BAŞAK ZEYTİN ÜLKE EKONOMİSİNİN UMUDU OLDU

Edremit Körfezinde “Başak Zeytin”den en az 500 ton zeytinyağı elde edilmiştir.
İnanmıyacaksınız ama zeytin hasatının bitmesiyle birlikte bir aydan fazla bir zamandan beri bölgede yaşayan garip gureba insanlarımız tarafından zeytinlik alanlarında toplanan “Başak Zeytin”in kg’ı 10.-TL’ya kadar yükselen fiyatlarla komisyoncular tarafından alınmış olup, günlük olarak sadece İlçemizde toplanan başak zeytin miktarı 10 tonu geçmektedir.
Şu günlerde kaçınızın dikkatini çekiyor bilmiyorum ama bölgemiz zeytinliklerinde şubat ayı ortası itibariyle zeytin hasatı sonlanmış olduğundan Zeytin üreticisi gerek kendi sosyal medyalarından “Allah Bereketini versin, yemek nasip etsin ve seneye de versin” dilekleri ile MECİ ŞENLİKLERİ ile hasadını bitirip, üreticiye destek olmak içinde yerel yönetimler de bunun önemine ait çeşitli kutlamalarda bulunmuştu. Ancak üreticinin kafasında bitirdiği hasat sonrası Ülkemizde oluşan bitkisel yağ açığı ile birlikte, pandemi ve döviz fiyatlarındaki artışa paralel olarak kuzeyimizde çıkan savaş nedeniyle gemilerin gelememesi de eklenince ister istemez ülkemizin milli ve stratejik ürününün ham maddesi olan zeytin fiyatlarının artması sebebiyle bir dane zeytinin bile kıymetini ortaya koydu.
Böylece ekonomik değerini kazanınca üretici tarafından dip zeytinler toplandığı halde bu sefer de alınteri ile kazanan garip gureba insanlarımız bir kez daha zeytin ağacının altına giderek kalan son zeytinleride paraya çevirmek için sabahtan akşama kadar toplayarak İlçemizin belirli yerlerinde alım yapan komisyonculara ulaştırdılar. Onlarda bölge de isim yapmış firma ve fabrikalara götürerek hem bölge insanına kazanç, hem zeytin sanayisinin çarklarının bir süre daha fazla çalışmasına hammadde kazandırmış oldular. Ayrıca üretilen bu yağlar rafine fabrikalarında işlenerek ekonomik sıkıntı çeken ve geçim zorluğundaki insanlarımızın ayçiçeği ve mısırözü yağına alternatif bir yağ olarak sofralarına ulaşmasını sağladılar.
Yıllardan beri kolaycılığı seçen ve ayçiçek yağı ithalatından dolayı atıl duruma düşen dip zeytini işte tüm bu sebeplerden dolayı tekrar ekonomik değerini kazanmış bulunmaktadır. Bu konuda dip zeytinin ülke ekonomisine değerinden yıllarca bahsettiğimiz halde yöneticilerce önemsenmemesi sebebiyle maalesef bugün gelinen noktada ne kadar önemli olduğunu hepimize idrak ettirmiş olup, bundan sonraki yıllarda alınacak tedbir ve önlemler ile bu stratejik ve milli ürünün tarlada heba olmaması için inşallah değeri bilinir.
Exit mobile version