Gıdanın kilometresi!

Küresel gıda fiyatları bir süredir yükselmeden gidiyor. Türkiye’deki gıda enflasyonunun yükseliş hızı yavaşlamış durumda. Hatta Türk-İş’in yaptığı araştırmada gıda enflasyonu aylık artı artış yüzde 2,49 olurken, yıllık artış yüzde 80,12 olarak gerçekleşti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yurt dışından finansman bulduğunun müjdesini veriyor, ihracatçılar mutlu, Merkez Bankası faizi tutmak yerine yükseltiyor. Ekonomik gidişat çok da kötü değil derken, her geçen gün düşen petrol fiyatlarına sevinemeden akaryakıta ÖTV zammı dedikoduları dolanıyor piyasada. Temmuz ayında Cumhurbaşkanlığı kararı ile 5 TL’lik bir ÖTV zammı yapılmıştı akaryakıtta. Şimdi ise bahsedilen miktar 9 TL.

 

9 TL’lik bir ÖTV zammının ardından akaryakıtta fiyatlar 43, 44 TL bandına çıkacak litre başına. Bunun ulaşım endüstrisini nasıl etkileyeceğini az çok tahmin edebiliyoruz. Yiyecekten temizlik malzemelerine, içtiğimiz sudan kullandığımız suya kadar zam gelecek demek oluyor. Küresel piyasada seyirler normalleşmişken biz bir şekilde yükseltmenin yolunu buluyoruz. Dünya genelinde taşımacılık endüstrisini en çok kullanan gıda endüstrisi. Gıda sürekli yer değiştiriyor ve her yer değiştirme ekstra bir maliyet olarak ürünün fiyatına ekleniyor. 9 TL’lik ÖTV zammından sonra fiyatların aynı kalacağını söylemek pek mümkün olmaz.

 

Eskiden yılda 1 kez uygulanan sigara ve alkol zammı artık neredeyse her ay uygulanır oldu. Bir paket sigaranın fiyatını ezberleyemeden değişiyor etiketler. Gıda sektöründe de aynısı olacak. Ürünü tarlada işliyorsun mazot, tarladan topluyorsun mazot, hale getiriyorsun mazot, halden çıkar manava götür mazot, oradan evine götür mazot… 10 dakikada tüketeceğimiz ürün bizden fazla kilometre yapıyor. Yaptığı her kilometre fiyatının üzerine koyuyor.

 

Brent petrol fiyatı 86-87 dolar arasındayken de mazot ve benzine aynı parayı ödüyorduk, şimdi 80 doların altına düştü herhangi bir indirim haberi görmüyoruz. Aksine ÖTV zammından bahsediliyor. Akaryakıtta ÖTV zammı, yılbaşında yapılacak olan asgari ücret ve emekli maaşı zamlarını yok edecek türden bir artış. Vatandaş bugün çektiği sıkıntılardan kurtulmak, bir ay da olsa rahat nefes almak yerine daha zamlı maaş alamadan arası hiç olacak. Yapılacak artış bile yetmeyecek. Ocak ayında zam Temmuz ayında iyileştirme yapılan maaşlar, 2024’ten itibaren yılda bir kez yalnızca Ocak ayında zamlanacak. Yani 1 yıl boyunca enflasyona bakılmaksızın aynı seyirde kazanmaya devam edecek vatandaş. ÖTV zammı sonrası aklınıza gelecek her ürüne yansıyacak zam sonrasında bu artış zaten anlamsız kalacak.

Exit mobile version