Türkiye Cumhuriyeti’nin büyük eğitim atılımı ‘Köy Enstitüleri’ 84 yaşında!

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Balıkesir Şube Başkanı Mualla Orman Köy Enstitülerinin kuruluşunun 84’ncü yıldönümünde yazılı bir açıklama yaptı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin büyük eğitim atılımı 'Köy Enstitüleri' 84 yaşında!
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Balıkesir Şube Başkanı Mualla Orman Köy Enstitülerinin kuruluşunun 84’ncü yıldönümünde yazılı bir açıklama yaptı.

Orman Türkiye Cumhuriyeti’nin büyük eğitim atılımı olan Köy Enstitülerinin eğitim sistemine geri dönülmesi gerektiğine işaret etti.

17 Nisan 1940 yılında kurulan Köy Enstitülerinin 84’ncü yılı geride kalırken Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği de Köy Enstitülerinin kuruluşunu kutluyor. Yarın saat 11.00’de Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başlayacak kutlama programı daha sonra Savaştepe Köy Enstitüsü Yerleşkesinde devam edecek. Dernek Başkanı Mualla Orman’ın açılış konuşmasıyla başlayacak etkinlik daha sonra Savaştepe MTAL okul müdürünün konuşması ile eski ve yeni öğrencilerin buluşmasıyla sona erecek.

CUMHURİYETİMİZİN YÜZ AKI KÖY ENSTİTÜLERİ

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Balıkesir Şube Başkanı Mualla Orman 17 Nisan Köy Enstitülerinin kurulmasıyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“17 Nisan 1940 tarihi, yoksul köylü çocuklarının kendi kaderlerine hükmetme günü olarak tarihe geçti. Cumhuriyet aydınlanması bilincinin toprağa ekildiği ve en dolgun başaklarını verdiği gün olduğu için de aradan 84 yıl geçmesine karşın hâlâ göneniyor, hâlâ sevinçle kutluyoruz. Harp artığı topraklar üzerine kurulmuş yoksul Cumhuriyet’imizin kurucu kadrolarının yapacakları pek çok acil iş vardı kuşkusuz. Fakat onlar için eğitim, bu yakıcı ihtiyaçlar listesinin ilk sırasında yer alıyordu. Cumhuriyet’i kuran devrimciler; geleceğe bilimle, akılla, bilgiyle yürüyebilmenin ön koşulunun eğitim olduğunun en başından beri bilincindeydiler. Köy Enstitüleri; 1936’da Eğitmen Kurslarıyla başlayan, 1937’de Köy Öğretmen Okullarıyla devam eden ve 17 Nisan 1940’ta çıkarılan yasayla ‘Köy Enstitüsü’ adını alan devrimci, aydınlanmacı bir uygarlaşma ve özgürleşme destanının adıdır. Kurulduğu günden itibaren genç Cumhuriyetimizin yüzakı olan Köy Enstitüleri; 1946’da aydınlanmacı seküler odağından koparılarak, yolundan saptırılan ve nihayet 1954’te gerici saldırılara feda edilerek kapatılan; özgün, aşılamayan, UNESCO tarafından tüm dünyaya örnek eğitim modeli olarak önerilmiş bir özgürleşme pratiğidir.

Kurucularını Saygıyla Anıyoruz:

84’ncü yılında Köy Enstitüsü imecesinin yaratılmasının yolunu açan büyük devrimci Mustafa Kemal Atatürk’ü ve onun efsane Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati’yi; Köy Enstitülerinin kurulmasının önünü açan Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’yü ve Milli Eğitim Bakanı Hasan-Âli Yücel’i; devrimci eğitimci İsmail Hakkı Tonguç’u saygıyla anıyoruz.”

 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
Türkiye Cumhuriyeti’nin büyük eğitim atılımı ‘Köy Enstitüleri’ 84 yaşında!
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!