BALIKESİR’İN SULAK ALANLARINA BİR BAKIŞ

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Dünden devam

 

20-Karakoç deresi Eski Yatağı

Karakoçun 650 m güneyinde halicimsi bir oluşum vardır. Burası Karakoç deresinin eski  yatağı, yani ağız kısmıdır. Sulak alan vasfına haizdir. Eski yatağın ağız kısmında genişliği 25 m kadardır. İçeriye doğru 360 m kadar devam eder. İki tarafı tatil siteleriyle  kuşatılmıştır.

Bu eski yatağın biraz güneyinde, Altınova iskelesinin  karşısında , tabii bir dalgakıran gibi uzanan bir kıyı oku oluşumu vardır. Tamamen Madra çayının denize sürüklediği granit kumlarından oluşmuştur. Kıyı oku ile kara arası doğal bir limandır. Bu  doğal liman güney kısmından itibaren yavaş yavaş dolmakta ve bir sulak alana dönüşmektedir.

 

21- Madra Çayının  Eski Yatağı:

Bir haliç şeklindedir. 700 m kadar içeriye uzanır. Ağız kısmında genişliği 85 m yi bulur. Doğal bir liman gibidir. Sandallar  250 m kadar içeriye sokularak bu doğal limanı kullanırlar. Ara sıra kum yığınlarıyla kapanan ağızı , beşeri müdahalelerle temizlenmektedir.  Sulak alan potansiyeli yüksektir.

 

 

21-Madra Çayı Deltası

Madra çayı Madra dağlarından doğar. Altınovanın biraz güneyinde Ege denizine dökülür.  Üzerine  1998 yılında hizmete giren Madra  barajı inşa edilmiştir. 8    Madra çayı granit araziyi katettiği için bol miktarda granit kumu taşır. Bunları denize yığar. 70 hektar  yüzölçümünde bir deltası vardır.   Balıkesir İzmir il sınırını bu akarsu çizer. Bu nedenle Deltanın  yarısı Balıkesire aittir.  Madra çayının denize yığdığı kumlar kuzeye doğru olan kıyı akıntısı sebebiyle Balıkesir sahillerine yığılır. Bu nedenle daha geniş kumsallara sahiptir.

Madra çayı yazın suları kuruma derecesine inen bir akarsudur. Kışın zaman zaman taşkınlar yapabilir. Bu taşkınlar sırasında  ovada yatak değiştirdiği olur. Kuzeyde olduğu gibi güneyinde de terkedilmiş bir yatağı vardır. Madra  çayının  kendisi ve deltası sulak alan olma potansiyeline sahiptir.  Ancak   deltanın kuzey kısmı tatil siteleriyle işgal edilmiştir. Siteler burada çayın kenarına kadar yanaşmışlardır. Denize de sıfır  konumdadırlar. Hiçbir rekreatif alan bırakılmamıştır. Madra çayının ağzı bir kum setiyle kısmen kapanmıştır. Kenarlarında yoğun sazlıklar vardır. Ağız kısmına yakın genişliği 90 m civarındadır. Ağızdan içeriye doğru ancak 200 m kdar sokulunabilinir. Daha içerler yoğun sazlıklarla dolmuştur.

 

 

4-Ergül, E. (2022), Edremit  Körfezi ORJAN Sulak Alan Bölgesinde   Makro Faunanın Belirlenmesi  Ve Alt Bileşen Yılanbalığının (Anguilla  Anguilla) Diğer Alt Bilşenler İle  Etkileşiminin Araştırılması, Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü  Biyoloji  Anabilim Dalı, Balıkesir 2022.

5-a.g.e.

6-Özdemir, H. (2008),   Havran Çayı’nın (Balıkesir) Taşkın Sıklık Analizinde Gumbel ve Log Pearson Tip III Dağılımlarının Karşılaştırılması, Coğrafi Bilimler Dergisi 2008 6(1), 41-52.

6-Hoşgören, M.Y. (2011),  Jeomorfoloji Terimleri Sözlüğü, Çantay  Sanayi ve Ticaret Ltd. Şirketi, İstanbul.

7-Soykan, A. (1997), Ayvalık ile  Ören (Burhaniye), Arasının Kıyı Jeomorfolojisi, Türk Coğrafya Dergisi Sayı  32,, İstanbul 1997. 

8-Cürebal, İ. (2003), Madra Çayı Havzasının Uygulamalı Jeomorfolojik Etüdü, Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Coğrafya Anabilim Dalı, İstanbul 2003.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
BALIKESİR’İN SULAK ALANLARINA BİR BAKIŞ
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!