Dönüşüm Kongresi.. Kültürel Miras.. Balıkesir’i tercih etmeyen gençlik!

Geçtiğimiz günlerde TÜİK bir istatistik yayınladı. Türkiye’nin genç nüfus oranı en düşük ili Balıkesir’miş. Bu şehirde 2 tane üniversite ve nerdeyse tüm ilçelerde Meslek Yüksek Okulları varken gençlerin Balıkesir’i tercih etmemesinin sebeplerinin başında sosyal alan yetersizliği ve iş imkanlarındaki kısıtlı seçenekler göz önüne seriliyor.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, kentin önümüzdeki beş yılını şekillendirecek stratejik planın hazırlanmasına katkı sunacak ve Balıkesir’e yeni bir vizyon kazandıracak olan “Balıkesir Dönüşüm Kongresi”ni başlattı. Kongreye damga vuranlardan biri de İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat oldu. Kültürel Miras alanındaki konulardan bahseden Polat, İBB Miras’ın kamuya kazandırdığı alanları detaylı bir şekilde Balıkesirli vatandaşlara anlattı. İstanbul’da İBB şüphesiz ki çok büyük işler başardı İBB Miras aracılığı ile. Atıl vaziyette duran bir çok tarihi mekan ve alan restore edilerek sanat galerisi, müze ve sergi alanı gibi yapılara dönüştürüldü.

Mahir Polat’ın bunları Balıkesir’de anlatmasının asıl önemi de Balıkesir’deki tarihi mekan ve alanların da atıl vaziyette olması. Bunların en büyük örnekleri, Kepsut’taki Ziraat Mektebi ve çarşıda bulunan Muharrem Hasbi Un Fabrikası…

Bu alanlar çeşitli restorasyonlarla kamuya kazandırılabilir. Buralarda vatandaşın yararlanacağı kamusal alanlar oluşturulabilir. Muharrem Hasbi Un Fabrikası, İstanbul’da bulunan Bomonti Bira Fabrikası gibi bir alana dönüştürülebilir mesela. İçerisinde çeşitli konser ve kongre alanları, restoranlar, sergi alanları yaratılabilir. Çarşı içinde olması da büyük bir şans.

Milli Kuvvetler Caddesinin başındaki Orduevi binasının müzeye dönüştürüleceği konuşuluyor. Eski belediye binasının da yıkım işlemlerine başlandı. Bu alanlar bir bütün olarak Balıkesir’e kazandırılabilir.

 

***

Geçtiğimiz günlerde TÜİK bir istatistik yayınladı. Türkiye’nin genç nüfus oranı en düşük ili Balıkesir’miş. Bu şehirde 2 tane üniversite ve nerdeyse tüm ilçelerde Meslek Yüksek Okulları varken gençlerin Balıkesir’i tercih etmemesinin sebeplerinin başında sosyal alan yetersizliği ve iş imkanlarındaki kısıtlı seçenekler göz önüne seriliyor. Çocukluğu, gençliği bu şehirde geçen bir insan olarak Balıkesir’deki sosyal alanların yetersizliğinden hep şikayet ettik. Balıkesir, maalesef etkinlikler, festivaller şehri olmadı hiç.

Uzunca süreler denendi fakat bir türlü devamı getirilemedi. Balıkesir’i sosyal alanda etkin kılacak çalışmaları yapacak vizyon hakim olamadı. Ayvalık, Edremit, Erdek turizm sezonu dışında hayatın olmadığı alanlar olarak kaldı. Turizm bölgesinde turizmi bile 12 ay sürdürülebilir kılamadık.

 

Balıkesir Dönüşüm Kongresi’nden çıkacak sonucun gençlerin tercih edeceği bir şehir olma vizyonuna uygun projelerin geliştirilmesi yönünde olmasını bekliyorum. Çünkü bu şehirde yaşayan gençlerin bile en büyük sıkıntısı yetersiz sosyal alan ve yetersiz kültürel faaliyetler. Buradakileri bile memnun edemezken dışarıdaki gençleri buraya nasıl çekebiliriz ki.

Gençlerin artık daha bilinçli olduğunu anlaması gerekiyor şehri yönetenlerin. Yani bir iki konserle kandırılma evresi çoktan aşıldı. Daha net, daha sürdürülebilir, uzun yıllar var olabilecek ve her geçen gün yenilenen projelere imza atılması gerekiyor. Yoksa 5 yıl sonra daha kötü bir istatistik ile karşı karşıya kalacağız…

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
Dönüşüm Kongresi.. Kültürel Miras.. Balıkesir’i tercih etmeyen gençlik!
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!