ATATÜRK MİLLİYETÇİLİĞİNİN ÖZÜ TÜRKÇÜLÜKTÜR

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türklerin tarihi çok eskidir. Türklük on bin yılı aşkın bir birikimdir. Türkçülük, Fransız Devrimi’nden sonra kendini Rusya’da belli etmiş bir akımdır. Yani Türkçülüğün kaynağı Rusya’dır. Rusya’da Türkçülük akımı Rus Milliyetçiliğine tepki olarak ortaya çıkmıştır. Rus milliyetçiliğine karşı denge oluşturulmuştur. Rusya’da Türk, Müslüman, Musevi unsurları yok etmek isteyen Rus milliyetçiliğine karşı bir denge unsuru olarak Türk milliyetçiliği gelişmiştir. Yani Türkçülük gelişmiştir.

Genelde Rusya Müslümanları Rusya Türkü olmuşlardır.

Rusya’da 19’ncu yüzyılda dört tane Türkçülük Kongresi toplanmıştır. Beşinci kongre ise İsviçre’de Cenevre’de toplanmıştır. 1913 yılında Cenevre’de toplanan beşinci kongrede Anadolu’da bir Türk Devleti kurulması kararına varılmıştır. Bu kongreye Yusuf Akçura, Hamdullah Suphi Tanrıöver, Mahmut Esat Bozkurt, Yusuf Kemal Tengirşenk katılmıştır. Bu isimler daha sonra Mustafa Kemal’in yanında yer almışlardır.

Atatürk, Türkçülük birikiminden faydalanarak Atatürk Milliyetçiliğini oluşturmuştur. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni milletimizle beraber kurmuştur.

Cumhuriyetin ilk yıllarında, Türkçülük ve Atatürkçülük akımları iç içe ama daha sonra maalesef ayrılmışlardır. Ayrılma soğuk savaş yıllarında güçlenmiştir. Atatürk, Türk Dünyası’nın içinden çıkardığı en büyük Türk’tür ve de en büyük Türkçüdür.

Kemalizm’in önemli bir ögesi olan Andımız, “Türk’üm, doğruyum, çalışkanım” cümlesiyle başlar ve “Varlığım Türk varlığına armağan olsun” cümlesiyle biter. “Bir Türk dünyaya bedeldir”, “Türk öğün, çalış, güven”, “Ordumuz Türk birliğinin, Türk kudret ve vatanseverliğinin çelikleşmiş bir ifadesidir”, “Ne mutlu Türk’üm diyene” ifadelerinde Türkçülük vurgusu açıktır. Atatürk’ün CHP’sinin bayrağı oluşturulurken kullanılan oklar Türk okudur. Bu oklar Topkapı Sarayı’ndan getirtilerek altı oklu amblem oluşturulmuştur.

Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu Türkçülük kurumlarıdır. Onuncu Yıl Marşı’nda ve İstiklal Marşı’mızdaki Türkçülük vurgusu açıktır. Konuya ilgi duyanların her iki marşı da incelemelerini tavsiye ediyorum.

Atatürk’ün Gençliğe Hitabı, “Ey Türk Gençliği” ifadesiyle başlamaktadır.

Atatürk’ü Liberalizme, Sosyalizme, Sosyal Demokrasi’ye, Marksizm’e yaklaştırmaya çalışanların kulakları çınlasın.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
ATATÜRK MİLLİYETÇİLİĞİNİN ÖZÜ TÜRKÇÜLÜKTÜR
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!