. El sanatları bölümünde, Balıkesir Pullusu, tel kırma, tel sarma, takı tasarım, giyim, makrome, seramik, ebru, minyatür başta olmak üzere toplam 37 branşta eğitim veriliyor. Burada ahşap işlemeyi bir bütün olarak ele aldık fakat bunun alt dalları olarak, ahşap yakma, ahşap oyma, boyama, bulunuyor. Kişisel gelişim bölümünde, İşaret dilinden diksiyona, Aile eğitiminden hızlı okumaya, liderlik eğitiminden sosyal medya okuryazarlığına toplam 20 branşta kursumuz var. Mesleki gelişim bölümünde, Bilgisayar işletmenliği, cilt bakım hizmetleri, emlak danışmanlığı gibi toplam 21 daldan kursiyerler yararlanıyor. İnsanların taleplerini karşılamak bizim görevimiz.  Keçe kursu, resim kursu, ebru öğrenmek isteyenler olduğu gibi, girişimcilik, drama eğitimi almak istiyorum diyenlerde var. Kişisel gelişimi sağlayan kurslarımız için özel atölyeler yaptık. Projeksiyon makinasından tutun, son sistem bilgisayarlara dek donanımları yeni alanımızda sağladık. Diğer görsel sanatlarla ilgili olanların kendi özel atölyeleri var. Kurslarımıza, evde üretim yaparak para kazanmak isteyenlerde geliyor, hobi amaçlı zamanı değerlendirmek isteyenler de geliyor. BALMEK, Çamlık’a taşındığı ilk günlerde kurslara gelmek zor oluyordu. Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın talimatıyla, BALMEK Kursiyer Kartı çıkarıldı. Çamlıkta konuşlandırılan BALMEK, şehri tepeden gören, özellikle ilham perisine ihtiyaç duyulan sanatları fazlasıyla yapabileceğiniz, size ilham veren bir alanda kurulu ve kursiyerlerin oraya nasıl gideriz? Derdi yok.

 

 

İl merkezinde BALMEK dışında eğitim verdiğiniz yer var mı?

Sakarya Mahallesi’nde, Sevinç Kurşun İlkokulu’nun yanındaki Semt Konağı Kurs Merkezi’nde, Saç tasarımı ve Kuaförlük eğitimleri veriyoruz. Bu kursta meslek edindirdiğimiz kursiyerlerimizin hepsi ya iş yeri açtı, ya da başka illere çalışmaya gitti. Semt Konağı Kurs Merkezi’nde kuaförlük ve saç tasarımının yanı sıra, çini, seramik, kadın giysileri dikiş kursumuz devam ediyor. Ayvalık hariç tüm ilçelerimizde BALMEK’in kurs atölyeleri var. İl merkezinde, Kazım Özalp Sokak’ta Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nce restore edilen Kırımlı Konağı Kurs Merkezi var. Tarihi bir bina olduğu için burasını Balıkesir Pullusu kurs merkezine dönüştürdük. Konağın girişindeki sergi salonunda Balıkesir Pullusu ile ilgili 4 yılda ne yaptıysak hepsi sergileniyor. İşlemeli maskelerden başlıyor, çantalar, namaz örtüleri, sabahlıklar, broşlar ve benzerleri teşhir ediliyor. Personel açısından da çok şanslıyım. Buradaki arkadaşlarımız, konağın perdelerini dikti, Balıkesir pullusu motifleriyle işledi. Aynası, çinisi, ebrusu, tablosuyla bizim hocalarımızın el işleriyle bezendi. Kırımlı Konağı’nın yanında restorasyonu yeni biten tarihi bir binayı bünyemize kattık. Bu binada kendisini personel gibi hisseden kadınlar var. Sabah mesai saatinde geliyorlar, mesai saati bitiminden daha uzun bir süre çalışıp evlerine gidiyorlar. Bizde desen çok önemlidir. Değişik desenlere gereksinim duyuluyor. Bu kadınlar orada çayını kahvesini içerken, tasarım yapıyor, desen ve motifler yaratıyor. Bir nevi Araştırma Geliştirme (AR-Ge) Merkezi gibi çalışılıyor. Örnek vermek gerekirse, Ayvalık denizinin kırmızı mercanı ünlüdür. Deniz altında muazzam bir görsel şölen oluştururlar. Bazı kadınlar burada iğne oyasından mercan yapıyor. Oluşturulan ürünler, BALMEK Mağazası’nda satılıyor. Buradan aldıkları parayla çocuğunu okutan, çocuğunu evlendirenler var. Aile bakanlar, ev ekonomisine katkıda bulunanlar var.

 

 

“BALMEK hobileri mesleğe dönüştüren yer” desek abartırmış olur muyuz?

Zaten biz de buraya “Hobilerin mesleğe dönüştüğü yer” diyoruz. Bunu diyebilmek ya da söyletebilmek çok önemlidir. Kursiyer bir şeyler öğrenmek için, hobi için geliyor, bir bakıyorsunuz çok başka bir boyuta geçip, meslek sahibi oluyor. Ahşap yakma, halı dokuma, ahşap oyma, su kabağı işleme ve benzeri kurslarda eğitim alanlar, kısa sürede edindikleri yetenekle, yaptıklarını satıp bir mesleğe dönüştürüyor. Kursiyer, ahşaptan öyle güzel şeyler ortaya çıkartıyor ki, “Artık dükkan açtım eserlerimi satmaya başladım” diyor. Hobi olarak sevdiğiniz bir işi yapmaya kalkıştığınızda o iş bir mesleğe dönüşebiliyor. BALMEK, 56 personel ile çalışırken, eğitim veren öğretmenlerin ve usta öğreticilerin büyük çoğunluğu halk eğitim merkezlerinden karşılanıyor. Çünkü bünyenizde pek çok öğrenciye eğitim verecek usta öğretici olmadığından halk eğitim merkezleri ile protokollerimiz var. Birlikte yapıyoruz, birlikte başarıyoruz. Pandemiden bu yana 12 kişi sayısını doldurduğumuzda kurs açmak durumundayız.

 

 

BALMEK Mağazasında neler satıyorsunuz? Ne kadar kazandırıyor?

Mağaza daha çok yeni, bebek desek yeridir. Videolarını daha yeni paylaşmaya başladık. Deneme amaçlı şu an bütün sistemi kurduk ve başlattık. Resmi açılışını 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde gerçekleştireceğiz. Mağaza açıldığında, başta kadınların olmazsa olmazı, asla vazgeçemediği çantalar, takılar satışta olacak. Özellikle Balıkesir Pullusunun desenlerini taşıyan giysiler, ayakkabılar, aynadan tabloya, fulardan çiniye, kursiyerlerin ürettiği pek çok yapıt satılacak. BALMEK olarak taleplerin yoğunluğuna göre önümüzdeki süreçte mağazaları çoğaltmayı planlıyoruz. Çünkü ürün istekleri, ilçelerden de geliyor. Edremit’te, Bandırma’da mağazamız olmasını istiyoruz.  O kadar güzel tepkiler alıyoruz ki önümüzdeki günlerde durum bir zincirleşmeye gideceğe benziyor. Çünkü ürün çeşidimiz çok. 20 ilçede, 48 alanda, 370 kurs var. BALMEK olarak kurs açmada mahallelere kadar iniyoruz. Köy okulunda bile BALMEK kursu veriliyor. Balıkesir’in coğrafi işaretli 13 ürününden, 4’ü olan Gönen İğne Oyası, Balıkesir Pullusu, Marmara Adası Mermeri ve Sındırgı Yağcı Bedir Halısını, merkezimizde yaptığımız çalışmalarla yaşatıyoruz. 2019 yılından beri öğretmenlerimiz, usta öğreticilerimiz ve gönüllü kursiyerlerimiz ile birlikte 1 milyon 121 bin 208 ürün, 9 bin 716 hediyelik, atölyelerimizde üretildi. Tabi bunların halka arzı şart. Biz Balıkesir Halkını, BALMEK Merkezini görmeye çağırıyoruz. Bu alanda 23 kurs atölyesi, 1 satış mağazası, 1 Workshop atölyesi, 2 sergi salonu bulunuyor. Ayrıca BALMEK’in de içinde bulunduğu Ahmet Edip Uğur Gençlik Kültür ve Aktivite Merkezi’nde Kütüphane, MiniaBalıkesir, Dijital Gençlik Merkezi yer alıyor. Bu nedenlerden ötürü Balıkesir halkına gelin bir çayımızı, kahvemizi için diyorum.

 

 

BALMEK’in müşterisi kimler?

Özellikle, buradaki kursiyerleri, usta öğreticileri tanıyanlar, bizim müşterimiz oluyor. Burada yapılan kaliteli işleri bilenler müşteri olarak bize ulaşıyor. Büyükşehir belediyesi, kursiyerleri, burada yapılan işleri desteklemek için aracı oluyor, elde edilen gelir kursiyerlere dönüyor. Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, gittiği yerlere armağan olarak götürerek tanıtımını yapıyor. Bu nedenle, Türkiye genelindeki belediyelerden de istekler geliyor. Başkan Yılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Balıkesir Pullusu tablosu armağan etti. Tabloyu görenler siparişte bulundu. BALMEK cumhurbaşkanlığına da çalışıyor ve sipariş alıyoruz. Başkanımızın Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı olması nedeniyle ünümüz başkentte duyuldu. Türkiye’ye yayıldı.  Bir gün Cumhurbaşkanlığından aradılar. Hanımefendi Emine Erdoğan’ın kullandığı BALMEK ürünü bir çanta var. Biz özel olarak onu göndermiştik, çok beğenmişler. 100 tane daha sipariş verdiler. Derken 100 tane namaz örtüsü istiyoruz dediler. Sonrasında Cumhurbaşkanlığına hep 100’er adet siparişler gitmeye başladı.  Bu sene yine güzel bir çalışmaya imza atıp, kabul salonlarındaki masa örtülerinin işlemelerini yaptık. Kursiyerler, cumhurbaşkanlığına çalıştıkları için çok heyecanlandılar. Bir gün bir fotoğraf geldi. Hanımefendi çantayı yurt dışı gezisinde kullanmış. Sonra bir de baktık Ürdün Kraliçesine bizim buradan gönderdiğimiz çantalardan armağan ediyor. Tabi bizde çok gururlandık, onur duyduk.  BALMEK ekibi ve kursiyerler olarak böyle bir heyecan yaşadık. Cumhurbaşkanlığı bizim ürünlerimizi satın alınca, orada gören Antalya milletvekili, Kayseri Milletvekili arayıp sipariş verdi. Olay başka bir boyuta taşındı. Türkiye’nin her yerinden aranmaya başladık. Balıkesir Pullusu da hanımefendi tarafından kullanılıyor. Bizim özellikle istediğimiz, insanların gelip mağazamızdaki ürünlere dokunması ve satın alması ile ilgili bir satış reyonuydu, şimdi bir satış mağazasına sahip olduk. İnsanlar görerek, dokunarak, işçiliğine bakarak almanın yanı sıra, ürünleri internet ortamında satın alabilirler. Şu an siparişleri yetiştirmeye çalışıyoruz. Çocuk atölyelerimiz de var. Çocuklara her cumartesi, pazar günleri özellikle seramik uygulamaları yaptırıyoruz.

 

 

Sizin BALMEK ile ilgili söylemek istediğiniz var mı?

Kahramanmaraş depreminde yaptıklarımızı anlatmadan geçmek olmaz. Ülkemiz büyük depremleri peş peşe yaşadı. BALMEK, o depremlerde de vardı. Pandemide maskeyle başladık. Geçen sene 6 Şubatı yine üzülerek hatırlıyoruz. Depremin hemen birkaç saat sonrasında iş yerine geldiğimizde Yücel Başkanın, Osmaniye’de görevlendirildiğini duyduk. Oraya gittiğini ve o bölgede çalıştığını gördük. Soğuk kış gününde, insanlar depreme uykuda yakalandığı için üzerlerine bir şey alamamışlardı. Kış vardı,  kar vardı. İnsanlar soğuktan korunsunlar diye, özellikle yaralı çıkarırken, soğuktan etkilenmesinler diye, başkanımız telefonla talimat verip, polar battaniye dikmemizi istedi. Hemen örneğini hazırladık, battaniyeler ortaya çıktı. Biz bu çalışmayı tüm il genelindeki BALMEK kadınlarıyla yaptık. Kursiyerler, depremzedelere ulaştırmak üzere Bin 600 metre kapitone kumaştan uyku tulumu, 12 bin metre polar kumaştan battaniye üretti. Toplam 10 bin polar battaniyeyi kısa sürede tamamlayıp teslim ettik. Bir süre sonra çocuk giysisine de geçtik. İnsanları çocukları soğuktan koruduk. Bu zor günlerde, gönüllülük esasıyla çalışan tüm kursiyer kadınlarımıza, Balıkesirlilere ve bize bu olanağı tanıyan belediye başkanımıza teşekkür ediyorum.

 

 

 

Exit mobile version