CEMİL YURTMAN / POLİTİKA
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi (BBB) tarafından yürütülmekte olan bazı projelerin şantiye alanları çevresindeki paravanlar ve panolar üzerindeki “EMANET” ifadesi dikkat çekiyor.
Bu isimlendirmenin neye karşılık olduğu, neyi ifade ettiği ise pek de açık değil. Projelerin panoları üzerindeki “EMANET” ifadesi, Balikesir Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası üzerinde de. “BALIKESİR EMANETTİR” şekli ile yer alıyor.
Bu yazıların konulması ile dikkatleri “emanet” kelimesinin tam olarak neyi ifade ettiğine çekti. Her ne kadar ‘geçmişten emanet aldık’ gibi bir anlamı çağrıştırıyor olsa da bu ifadenin, Büyükşehir Belediyesi binası üzerine de konulması kamuoyunda ‘siyasi’ bir anlam olarak da ‘tuhaf!’ karşılandı.
“EMANET” kelimeleri, Karesi ve Altıeylül Belediyelerinin hizmet binası ve Subay Orduevinin yıkılması ile açılan yerde devam eden meydan çalışması ile bölgede restorasyonu devam eden tarihi yapıların çevresindeki paravanlarda yer alıyor.
Bilindiği gibi söz konusu alandaki Karesi ve Altıeylül Belediye Hizmet Binasının yıkım kararı geçmiş dönem belediye yönetimi tarafından alınmış ve CHP’li belediye tarafından uygulanmıştı.
Aynı ifade Zagnospaşa Camisi yakınında restorasyonu devam eden tarihi Balikesir evinin üzerinde de bulunmakta.
EMANET SÖZCÜĞÜNÜN FARKLI ANLAMLARI VAR!
Türk Dil Kurumu’na göre:
Emanet sözcüğünün gerçek anlamı, TDK’ya göre şöyle: Birine, geri alınmak üzere, geçici olarak bırakılan, teslim alan kişice korunması gereken eşya, kimse vb. bir kimse aracılığıyla birine gönderilen para, eşya vb.
Argoda ne anlama geliyor?
Argo, yani sokak ağzı jargonunda ’emanet’ sözcüğü, ateşli silahlar, kesici aletler için kullanılıyor.
Hıyanet sözcüğünün zıttı
Emanet, “emn” kökünden gelir. “Emn” ise korku ve endişeden emniyette, güvende olmaktır. Emanet, hıyanetin zıttı olarak güvenilir olma, bir kişiye geçici olarak bırakılan şey anlamında kullanılır.