BALIKESİR’İN MEŞHUR ‘K’LARINDAN HASANBEY KAVUNU

YILMAZ SİMAV

Balıkesir Belediyesi eski Başkan Yardımcısı

 

 

Balıkesir’in meşhur “4 K” larından biri de kavunudur Hasanbey Kavunu. 4 K, sonradan ilavelere yapılarak, sayı olarak daha ötelere geçmiştir. Örneğin, Balıkesir’in kültürünü, kültür şehri oluşu bu eklemede yer bulmuştur. Şimdilerde, Balıkesir Köftesi de öne çıkmaktadır.

Gökdeniz’in başkanlığı sırasında, Balıkesir Belediyesi, benim katkılarımla, bir levha hazırlatmıştı. (Kent Arşivine teslimlidir) Bu levhada, Balıkesir’in meşhur “K”ları yer almıştı. Levhanın benzerini yazıp çizelim:

  • Kaymağı (Kaymaklı Tatlısı)
  • -Kolonyası (Beyaz Zambak-limon ve diğerleri)
  • – Kavunu (Hasanbey Kavunu)
  • – Kızlarının Güzelliği

[Levhanın baş tarafında MAGAZİN açıklaması vardır]

  • İstanbul’da eğlen, Bursa’da dinlen, Balıkesir’de evlen, İzmir’de yönlen

HASANBEY KAVUNUNUN ÖZELLİKLERİ

Hasanbey Kavunu, kabuğu oldukça sert, çizgi çizgidir.  Rengi siyaha yakın koyu yeşildir. Kendisine has hoş bir kokusu ve lezzeti vardır. Bu kavun daha ziyade kışlıktır. Lezzetinden hiçbir şey kaybetmeden şubat-marta kadar dayanır.

HASANBEY KAVUNUNUN İTİBARI

Hasanbey Kavunu, eskiden şehre, arabalarla getirilir toptan satılırdı. Hali vakti yerinde olanlar, evlerine indirirlerdi bir araba kavunu. Kışın çoluk çocuk, konu komşu bu kavundan yerdi. Civar illere de satılırdı. Her tarafta meşhurdu. Çok tutulurdu. İtibarlı idi. Balıkesir’in ünlü bamyası ile birlikte Osmanlı Sarayı mutfaklarında baş köşede dururdu. Bamya ile birlikte güzel paketler halinde, ambalajlanarak saraya götürülen kavunu getirenler büyük itibar görürmüş. Kendilerine rütbeler, makamlar verilerek memnun edilirlermiş.

Hasanbey Kavunu sayesinde, erlikten yüzbaşılığa kadar yükselen bir hemşehrimize “bostancı yüzbaşı” denilirmiş. (Ünlü bir aileden)

KAVUNLA İLGİLİ DİĞER BİLGİLER

Hasanbey Kavununu Hasanbey isminde bir şansın yetiştirdiği ve kendi isminin ona verildiği anlaşılmaktadır. On yıl kadar önce, Ayvalık’ta bir markete girdiğimde bu isimli kavunların satışta olduğunu görmüştüm. Keza, üç yıl kadar önce de Trakya’dan ismi gelmişti kavun çeşidi olarak. Kavunumuzun menşei Balıkesir midir, yoksa burada ünlenmiş midir, bilemiyorum.

Kavunumuzu bulmak bir hayli zor. Ata tohumları gibi iz sürmek gerekiyor. 1990’lı yıllarda İzmir Fuarı’na katılan Balıkesir Belediyesi olarak standımızda bu kavuna yer vermiştik. İvrindi’den temin edebilmiştik.

Hasanbey Kavununun nadir hale gelmesi, Balıkesir’in kavununun meşhur olmasını yok etmez. Balıkesir’in kavunu hakikatten lezzetlidir. Kaliteli kavun elde etmek mümkündür şehrimizde. Onun için YARI MARKA KAVUNUMUZA SAHİP ÇIKALIM. BELEDİYELER ve Balıkesirli sivil toplum örgütleri olarak KAVUNUMUZU İHYA EDELİM. Böylece belki de geçmişteki ihmallerimizin kabahatini örtebiliriz.

HASANBEY KAVUNUNUN ÖZEL KIYMETİ

Zamanında benim de İstanbul Şube ve Balıkesir Merkez Başkanlığını yaptığım Balıkesir Yüksek Tahsil Talebe Cemiyeti’nin tarihinden bir anıya yer vereceğim.

Tarih, 6 Eylül 1945. Yer: Ankara Gar Gazinosu. Balıkesir Yüksek Tahsil Talebe Cemiyeti Başkanı Dr. Ahmet İhsan Kırımlı çay tertiplemiş. Balıkesir’den Bengi ekibi getirilmiş. Çaya devlet büyükleri katılmış. HASANBEY KAVUNU ARTTIRILMAYA ÇIKARILIYOR. Maksat derneğe gelir sağlamak. [Cemiyetimizin son etkinliğini başkan olarak, Gençlik Balosu adı altında, 29 Ekim’de Balıkesir Şehir Kulübünde ben tertip etmiştim. 1970’li yıllarda. Bir daha olmadı.] O zamanın Büyük Millet Meclisi Başkanı KAZIM KARABEKİR’DE KALIYOR İHALE.

Nereden nereye? İhmali olanlar kimler?

Exit mobile version