Duygusal emek fiziksel ve zihinsel emekten farklı olarak bir çalışanın duygularını kullanarak yarattığı katma değeri ifade eder. Özellikle sağlık, turizm gibi sektörlerdeki bazı meslekler doğruda duygusal emek üzerine kuruludur.
Bununla birlikte duygusal emek aslında bütün sektörlerdeki yapılan bütün işlerin önemli bir bileşkesidir. İşyeri sosyal bir ekosistem olduğundan çalışanlar iş arkadaşlarıyla, amirleriyle, müşterilerle ilişki kurarken ve karşılaştıkları belirsizlikleri yönetirken önemli ölçüde duygusal emek kullanırlar.
Örneğin ailevi durumu problemli olan, maddi sıkıntıları olan bir çalışanın bu olumsuzlukları işyerine yansıtmadan işi yürütmeye çalışması yoğun bir duygusal emek içerir.
Hedeflediği iş sonucunu elde etmek için rutin iş akışlarının dışında diğer departmanlarla işbirliği için çırpınan bir çalışan da duygusal emeği yüksek oranda kullanıyordur.
Duygusal emek bir anlamda fiziksel ve zihinsel emeğin katalizörüdür. İstektir, neşedir, dayanma gücüdür, işini ve işyerini sevmektir.
Örneğin fiziksel olarak iş yapma gücü olan ve zihinsel olarak işin nasıl yapılacağını bilen bir çalışan eğer o işi çeşitli nedenlerle yapmak istemiyorsa o iş ortaya çıkmaz veya istenildiği şekilde yapılmaz. Bu noktada istemek ve harekete geçmek doğrudan duygusal emekle ilgilidir.
Duygusal emek ne kadar güçlü ise çalışanın fiziksel ve zihinsel emeğini yoğunlaştırma kapasitesi o kadar fazla olur. Duygusal emek gücü düşükse fiziksel ve zihinsel emeğin konsantrasyonu düşer.
Akıllı şirketler çalışanlarının fiziksel ve zihinsel emeklerini elde etmeyi yeterli görmezler. Çalışanların duygusal emeğini kazanmak için çabalarlar. Çünkü duygusal emek işin içine girdiğinde açıkça fark yaratır. Çalışanlar işyeri için mücadele eder, problemler karşısında proaktif davranır, işyerini korumaya gayret eder ve iş dışındayken bile marka elçiliği yapar.
Bir işyerinde huzur yoksa, çalışanlar kendilerine adil davranılmadığını düşünüyorlarsa, iletişim hat safhadaysa, fiziksel çalışma koşulları problemliyse çalışanlar duygusal emek güçlerini bu zorluklarla başa çıkmak için kullanırlar. İş özel hayat dengesi bozuk olan bir çalışan da duygusal emeğini işyeri için değil kendi iş özel hayat dengesini korumak için kullanır. O nedenle işyerinde çalışanların duygusal emeklerini sağlıklı bir şekilde işe dahil edecekleri bir işyeri kültürü ve bir motivasyon mimarisi oluşturmak çok önemlidir.
Basitçe 10 birim ücret verilen ve 10 birimlik bir katma değer beklenen bir çalışan duygusal emeği eksikse 6 birim çalışır. 4 birimlik katma değer işverenin kaybıdır.
Doğru insan yönetimi çalışanların duygusal emeklerini de işyeri ve iş için seferber edecekleri bir liderlik ve yönetim yaklaşımını hayata geçirmektir.