BALKENT OTOYOL BATI KAVŞAK PROJESİ

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

YILMAZ SİMAV

 

16.10.1992 tarihli Politika Gazetemizde “Otoyol Müjdesi” başlıklı yazıda; Vali Uysal’ın bir gün önceki basın toplantısında, İstanbul, Bursa ve İzmir gibi üç büyük şehri birbirine bağlayacak olan otoyolun Balıkesir’den geçeceği müjdesini verdiği haber olarak verilmiştir. Böylece, Balıkesir’in otoyol hikayesi başlamıştır. 27 yıl sonra bugün de çeşitli açılımlarla devam etmektedir.

Gazetemizin 18.02.1993 tarihli sayısında yer alan; Kent Sorunları Otoyollar başlıklı yazımdan alıntı yapalım:

  • Otoyol, şehrimizin batısından Körfez yolunu aşarak geçiyordu. Körfez yolunun kaçındı kilometresinden, hangi mesafeden geçeceği merak konusu değildi, nedense. Oysa bu otoyol o kadar önemli idi ki. Balıkesir’in yüzünü bu yola çevirmesi, ona göre düşünmesi, planlamalarını ona göre yapması gerekirdi aslında. Otoyol uzaktan geçiyorsa, ikinci aşama (otogar-otoyol kavşağı/arası çevre yolu gerekmez mi? Bu çevre yolunun çok şeritli olması [ imar çizgisinin yeniden çizilerek yapıların yoldan uzak tutulması ] istenmez miydi?

Otoyollarımızın Durumu başlıklı yazımdan alıntı:

  • İster misiniz, yol o tarafa yönelmişken olur mu olur, Orhaneli’ne kayıp Harmancık üzerinden güneye, İzmir’in açığına, Ahmetli’ye bağlansın. Dursunbey’le Harmancık’ın arasındaki yolun yapımı da işleniyor bu günlerde. Harmancıklılar ise, ilçelerinde oluşturulan geniş yola “Antalya Yolu” diyorlar. Bursa-Ahmetli ulaşımında seçenekler var. Bursa-Orhaneli-Harmancık-Gökçedağ-Dağğardı- Hisar (Simav)-Demirci-Demirköprü baraj gölü sahilinden Ahmetli (İzmir) Bursa- Mustafakemalpaşa-Susurluk-Balıkesir-Soma-Kırkağaç-Akhisar-Selendi-Gölmarmara-Ahmetli (İzmir). Şu İstanbul’u, Bursa’yı kestirmeden İzmir’e bağlayalım, ne olursa olsun denilirse BALIKESİR’İ DIŞLAMAK GEREKEBİLİR Kİ BU HALDE DEMİREL’İN DEDİĞİ GİBİ BALIKESİR BİTER. Bu noktada Cumhurbaşkanı ÖZAL devreye girmektedir. BU OTOYOL SAHİLDEN GİDERSE 20 DAKİKADA AKÇAY’A ULAŞIRSINIZ demektedir ÖZAL. İzmir-Soma otoyolunun muhtemel güzergahı da şöyle: İzmir-Menemen-Aliağa-Zeytindağ-Bakırçay vadisi üzerinden Bergama-Soma. Bergama-Turanlı-Kozak-Ayvalık’la Karaağaç arasındaki yol (proje olarak)

Gazetemizin 05.021994 tarihli sayısında İstanbul-İzmir otoyolu Balıkesir’i dışladı başlıklı yazımdan da bir alıntı yapalım:

  • Balıkesir’imizin durumu kritiktir. Çünkü otoyol Balıkesir’den geçmektedir aslında. Ancak kuzeyden 15 kilometre, batıdan 18 kilometre öteden Balıkesir’i dışlayıp geçip gitmektedir. [İstanbul’da, Bursa’da, İzmir’de öyle değil] Cumhurbaşkanı Demirel’in dediği gibi “Bu yol Balıkesir’den geçmezse Balıkesir bitecek.” Bu idraki yakalayınca gece boyu uyuyamadım. İleride bu konuyu işlemeyi sürdüreceğim. ÇÖZÜM VE ÇARE ÜZERİNDE DURACAĞIM.

Gazetemizin 28 Şubat 1998 tarihli sayısında yayınlanan Otoyolumuz ve Yeni Balıkesir başlıklı yazımdan da alıntı yapıyorum:

  • Otoyolumuz ve Yeni Balıkesir

İzmir-Balıkesir-Bursa-İstanbul otoyolu öncelikle Balıkesir’indir. Gerçi, kentimiz bir türlü bu yolu dosyaları arasına almamakta, NE GETİRİP NE GÖTÜRECEĞİNİ hesaplamamakla, umursamaz tavrını devam ettirmektedir. İstanbul-İzmir-İstanbul yolcuları Körfeze 18 kilometre yaklaşmış oluyor. Transit geçecek araçların kente hiçbir ekonomik faydası olmayacaktır. Kamuoyu, otoyolun Balıkesir’i dışlamasına karşı TELAFİ EDİCİ ÇARELERİ araştırmamaktadır. Bu yol bize doğru gelemeyeceğine göre KENTİMİZİ ona doğru YAKLAŞTIRACAK MIYIZ? Üniversitemizi, Trafik Hastanesini de içine alacak Tıp Fakültemizi, işlek Edremit yolu üzerinde kurmuş olsaydık çok şey değişirdi. Şimdi diyorum ki; ovamızı da kurtaramaya yarayacak bir ÇÖZÜMLE YENİ BALIKESİR’İ KARAGEDİK-OTOYOL[altı] ARASINDAKİ YAYLADA kurabilecek miyiz? (DSİ eski bölge müdürümüz, biz, neredense oradan su getirebiliriz diyordu.)

Gazetemizin 31.08.2001 tarihli sayısında yayınlanan BALKENT OTOYOL BATI KAVŞAK PROJESİ başlıklı yazımdan da son alıntıyı yapalım:

  • BALKENT OTOYOL BATI KAVŞAK PROJESİ (2001)

İstanbul/İzmir otoyolu batıda 18’nci kilometrede Edremit yolu ile bağlantı kurmaktadır. Bu haliyle otoyolun Balıkesir’i dışladığı ileri sürülebilir ki bu noktada Süleyman Demirel’in “otoyol Balıkesir’den geçmezse Balıkesir biter” sözü de anımsanır. Anılan otoyolda seyahat eden kişilerin, Körfeze 18 kilometre yaklaşmış olarak batı kavşağından çıkıp denize ulaşabileceklerini, kısalmanın onları Körfeze çekebileceğini de düşünmek tesellimiz olur. Şehrimiz tesellilerle yetinecek değildir. YAPILMASI GEREKEN PEK ÇOK ŞEY VARDIR.

Bu projede İstanbul-İzmir-İstanbul yönlerinde, dahası feribot sebebiyle Bandırma gidiş-gelişli yolculuk yapacak kişilerin ve elbette Körfeze çalışan seyahat firmalarının ANA MOLA YERİ OLARAK BU KAVŞAK öngörülmektedir. Bu kavşak ve ÇEVRESİ bu amaç için şimdiden HAZIRLANACAKTIR. Burada bir MOLA POTANSİYELİ yaratılacaktır ki İLERİDE BAŞKA BİRİLERİ ÖNCELİK ALMASIN. KAVŞAK ÇOK DAHA UZAKLARI DA ETKİLEYECEKTİR. Körfez yönünde 22’nci kilometredeki GÖKÇEYAZI’YI DA etkileyecektir.

Aslında, kent çıkışından itibaren Körfez yolumuz ve çevresi Balıkesirlilerin dikkatini çekmektedir. Çağdaşkent-Sarıçalı Evleri (Kalaycılar mesire alanı) gibi oluşumlar var. Otoyol kavşağından itibaren daha ileri gittiğimizde minik bir Bursa görüntüsü veren Gökçeyazı [Örnek belde olarak restore edilmeli] ve onun yol üzerindeki ağaçlık bölgesi, koru ile karşılaşırız. [Kocaavşar’da oluşturulan mesire yeri de buraya yakındır] Kavşağa oluşumlar, Gökçeyazı elbette BALIKESİR DE DESTEK OLACAKTIR SOMUT VE SOYUT BOYUTTA.

BALKENT BATI KAVŞAK OTOYOL PROJESİNİN AYRINTILARI ayrı bir yazı konusudur.

2001 BALKENT PROJESİNİN AYRINTILARI

Bu projenin, MOLA TESİSLERİ ağırlıklı olduğunu anlattım. 2001 yılında, Belediye memurlarının katıldığı bir seminerde, o zamanki Gökçeyazı Belediyesi’nin Yazı İşleri Müdürü ile karşılaşmıştım. Kendisine, bu projemi krokili olarak açıklamıştım. Cazibeyi temin için YÖRSAN Gökçeyazı’daki yol üzerindeki ŞAMİLE (yerel lezzet) gibi katılımcıların olabileceğini vurgulamıştım.

MOLA TESİSLERİ AĞIRLIKLI bu proje için 2001 yılındaki diğer düşüncelerim söyleydi:

1- Otoyol kavşağından itibaren 500 metre dahilinde herhangi bir tesis yapılamayacağını duymuştum.

2- İnşa edilmekte olan ARDIÇTEPE BARAJINDAN su temin edilebileceği, (derin kuyular verimli olmazsa)

3-Belediyenin böyle bir tesisi BATI GARAJ adı altında, kamulaştırma da yaparak gerçekleştirebileceği,

4- Hatta (şimdiki Otogar yakınında Rahmetli Sabri Uğur’un planladığı gibi) bir otel de yapılabileceği,

5- Gökçeyazı’ya uzanan yolun iki şerit ilave edilerek dört şeride çıkarılmasıyla yol boyunca otobüslerin park yapabileceği.

ŞİMDİKİ DÜŞÜNCEM ayrı bir yazı konusu olabilir. ŞU DA VARKİ ÖZDİLEK TARZI bir katılımcı HERŞEYİ HAREKETE GEÇİREBİLİR.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
BALKENT OTOYOL BATI KAVŞAK PROJESİ
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!