Balıkesir’e yeni bir meydan kazandırmadan önce…

Balıkesir'e yeni bir meydan kazandırılacağını biliyoruz, o kadar.

O-MEYDAN-NASIL-OLACAK

 

 

ESKİ Belediye binasının yıkıntılarının önüne çektikleri bariyerlerde Başkan Ahmet Akın’ın fotoğrafı eşliğinde şu ifade yer alıyor:

“Salih Tozan Kültür Merkezi, Şeyh Lütfullah Camii, Tarihi Orduevi binası, Atatürk Konağı ve Tren Garı bir meydanda buluşuyor!”

Şehir merkezini bir parça rahatlatmak lazımdı.

Eski Başkan Yücel Yılmaz’ın, yarım kalan projeleri tamamlamak dışında, kendi başına yapacağı ilk projeydi belki; siyasi ömrü yetmedi!

Projeyi uygulamak şimdiki Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın’a kaldı.

Akın’ın seçim vaatleri ve projeleri arasında, burayı meydana dönüştürmek var mıydı, hatırlamıyorum.

Başkan projeyi kucağında buldu.

Belediye binasıyla ilgili yıkım kararı olmasaydı, büyük ihtimalle yıkmayacaktı.

Yıkım olmayınca, meydan projesi de uygulanmayacaktı haliyle.

 

***

YÜCEL YILMAZ’ın seçim vaatlerinin başında geliyordu, Cumhuriyet Meydanı’nı genişletmek.

Hazırlattığı seçim görsellerinde, “Cumhuriyet Meydanı projesi sayesinde şehre yeraltı otoparkları, Fabrika Kültür Sanat Merkezi, Sofra Balıkesir’i, Sanat Merkezi’ni, Atatürk ve Milli Mücadele Müzesini kazandıracağız.”

Yücel Yılmaz proje hakkında şu detayları veriyordu:

“Bu inanılmaz bir proje! Karesi ve Altıeylül binalarının yıkımına başlandı. Altını otopark yapıp üstüne Sofra Balıkesir’i yapıyoruz. Askeriyenin tescilsiz olan gazinosunu yıkıyoruz. Astsubay Orduevi Balıkesir Sanat Merkezi oluyor. Subay Orduevi de Atatürk ve Milli Mücadele Müzesi oluyor.”

Meydan projesine dahil edilen Fabrika Kültür Sanat Merkezi de var bu arada. Yırcalı Ailesi’ne ait Muharrem Hasbi Un Fabrikası binası, proje kapsamında Kültür Sanat Merkezi’ne dönüştürülüyor.

 

***

BU sayede merkezdeki tarihi doku ön plana çıkacak. Orman Misafirhanesi olarak kullanılan tarihi yapı, mimarisine her zaman çok beğendiğim Astsubay Orduevi binası, gazino kısmı yıkıldıktan sonra ana yapının daha belirgin ortaya çıktığı Subay Orduevi binası, tarihi Şeyh Lütfullah Camii, trafo binasından dönüştürülen Salih Tozan Kültür Merkezi.. Bir de Muharrem Hasbi Un Fabrikası…

Bunların tek bir projede yan yana gelmesi geçmiş yıllarda düşünülemezdi bile.

Meydan hattının siluetini bozan tek yapı hangisi peki?

Orman Bölge Müdürlüğü binası!

Depreme dayanıksız mıydı, güçlendirme mi yapıldı, öyle bir şeyler vardı sanki. Orman’ı başka yere taşıyıp arsasını da meydana dahil edebilirler ileride. Güzel olur.

 

***

BİR DE Tren Garı’nın ardındaki eski Demiryolu yapıları vardı; Sanat Merkezi’ne dönüştürülüyordu. Restorasyon, tamirat falan.. Buradaki çalışmalarla ilgili sık sık haber bültenleri ve görseller yolluyordu eski Belediye yönetimi.

O çalışmalar nasıl gidiyor, devam ediyor mu, bitti mi, yarım mı kaldı; Büyükşehir’i yönetenler bu konuda bilgi paylaşmalı.

 

***

ŞU küçük bilgiyi aktaralım size:

Belediye binasının yıkım çalışmaları tamamlandığında başlanacak yeni meydan düzenlemesi işini, Büyükşehir kendi araç gereçleri ve ekibiyle yapacakmış. Böylece meydan için firmalara ödenecek tutarın yarısına maledeceklermiş.

İyi bir şey. Kendi bünyende yapabiliyorsan, yüksek bedellerle ihaleye çıkarmayacaksın. Yetim hakkı, kul hakkı, şehrin hakkı var ortada.

 

***

YÜCEL YILMAZ’ın ortaya attığı proje aynısıyla devam mı edecek, değişiklikler olacak mı, bu konuda bilgi paylaşımı yapılmıyor.

O zaman hazırlanan projeler üzerinden mi yürünecek, yeni projeler mi hazırlandı, onu da bilmiyoruz.

Muhatabına soracağız, öğreneceğiz, size bilgi aktaracağız ama.. Ahmet Akın’a ulaşılamıyor!

Telefona Ferhat arkadaş çıkıyor.. “Aradığınızı ileteceğim” diyor.. Geri dönüş olmuyor…

Bu böyle defalarca yaşanan bir durum.

Haydi bize özel bir şey olmasın; basın toplantısı düzenlesin Başkan.. Cümle gazeteci gelsin, izlesin, sorsun, öğrensin.

Şu, “Balıkesirimize yepyeni bir meydan kazandırıyoruz” cümlesini açsın, Başkan Akın.

Projeyi koysun masaya.. Eskisinin devamı mı olacak, yenilikler var mı, onları anlatsın.

Görseller eşliğinde slayt falan işte.

Millet öğrensin.

Hem belki gazetecilerin de, konuya duyarlı vatandaşların da söyleyecekleri vardır. Bir ihtimal kulağa hoş gelir, kabul görür, uygulanır.

 

***

SOFRA Balıkesir adıyla, yerel ürünlerin tanıtımı ve pazarlamasının yapılacağı bir bölüm de yer alıyordu projede. Uygulanacak mı, devre dışı mı, bilmek lazım.

‘Atatürk Evi ve Milli Mücadele Müzesi’ yapacaklar, Subay Orduevi’ni.

Atatürk’le ilgili hangi orijinal eşyayı, materyali, tarihi değeri olan bir parçayı sergileyecekler? Atatürk’ün Selanik’teki evinde sergilenen eşyalar bile orijinal değil… Muhtemelen, Atatürk Evi kısmı, Gazi’nin fotoğraflarından oluşacak.

Milli Mücadele Müzesi’nde neyi sergileyecekler?

Kuva-yı Milliye Müzesi’ni olduğu gibi oraya mı taşıyacaklar yoksa?

Mevcut müzede sergilenenlerin dışında, envanterlere kayıtlı ‘Balıkesir Milli Mücadelesi’ni anlatan kaç obje var? Arayınca bulunur ama, aranıyor mu?

Karesi Belediyesi’nin yaptırdığı bir Atatürk Evi var zaten Kızpınar’da. Orada da Gazi Paşa’nın resimleri, çeşitli görseller, sözlerinin yansıtıldığı duvar yazılarından ibaret ortam. Fazlası yok.

Eski Başkan Dinçer Orkan, Selanik mübadili bir ailenin çocuğu olmakla övünüyordu hep. Atatürk Evi’ni, Selanik’teki eve benzetme sebebi oydu.

Orkan zamanında Karesi Belediyesi ne zaman gündemden düşse, basında yer almasa, anında bir Atatürk Evi haberi postalanıyordu.. Birbirinin aynısı haberleri on beş günde bir yayımlıyordu gazeteler.

Şimdiki Başkan Mesut Akbıyık ve ekibi, Atatürk Evi’ne pek yanaşmıyor.

 

***

YÜCEL YILMAZ’ın projesinde, yıkılan Belediye binasının altına yeraltı otoparkları yapılacağı vurgulanıyordu. Balıkesir otopark kıtlığı yaşanan bir şehir. Yeraltı otoparkları, yerüstü otoparkları, katlı otoparklar, robotikler falan çoğalsın isteriz.

Peki Ahmet Akın’ın projesinde, otoparklara yer veriliyor mu; bunu da bilmiyoruz.

Sadece, “Balıkesir’e yepyeni bir meydan kazandırıldığını” biliyoruz, o kadar.

 

***

TOPLU Taşıma Merkezi’nin durumu, her geçen gün daha da metruklaşan Akıncılar bölgesi..

Özellikle de Akıncılar!

Tıpkı Millikuvvetler Caddesi gibi, her Başkan’ın proje dosyasında vardı Akıncılar’ı adam etmek.

Hiçbiri aklındakini yaşama geçiremedi. Yapamayacağını anlayan, dosyayı rafa kaldırdı.

Şehir merkeziyle daha çok haşır neşir olacağı izlenimi veren Başkan Ahmet Akın’ın, Akıncılar’la ilgili bir hazırlığı, düşüncesi, planı var mı?

 

***

AHMET BAŞKAN’a bir küçük not ileteyim son kertede.

Dün Ziya Tan aradı.. Millikuvvetler’le ilgili yazıları okumuş, beğenmiş, “aynen katılıyorum yazdıklarına” dedi. Şehrin durumundan, dününden, bugününden lafladık azıcık telefonda.

Konu Ahmet Akın’a gelince, “en kısa sürede ziyaretine gelip konuşacağım” sözü vermiş Ziya Bey’e, ama gitmemiş.

“İleteyim bunu kendisine” dedim; “aman bir şey söyleme, yanlış anlaşılır” diye karşı çıktı.

Ben yine de ileteyim bu vesileyle.

Ziya Tan, bu şehirde 10 yıl Belediye Başkanlığı yaptı. O zamanki şehir ve bütçe ölçeğinde bir şeyler kazandırmaya çalıştı Balıkesir’e. Bugün İkizcetepeler’den gelen suyun şehirdeki altyapı hattını O yaptı.

Altyapı için çalıştı daha çok. Vitrinle, ambalajla, janjanlı işlerle uğraşmadı.

Seksenli yaşlarında; hâlâ dükkanın üstündeki çalışma ofisinde çift gözlük eşliğinde gazeteleri okuyup şehir hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Hâlâ şehrin sosyal yaşamında yeri var ve yaşadığı şehir için kafa yoruyor.

Deneyimli bir Belediyeci ve politikacı.

Söyleyeceği çok şey vardır Ahmet Akın’a. Önerileri; “yaparsan iyi olur” diyecekleri, “sakın bunu yapma” uyarıları falan.

Sen bir uğra Ziya Bey’e, Ahmet Başkan.

 

 

 

 

Exit mobile version