Evet yanlış okumadınız. Balıkesir’de Türkiye Diyanet Vakfı’nın Kitap Kafe’si açıldı. Çardaklı’nın üst tarafında Necatibey Eğitim Fakültesi’ne giden yolda marketin üstünde çok nefis bir mekân. Kitap müdavimleri İstanbul Cağaloğlu’ndaki TDV Kitap Sarayını hatırlayacaklardır. Çocukluğumda İstanbul’a her gittiğimizde babamla orada saatlerce dolaşırdık. Ama orası sadece kitapçıydı. Bazılarının Diyanet Vakfı deyince dini kitaplardan ibaret bir kitapçı olduğunu düşünüp dudak büktüklerini görür gibiyim. Hayır sadece dini kitaplar yok. Tarih, felsefe, edebiyat, çocuk kitapları, elbette TDV yayınları ve çok değerli dini klasikleri de bulmak mümkün. Balıkesir’i bilen biri olarak söyleyebilirim : Balıkesir’in tarihinde bu kitapçıdan daha büyüğü şimdiye kadar hiç olmadı. Açıkçası mekan Balıkesir’e fazla gibi görünüyor. Temennim odur ki ilgi olur ve kapanmaz. Aslında bu kadar öğrencinin olduğu bir şehrin bir kitapçıyı kaldırıp kaldıramayacağını tartışmak ne kadar abes değil mi ? Ama durum bu okumuyoruz. Beri yandan Diyanet Yetkililerinden ricam bu yatırımı bir kamu hizmeti olarak görmeleri ve kar odaklı bakmamaları. Bu şehrin bu kitapçıya ihtiyacı var.
Ben üstüme düşeni yaptım, birkaç bin liralık kitap aldım. Kahveye 50 TL ödeyip kitaba verdiği 100 lirayı çok görenlerden değilim. Balıkesir’in bürokratları ve zenginlerini buraya davet ediyorum. Kendinize eşe dosta kitap alınız, mekanı tanıtmış olursunuz. Özellikle Vali Bey’in bir ziyareti ve liderliği fark yaratır diye düşünüyorum. Bazıları abarttığımı düşünebilir belki ama kitapsız kültürsüz şehir olmaz sevgili Balıkesirliler.
Tarih boyunca şehri öne çıkaran şey kültür olmuştur hep. Balıkesir olarak utanmalıyız çünkü bu şehrin 1920’lerdeki kültür iklimi bugünden daha zengindi.
Çocukluğum 1985-95 arasıdır. O yıllarda şehirde çokça kitapçı vardı. Birer birer kapandı. Sinemalar kapandı. Adımız büyük şehir oldu ama çarşı da ciddi bir erozyon var. Belediyelerin kitap fuarlarını takdir ediyorum ancak fuar ve panayırla şehrin kültür hayatı canlanmaz.
Bu taşıma suyu ile değirmen döndürmeye benziyor. Çocuklara okumayı sevdirmeliyiz. Bizler de en az her ay bir kitap bitirmeyi alışkanlık haline getirmeliyiz. Kendimiz okumasak da bari çocuklarımıza bu sevgiyi kazandıralım. Herkes çocuğunun elinden tutsun TDV’yi ziyaret etsin. İçeride nefis demleme çay, güler yüzlü hizmet, lezzetli menüler de var. Dingin, sakin bir ortam, çayınızı, kahvenizi için kitabınızı karıştırın, kendinize durmak ve sakinleşmek için bir süre verin.
Kitapçıyı yöneten personelde kitapçı adabı da var o belli oluyor. Kitapçı adabı nedir diye soranlara: Kitapçıyı ziyaret eden kitap meraklılarının başına dikilip buyrun ne arıyordunuz diye sorulmaz. Çünkü bir kitap meraklısı sadece kitapların arasında gezmek dolaşmak için gelir, beğendiği birkaç kitabı alır çıkar. Adamın başına dikilip ne arıyordunuz dediğinizde inanılmaz rahatsızlık verirsiniz. İyi kitapçılar da “ buyrun hoşgeldiniz denir ve kenara çekilerek müşteri uzaktan izlenir. Bir arzusu olduğunda hemen yanına gidilir.”
Paranın, doların, siyasetin dışında bir dünyanın var olduğunu fark edip biraz nefeslenin derin. TDV bunun için iyi bir durak. Okuma yazmayı bilen ve parası olanlar, sözü nazı geçenler size sesleniyorum. TDV kitap kafeyi yi ziyaret edin, tanıyın tanıtın. Bu Balıkesirli olarak üstümüze düşen önemli bir vazife.