Balıkesir Büyükşehir Belediyesi iftiharla sunar: Muhteşem proje!

Bisiklet yollarında Konya’yı solladık, Avrupa’yla falan yarışıyoruz ya… Bisiklet Dostu Durak Projemizle Belediyecilik Oscarı alırız kesin… Bir de Büyükşehir’in ‘sürdürülebilir algı’ faaliyetleri var ki, Yücel Yılmaz zamanını aratmıyor…

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nde fındık kabuğunu doldurmayacak işleri çok büyük projeler gibi gösterme taktiği Yücel Yılmaz döneminden Ahmet Akın dönemine miras kaldı… CHP’li Başkan Ahmet Akın ve ekibi, sürekli gündemde kalmak ve algı yönetimi hedefiyle hareket ediyor. Yücel Yılmaz “şehre küçük dokunuşlar” diyor, çok büyük işler gibi pazarlıyordu. Akın da aynı yoldan yürümeye devam ediyor.

 

İşte Büyükşehir’in muhteşem projesi: BALBİS… 580 kilometrelik bisiklet yolu ağıyla Konya dünya kentleriyle yarışıyor. Balıkesir’in ise 10 – 15 kilometrelik bisiklet yolu mevcut. Konya bu yatırımın havasını atamazken, bizim Büyükşehir BAÜN kampüsündeki otobüs durağına çaktığı üç adet demir bisiklet durağını, önceki dönemden miras algı yönetimiyle çok güzel pazarlıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin BALBİS adını verdiği bisiklet durağı projesi kapsamında, Çağış kampüsündeki otobüs durağına dikilen demirleri Ahmet Akın’ın kalp logosu süslüyor. Duraktaki reklam panosunda ise Başkan Akın’ın 19 Mayıs reklamı unutulmuş… 29 Ekim yaklaşırken, Büyükşehir Belediyesi kampüste hala 19 Mayıs’ı kutluyor!

 

 

Büyükşehir’de ‘küçük dokunuşlar, büyük işler’ algısı devam ediyor!

 

ÜNİVERSİTE’nin Çağış Kampüsü’ndeki otobüs durağının yanına üç tane direk monte etmiş Büyükşehir Belediyesi.

Bisiklet durağıymış bunlar!

BALBİS Projesi başlatacaklarmış… Açılımı şöyleymiş: Balıkesir Bisiklet Dostu Durak Projesi…

Büyükşehir Belediyesi’nden servis edilen basın bültenini okurken..

Eski Başkan Yücel Yılmaz’ın ‘küçük dokunuşları’ geldi aklıma.

Bu tür uydur kaydır mevzuları fena halde abartıp, Büyükşehir’in en önemli, en büyük, en görkemli, en bilmem ne projesi olarak pazarlayan Basın Dairesi’nde işleyiş, sistem, kural, kaide değişmemiş!

Büyükşehir Başkanı Ahmet Akın’ın ağzından, ‘şehre küçük dokunuşlar yapıyoruz’ ifadesi yok bir tek bültende.

 

***

ÖYLE diyordu ya Yücel Yılmaz: “Şehre küçük dokunuşlar yapıyoruz…”

Kimileyin, “estetik dokunuş” da diyordu.

Bisikletten açıldı madem mevzu; eski Başkan Yücel Yılmaz’ın yol kenarlarını maviye boyayıp “bisiklet yolu yaptık” diye övündüğü ‘dokunuş projeleri’nden bir iki fasıl geçelim; hicaz olsun.

 

***

ALTERNATİF OSB Yolu diye yaptıkları yokuş yukarı ve akıl ötesi kavşak düzenlemelerinden mamul yeni yolun sağ kanadında bisiklet yolu da ayırmışlardı.

Şehir Hastanesi bölgesinde vatandaşı delinatör manyağı yapan sinir zıplatıcı ve karmaşık yol ayrımlarını aşabilenler, OSB’nin alternatif yoluna tırmanma hakkı kazanıyor memlekette.

Kavşak düzenlemeleriyle falan ‘ulaşım harikası’ ödülü vermek lazım bu yola.

Bisiklet yoluna gelince… En baba bisikletçinin bile pedal basarken dilini bir karış dışarı çıkaracağı türden yükseltileriyle, belki de Ortadoğu, Balkanlar ve hâttâ Avrupa’nın, Uzakdoğu’nun falan ‘en gereksiz bisiklet yolu’ ödülüne namzet!

Açıldığından beri o yoldan kaç bisikletli geçti, merak ediyorum!

 

***

KEPSUT Caddesi’nde iki tren yolu arasındaki yüz elli – iki yüz metre mesafelik bisiklet yoluna ise, ‘proje oscarı’ vermek lazım! Önceki Büyükşehir yönetiminin dünyanın en kısa bisiklet yolu çalışması da, bu koca memleketin birkaç kilometreden ibaret bisiklet yolları toplamına küsurat katarak katkı sunuyor!

O kısacık mavi yolun bittiği noktada, ‘yol bitti’ tabelası da var; onu bile düşünmüşler!

Tabelayı görmesen, bittiğini anlamıyorsun!..

 

***

AHMET AKIN’ın ‘BALBİS’ine geleceğim de, azıcık daha gıdıklayayım istedim öncekileri…

On kilometre miydi, on beş mi, tam hatırlamıyorum, arşive bakmak lazım.. Ha işte, o kadar bir şey, Balıkesir’e kazandırabildikleri bisiklet yolları…

Konya Büyükşehir Belediyesi meselâ, toplamda beş yüz seksen kilometre (rakamla 580) bisiklet yolu yapmış toplamda.

Balıkesir’in birkaç kilometrelik bisiklet yolu nire, Konya’nın yüzlerce kilometrelik bisiklet yolu nire…

Maksat neydi?

Vatandaşı bisiklet kullanmaya sevk etmek, karbon salınımını azaltmak falan.

Böylece hem spor yapmış oluyorsun, hem egzoz dumanıyla havayı kirletmiyorsun.

Toplasan on – on beş kilometrecik bisiklet yoluyla hava atanlara, Konya’daki konforu örnek göstermiştik çook önceki bir yazıda.

Yani bir iş yapıyorsan, doğru düzgün yapacaksın. Laf olsun, torba dolsun, havam olsun şeklinde olmaz!

Caddelerinde, sokaklarında istenen kıvamda, kalitede, standartta asfaltın yok henüz… İş, bisiklet yollarına kalsın.

 

***

BALBİS muhabbetine gelince.

Dedik ya, Yücel Yılmaz zamanının haber bülteni formatı aynısıyla devam ediyor. Gerçeklerin önemi yok; aslolan algı…

Bu BALBİS projesi de, anladığımız kadarıyla ‘algı soslu’ bir çalışma.

Kampüse diktikleri üç tane direğin fotoğrafını, bir yığın süslü cümleden mamul bültene iliştirip servis edenler de biliyor ki, teyyare bir mevzudur.

Direği diktikleri otobüs durağındaki reklam panosuna dikkat isterim!

Ahmet Akın’ın turkuaz kalbi henüz doğmamış; eski logolu bir reklam çalışması… Başkan’ın 19 Mayıs Atatürk’ü Anma – Gençlik ve Spor Bayramı tebriği duruyor panoda!

Şehirdeki açık hava reklamları her gün değişiyor.. O turkuaz kalp bazen kırmızı, bazen pembe, bazen beyaz renkte, değişik mesajlar ve görseller eşliğinde karşımıza çıkıyor.

Üniversite kampüsündeki reklam 19 Mayıs’ta kaldıysa.. Büyükşehir’in BAÜN’e gerekli hassasiyeti göstermediğini söylemek mümkün.

Panodaki reklamda hâlâ 19 Mayıs kutlaması var ama, maşallah bisiklet durağı diye dikilen üç diğere Ahmet Akın’ın kalbini yapıştırmışlar hemen!

O sebeple, “Üniversite’ye gerekli hassasiyet gösterilmiyor” ifadesini geri çekiyorum; Başkan’ın kalbi BAÜN için de atıyor; örnek:  Bisiklet direklerindeki kalp logosu…

 

***

BU laf kalabalığının sonunda, sadede gelelim.

Konya örneğindeki gibi uzun uzun bisiklet yollarımız olsun Balıkesir’de.

Duraklar da olsun çok çok; vatandaş bisikletini kilitleyip güvenliğini sağlayabilsin.

Ve fakat yayalara sıkıntı yaratmasın bu duraklar. Kaldırımlara dikilen her durak demiri, yayaların hakkını gasp etmek anlamına gelir. Zira, doğalgaz – elektrik – telefon kutuları, çöp kovaları, işgalci esnafın dükkanına sığdıramadığı tezgahlar falan yeterince hak gaspı yapıyor. Buna bir de bisiklet duraklarını eklemeyin; müsait yerler bulun.

Motor ve bisikletler için önceki yıllarda oluşturulan park alanlarını da bir inceleyin derim. Özellikle Abdulgafurefendi Caddesi’ndeki park yeri.. Yayalar için büyük eziyet.. Şehir için görsel kirlilik…

Vatandaşı bisiklet kullanmaya teşvik, direkle mirekle olmaz.. Direk, küçük bir detay.

Meselâ Büyükşehir’de ve dahi ilçe belediyelerindeki müdür, amir, daire başkanları falan gerekmedikçe makam aracı kullanmasın; bisikletle gelip gitsinler mesaiye.

Ahmet Akın da güzel bir bisiklet ayarlasın kendine; selesine, çamurluğuna, kadrosuna kalbi yapıştırsın; mesaiye bisikletle gelip gitsin.. Vatandaş görsün, özensin.

Hani sosyal demokratlar böyle mevzular açılınca, İsveç’in suikaste kurban giden merhum Başbakanlarından Olof Palme’nin bisikletle gidip gelmelerini örnek gösterir ya hep..

Bizimki de taksın kaskını, giysin ‘No smoking’ tişörtünü, bassın pedala.

Ben göreyim meselâ; hemen gidip bir bisiklet alacağım kendime.. Evden işe, işten eve bisikletle gidip geleceğim.

BAÜN Kampüsü’ndeki bisiklet yollarına bakalım bir de. Mavi renk solmuş.. Bisiklet yoluyla araç yolunu ayıracak delinatör ya da benzer materyaller yok. Bisiklet yolu şeridin yarısını kaplıyor. Bisiklet kullanıcıları için güvenli değil.

Hepsinden önemlisi, kampüse bisikletle nasıl ulaşacak millet?

Bigadiç yolu güzergahında bisiklet yolu yok. Hem zaten şehir merkezinden kampüse 16 kilometre pedal basılmaz. Araçla on beş dakikada ulaşıyorsun; bisikletle bir saat mi desem, iki saat mi.. Performansa bağlı orası. Sabah sekizde dersi olan hoca veya öğrencilerin, ne bileyim işte BAÜN’de çalışanların falan, sabah beş buçuk altıda yola çıkması lazım ki, yetişebilsinler…

O halde, bisiklet yolu ve duraklar mevzusuna kampüsten değil, şehir merkezinin muhtelif yerlerinden başlamak gerekirdi.

Büyükşehir’den yollanan fotoğraflardaki bisikletli gençler, muhtemelen mizansenin parçası.

 

 

***

BASIN dairesinin Yücel Yılmaz tarzını ısrarla ve kararlılıkla sürdürme gayretindeki müdür, amir ve personeline bir kez daha çağrı yapalım vesileyle..

Somut şeyler üzerinden yapın yapacağınızı.. Algıyla uğraşmayın. Vatandaşta algı oluşturacağız derken, Başkan’a zarar vermeyin. Yücel Yılmaz bu yanılgıların kurbanı oldu.

Eğer Başkan’ın isteği doğrultusunda gidiyorsa bu format.. Yöntem yanlış; denendi çünkü. Olmuyor.

İleteceğiniz bilgiyi, çalışmayı, projeyi falan dümdüz yollayın. Parlatmak gerekiyorsa, medyacı milleti yapar zaten.

Selam ederim.

 

 

İŞTE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN BALBİS PROJESİYLE İLGİLİ ÇALIŞMASINI ANLATAN BASIN BÜLTENİ

 

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, kent içi ulaşım ağını çevreci ve sürdürülebilir çözümlerle rahatlamak amacıyla bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması için BALBİS Projesi’ni uygulamaya alıyor. Projenin ilk adımını Çağış Kampüsü’nde atan Büyükşehir Belediyesi, otobüs duraklarının yanlarına, üniversitelilerin bisikletlerini rahatlıkla park edebilecekleri alanlar oluşturdu.

 

Kent içi ulaşımda çevreci ve sürdürülebilir çözümler üretmeye devam eden Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama Raylı Sistemler Dairesi Başkanlığı, BALBİS (Balıkesir Bisiklet Dostu Durak Projesi) projesini hayata geçiriyor. Kent genelinde bisiklet yollarının artırılarak vatandaşları bisiklet kullanımına teşvik etmeyi amaçlayan proje sayesinde; hem enerjiden tasarruf edilecek hem de karbon salınımı azaltılacak. Bir yandan da toplu taşımayı bisiklet dostu hale getirerek şehrin her noktasına kolay ulaşılabilir bir ulaşım ağı kurmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir’in geleceğini, sürdürülebilir ulaşım politikaları ile şekillendiriyor.

 

KAMPÜSTE, BİSİKLET PARK ALANLARI OLUŞTURULDU

Projenin ilk adımı olarak içerisinde bisiklet yolu bulunan Balıkesir Üniversitesi Çağış Kampüsü’nü belirleyen Büyükşehir Belediyesi, kampüste bulunan otobüs duraklarının yanlarına, üniversitelilerin bisikletlerini rahatlıkla park edebilecekleri alanlar oluşturdu. İlk olarak kampüs hattında başlayan bu uygulama zamanla şehrin geneline yayılacak.

 

BİSİKLET ULAŞIM AĞININ BİR PARÇASI OLACAK

Şehir içi ulaşımda özel araç kullanımını azaltmak ve alternatif ulaşım sistemlerinin entegrasyonunu sağlamak amacıyla geliştirilen yenilikçi bir proje olan BALBİS ile kısa mesafelerde bisiklet kullanımını teşvik edilecek. Toplu taşıma sistemine de kolay erişimi amaçlayan BALBİS Projesi kapsamında bisiklet kullanıcıları; toplu taşıma duraklarında güvenli bir şekilde bisikletlerini park edebilecek ve ulaşım ağının bir parçası olarak bisikletlerini çok modlu bir şekilde kullanabilecekler. Bu sayede şehir içinde daha fazla insan, kısa mesafeleri çevre dostu bir araç olan bisikletlerle kat edebilecek.

Tepki Ver | kat_l_yorum3
1
harika
Harika
1
_ok_do_ru
Çok Doğru
3
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi iftiharla sunar: Muhteşem proje!
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!