BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ’NE İTHAL REKTÖR

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

BALIKESİR Üniversitesi tarihinde ilk defa ‘dışarıdan atanan’ bir rektörle yönetilecek.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Yücel Oğurlu, BAÜN Rektörü olarak atandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, haftalardır beklettiği atama kararnamesini imzaladı. Dört yıldır BAÜN’ü yöneten Rektör İlter Kuş tercih edilmedi.

Önümüzdeki dört yıl, BAÜN’ün başında Prof. Dr. Yücel Oğurlu olacak.

 

***

ÜNİVERSİTE rektörleri önceden seçimle belirlenirdi. Öğretim üyeleri adaylar arasından tercihini yapar, en çok oy alanlar listelenip YÖK’e verilir, YÖK de ilk üçü Cumhurbaşkanı’nın onayına sunardı.

En çok oy alanın atanmadığı zamanları da gördük tabi. Bugün İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörlüğü görevini yürüten Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper, Balıkesir Üniversitesi’ndeki öğretim üyelerinin çoğunluğunun desteğini almış, sandıktan birinci çıkmış, ancak o zamanki Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tercihini Şerif Saylan’dan yana kullanmıştı.

İDÜ, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminden sonra devletleştirildi. O zamanki adı İzmir Üniversitesi’ydi. Bedriye Hoca bu genç devlet üniversitesine adeta çağ atlattı. İDÜ bugün hem yapısal hem bilimsel anlamda hızla büyüyen bir Üniversite konumunda.

Balıkesir Üniversitesi ise, İlter Kuş’a kadarki süreçte görev yapan rektörlerin başarısızlığına dair izlerle dolu. Baştan beri kullanılan ‘BAÜ’ kısaltmasını iki bilgisayara Bahçeşehir’e satan rektör de gördü Balıkesir.

İlter Kuş dönemine sonra değinelim.

 

***

BAÜN’de İlter Kuş’un yerine Yücel Oğurlu’nun tercih edilmesindeki ana kıstas, yeni Rektör’ün bilimsel ve idari deneyimleri mi?

Üç yıl kadar Uluslararası Bosna Üniversitesi’nin Rektörlüğü’nü yapmış, sonra iki dönem İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcılığı.. Son iki yıldır da Rektörlük görevini sürdürüyor.

Rektör Oğurlu hukuk profesörü. Hukukun farklı alanlarında kitaplar, makaleler yazmış, bilimsel çalışmaları uluslararası arenada yayımlanmış, kaynak gösterilmiş. Kendi alanında başarılı çalışmalar ortaya koymuş.

Bunlar O’nun artıları.

Biz neye bakarız?

Yönetim ve organizasyonu, planlamaya, pazarlamaya, tanıtıma, markalaşmaya, daha az sorunla yönetme planına, çözümleyiciliğe, kurumsal ve bilimsel başarıya, yapılaşmaya, sorunsuz bir eğitim ve öğretim hayatı için yapılanlara, Üniversite’nin şehirle bütünleşmesine, falan filan.

Bana sorarsanız, rektör ayrı, Üniversite Başkanı ayrı olmalı.

Rektör dediğin, Üniversite’nin bilimsel çalışmalarından sorumlu olmalı yalnızca.

Başkan, idari anlamda yöneten.

Bilim insanına müteahhitlik ve ihale cambazlığı yaptırılıyor bizdeki üniversitelerde.

 

***

BAŞKA neye bakmalıyız?

Bizim buralara ‘taşra’ denir. Biz bizeyiz yani.

Metropol değiliz, kozmopolit bir yapımız yok. Öyleyse, buraların havasını solumuş, suyunu içmiş, tozunu yutmuş birileri olsun isteriz.

Balıkesir Üniversitesi’nde rektörlük görevi yüklenecek, bu işi başarıyla kıvıracak tek bir profesör kalmadı; İstanbul’dan rektör yolluyorlar, BAÜN’ü yönetsin diye.

Efendim aslında kütüğü Balıkesir’miş yeni Rektörümüzün.

Ama burada yaşamıyor ki; İstanbul’da doğmuş büyümüş.. Balıkesir’i tanımıyor.

“Sonuçta ikisi de Üniversite.. Ha orası olmuş, ha burası, fark etmez.. İstanbul’dakini yönettiysek buradakini de yönetiriz evelallah” denilemez.

Her kurumun ruhu vardır; o ruhu bilmek tanımak lazım önce.

Bugüne kadarkiler, farklı şehirden gelip buralara yerleşmiş olsalar da, çalıştıkları kurumun ciğerini bilen insanlardı. Başardılar başaramadılar, ayrı konu.. Ama kurum içinden çıktılar.

Bu atama, o yüzden bize biraz ters geldi.

 

***

NE ataması olursa olsun, ille de siyaset girer devreye.

BAÜN’de öğretim üyeliği, rektör yardımcılığı ve rektörlük yapan İlter Kuş siyasi gücün kararıyla geldi de.. Yeni Rektör farklı mı?

O da uzun süredir devam eden siyasi altyapı çalışmaları, derin kulisler ve siyasi ekip çalışmalarının sonucunda Cumhurbaşkanlığı atama kararnamesinde gördü adını.

Balıkesir özelinde bakarsak, atama kararı AK Parti ve MHP’yi bir anlamda karşı karşıya getirdi.

Cumhur ittifakının MHP kanadı, siyasi kimliğini apaçık ortaya koyan İlter Kuş’un ikinci dönem için yeniden atanmasını istiyordu.

AK Parti kanadında da İlter Kuş’tan yana tavır koyanlar vardı. Ancak İl Teşkilatı ve milletvekillerinin büyük bölümü, “bizim istediğimiz olmalı” diyordu.

Sonuçta, AK Partililerin dediği oldu. Ama bazı AK Partilileri üzdü bu karar.

 

***

BİR rektör ataması yüzünden “Balıkesir’de ittifaka gölge düştü, bu saatten sonra yan yana gelemeyiz” demez hiç kimse. Yani bu atamadaki karşıtlıktan genel bir ayrışma çıkmaz. Birkaç güne kadar sular durulur, herkes işine gücüne bakar.

Zaten bu boyutuyla ilgili değiliz olayın.

Milletvekili aday listelerinde dışarıdan kontenjan isimleri görmeye tahammül edemeyenlerin, ithal – kontenjan yöneticilere ‘evet’ diyebilmelerindeki tezatlık onların sorunu.

BAÜN’de görev yapan onca profesör var.. İçlerinden on – onbeş kadarı “ben de rektörlüğe talibim” deyip dosya vermiş hem de…

Bu mevzuda, farklı gruplar, lobiler, saraya yakın kişiler de devreye girmiştir muhakkak.

YÖK ayağı da mühim.

 

***

İTTİFAKIN AK Parti kanadı, İlter Kuş’un neden tercih edilmediğini, hangi gerekçelerle ikinci kez atanmadığını, yiyip içtikleri birken, hemen her gün bilvesile beraberken neden desteklemediklerini, hangi başarısızlıkların baz alındığını, Üniversite’de bundan sonraki süreç için ne planlar yaptıklarını basına ve kamuoyuna açıklamalı diye düşünüyoruz.

Yoksa asıl sebep, “Ankara’ya geldi gitti, bana bir merhaba demedi” kaprisi olamaz yani.

Bittabi ne diyecekler:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle…”

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ’NE İTHAL REKTÖR
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!