BALIKESİR’DE İŞSİZ (ERKEK) NÜFUSUN NİTELİKSEL EĞİLİM ANALİZİ – 6
Anket katılımcılarının % 44,59’u erkektir. Balıkesir’de kayıtlı kadın işsiz sayısı 21.120 iken erkek işsiz sayısı 16.056’dır. Aradaki genel %31 lik fark bu ankete %23 olarak yansımıştır. Bu durum anketin doğru örneklem yansıtma kapasitesi için olumlu bir göstergedir.
Erkeklerde en yoğun iş arayan kitle % 33,5 ile 25-30 yaş arasındaki gruptur. Bunun yanında 36 yaş ve üzerinde % 30 luk bir diğer kitle göze çarpmaktadır.. 25 yaş ve üzerinde olmak işgücüne katılmak için geç sayılabilecek yaşlardır bu nedenle bu grupların iş değiştirme isteğinde olan bir kitle olduğunu düşünmek daha doğru görünüyor.
Erkek katılımcıların % 56 lık kısmı bekardır. Bu kadın katılımcılara göre farklılık göstermektedir. Erkeklerde bir iş sahibi olmak evlilik için temel bir koşul olmayı sürdürmekte iken belirttiğimiz gibi sosyo ekonomik nedenlerden dolayı kadınlarda tercih edilme nedeni olmaya başlamıştır. Anket katılımcılarından 25 yaş üzeri erkeklerin % 47’si bekardır.
Eşlerin % 62 sinin çalışmıyor durumda olması bu grubun iş ihtiyacını mevcut sosyo ekonomik koşullarda yaşamsal kılmaktadır. Bu durum mesleki eğitim motivasyonunda belirleyici etkiye sahip olacak bir faktördür. Aynı zamanda eş çalışmazken evli olarak iş beklentisi içinde olmak bu kişilerin aileleri tarafından finanse edildiğini düşündürmektedir.
Erkek katılımcıların %36’sı çocuk sahibidir. Çocuk sahibi finansal yükleri olduğu kadar, uygun destek bulunamazsa eşlerin de çalışma olasılığını düşüren bir faktördür.
Katılımcıların % 43,06’sı annem ve babamla yaşıyorum yanıtı vermişlerdir. Evli olan erkeklerin % 3 ‘ü anne ve babasıyla birlikte yaşamaktadır.
Katılımcıların % 45’i kirada oturmaktadır. % 44’ü evinin ailesine ait olduğunu beyan etmiştir. Bu aile desteği ve güdümünde yaşadıklarının önemli bir göstergesidir. Evim bana ait diyen kitle sadece % 11’dir. Evli katılımcıların % 60’ı kirada yaşadıklarını beyan ederken % 22’si evlerinin ailelerine ait olduğunu belirtmişlerdir.
Erkek katılımcıların yaklaşık % 40’ı meslek lisesi ve MYO mezunudur. Lisans ve Yüksek lisans toplam mezun sayısı %23’e ulaşmaktadır. Üniversiteli işsizliği bu grupta da belirgin olarak göze çarparken ML ve MYO mezunlarının iş aramakta olması beceri uyuşmazlığı ve beklenti uyuşmazlığı konularını düşündürmektedir. Balıkesir gibi nitelikli eleman aranan ve işsizliğin Türkiye’nin gerisinde seyrettiği bir bölgede iş arayanların yaklaşık % 40’ının nitelikli eleman yetiştiren okullardan mezun olmaları düşündürücüdür.
Erkek anket katılımcılarının % 11’i nitelikli beyaz yaka iken % 40 lık kesim hizmet sektöründe tecrübeli olan gruptur. % 24 oranında üretim sektörü tecrübeli ve piyasada aranan mesleklere sahip bir kitle de mevcuttur. Bu durum Balıkesir’de özel sektördeki çalışma koşullarının cazibesinin düşmesi ve iş seçme şansı olan kitlenin beklentilerinin yüksekliği ile ilgili olarak değerlendirilebilir.
Erkek katılımcıların %48,33’ü 5 yıl ve üzeri iş tecrübesine sahiptir. Bu durum onların mevcut işlerinden memnun olmadıkları ve iş değiştirmek istediklerini göstermektedir. Özellikle Kamu’da istihdam edilme şansı gerek ücretler gerek iş güvencesi gerekse çalışma koşulları açısından daha cazip görünmektedir. Evli erkekler içinde 3 yıl üzeri tecrübesi olanların oranı % 82’dir bu durum bu kitlenin daha iyi koşullarda çalışmak için iş değişikliği hedeflediği düşüncesini pekiştirmektedir. Tecrübem yok diyen ve 0-1 yıl arası tecrübeli olan, meslek kursları için uygun kitlenin oranı anketi cevaplayan işsiz kitle içinde yalnızca %22’dir. Bu gösterge Balıkesir’de işsizliğin nitelikli eleman yokluğundan değil, “nitelikli elemanların çalışma tercihlerinden” de kaynaklandığını göstermektedir.
Çoğunlukla ML ve MYO mezunu olan erkek anket katılımcılarının % 74’ü ücret ve çalışma koşullarını beğenmedikleri için daha önceki işlerinden ayrılmışlardır. Eğer grubu ML , MYO ve Üniversite mezunları olarak daraltırsak bu oran % 84’e çıkmaktadır. Yani açıkça yetişmiş insan kaynağı şehirdeki çalışma koşullarını yetersiz görmektedir. Ve eğer ellerine iş değiştirme imkanları geçerse bunu kullanmakta tereddüt etmemektedirler.
Anket katılımcılarının % 32’si çalışma şartlarındaki uygunsuzluktan dolayı iradi olarak işsiz olduklarını beyan etmişlerdir. Yine katılımcıların % 49’u şehirde yeterince iş olanağı olmadığını düşünmektedir. Bu değerlendirmenin içinde mevcut olan işlerin beklentilerine uymadığı düşüncesi mündemiçtir. Eğitimin yeterli değil ve mesleki bir becerim yok diyen, mesleki eğitime hazır kitlenin oranı sadece % 6’dır.