2023 HEDEFLERİ NE OLDU? YENİ VAATLER NE OLACAK?

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Tarihi seçimlere bir aydan az bir süre kaldı, her seçim öncesi açılan bol kepçe seçim vaatleri yine gündemde. Bugünkü vaatlerin olma olasılığı için, Abdullah Esin’in ‘’Vaatler ve gerçekler’’ başlıklı yazısını tavsiye ederiz. AKP 2011 genel seçimler öncesi ‘’Türkiye hazır, hedef 2023’’ sloganıyla sayısız vaatte bulundu. ‘’Türkiye’yi dünyanın hak ettiği konuma getireceğiz’’ iddiasıyla yapılan açıklamanın üzerinden tam 12 yıl geçti. O günden bugüne halen iktidarda olan AKP iktidar değilmiş gibi yine vaat bohçasını açtı. Önce bu süre içinde 2023 hedeflerinin ne kadarını gerçekleştirdiğine bakmakta yarar var:

 

-Dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına gireceğiz. Gerçek; Türkiye, 2022 yılı itibariyle dünyanın en büyük 20’nci ekonomisi. 2023’te daha da gerilemesi bekleniyor. AKP iktidara geldiğinde 2002’de Türkiye 17’nci sıradaydı.

-Kişi başı milli geliri 25 bin dolara çıkaracağız. Gerçek; 2022’de kişi başına düşen milli gelir 10 bin 655 dolar oldu. Türkiye bu performansıyla Bulgaristan ve İran’ın gerisinde kalarak dünya genelinde 78’nci sırada yer aldı.

-2023’te ihracatımızı 500 milyar dolara, ihracattaki ileri ve yüksek teknolojili ürünlerin payını %20’ye çıkaracağız. Gerçek; Türkiye 2022’de 254 milyar dolar ihracat yaptı. Yüksek teknolojili ürünlerin ihracattaki payı ise sadece %2,8’de kaldı.

-Demokrasi ve hukuk ilkelerini tam işler hale getireceğiz. Gerçek; Freedom House 2023 verilerine göre Türkiye 100 üzerinden 32 puan alarak özgür olmayan ülkeler kategorisine yerleşti. The Economist verisine göre de Türkiye demokrasi endeksinde 167 ülke arasında 103’ncü sırada yer aldı.

-İşsizliği % 5’e indireceğiz. Gerçek; Şubat 2023 verisine göre işsizlik oranı %10’a ulaştı. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı %19,2 oldu.

-İnşaat malzemeleri ihracatında 100 milyar dolarla dünyada ilk üç arasına gireceğiz. Gerçek; 2021 verilerine göre Türkiye’nin inşaat malzemeleri ihraçtı 30,83 milyar dolar oldu.

-Büyüme oranlarını sürdürülebilir olarak ortalama %7’ler seviyesine yükselteceğiz. Gerçek; Türkiye’nin büyüme oranları 2013’ten beri ortalama %5’lerde dalgalı seyrediyor.

-Cari açığı kapatarak cari fazla vereceğiz. Gerçek; Türkiye ekonomisi, son 12 aylık sürede 55,4 milyar dolar cari açık vererek 10 yılın zirvesine ulaştı.

-Yoksulluk sınırının altındaki nüfusu azaltacağız. Gerçek; Tüketici Hakları Derneği, nüfusun %49,6’sının açlık sınırının altında yaşadığını ve bu aranın yaklaşık 42 milyon kişiye tekabül ettiğini açıkladı.

-Kadınların işgücüne katılımın %38’e çıkaracağız. Gerçek; TÜİK’in 2022 verilerine göre kadınların işgücüne katılım oranı %32,8 oldu.

-YÖK, koordinasyon kuruluna dönüşecek. Gerçek; Türkiye’de üniversitelerin rektörleri tepeden inme bir şekilde üniversiteye hiç danışılmadan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile atanıyor.

-Yüksek Hızlı Demiryolu Hattı uzunluğu 2023’e kadar 10 bin kilometreye çıkaracağız. Gerçek; 2023 itibariyle toplam yüksek hızlı demiryolu hattı uzunluğu sadece 1460 km.

-Yüksek hızlı internet her yerde olacak. Gerçek; Türkiye, sabit internet erişiminde 178 ülke arasında 106’ncı sırada yer alıyor. Türkiye’nin ortalama indirme hızı ise dünya ortalamasının yarısından daha az. Son depremde internet ve iletişimsizlikten binlerce fazla can kaybı yaşanmıştır.

-Yeni dönemde vize muafiyetinin yaygınlaştırılması için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Hedefimiz yakın ve uzak komşularımızın tamamıyla vizelerin kaldırılmasıdır. Gerçek; AKPM nezdinde Türkiye temsilciliğini yürüten Ziya Altunyaldız, Schengen vizelerine ret oranının 4 kat arttığını, son 8 yılda en fazla başvuruyu yapan 5 ülke arasında olan Türkiye’nin ret oranı en çok artan ülke olduğunu ifade etti.

-Mevcut kamu binalarının sağlamlaştırılması tamamlanacak. Deprem riski için binalar kadar teknik altyapı da sağlamlaştırılacak. Afet yönetimi çerçevesinde akıllı binalar, akıllı sokak-caddeler ve akıllı yerleşimler oluşturulacak. Altyapıların emniyet sistemleri geliştirilecek. Gerçek; 6 Şubat depreminde 50 binden çok fazla vatandaşımız hayatını kaybetti. Kamu kurumları ve arama-kurtarma personeli günlerce enkazlara müdahale edemedi. İskenderun Devlet Hastanesi ve Hatay Havalimanı pisti depremde çökerek kullanılamaz hale geldi.

-Tüm yurtlarda tek kişilik veya 3 kişilik odalara geçeceğiz. Gerçek; Türkiye genelinde binlerce öğrenci yurt bulamadıkları için barınma krizi yaşıyor. ‘’Barınamıyoruz’’ eylemleri yapan öğrenciler gözaltına alınıyor. Muhalefet belediyeleri çözüm üretmeye çalışıyor.

-2023’te yoksulluk (gıda ve gıda dışı harcamaları içeren yoksulluk sınırı altında kalan nüfusun oranı) yüzde 10’ların altına kalıcı bir biçimde düşürülecek. Gerçek; Mart 2023’te yoksulluk sınırı 31 bin 241 lirayı aştı. TÜİK, yoksulluk oranı verisini en son 2021 yılında açıkladı.

 

Tarihi seçim öncesi bol keseden atan 21 yıllık AKP iktidarı kendi koyduğu hedefler itibariyle sınıfta kalmıştır, hiçbir hedefi gerçekleşmemiştir. Bugüne kadar olmayan bundan sonra nasıl olacaktır. Sistem değişikliğiyle birlikte hiçbir mazereti kalmadığı halde bugüne kadar yapamayan bundan sonra nasıl yapacaktır, yapabiliyorsa neden yapmamıştır.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
2023 HEDEFLERİ NE OLDU? YENİ VAATLER NE OLACAK?
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!