Marmara Adası’nın eşsiz lezzeti Garos, dünya genelindeki yerel türleri koruma amaçlı oluşturulan uluslararası Ark of Taste (Nuh’un Ambarı) listesine dahil edildi.
Bu önemli adım, Galimi Çınarlı Kırsal Kalkınma ve Turizm Derneği ile Marmara Adası Slow Food Topluluğu üyesi Dr. Öğr. Üyesi Elif Gözler Çamur’un başvurusu sonucunda gerçekleşti.
12 Nisan’da Marmara Adası Çınarlı Mahallesi’nde düzenlenen Marmara Adası Yemek Kültürü ve Garos Atölyesi etkinliğinde, Elif Gözler Çamur Marmara Adası’nın Garos’u üzerine yapılan araştırmanın ilk verilerini paylaşmıştı. Bu etkinlikte, Marmara Adası Slow Food Topluluğu liderlerinden Ebru Koralı ve Emine Önel Kurt tarafından yapılan konuşmalar da etkinliğe renk katmıştı.
Garos, Kolyoz olarak bilinen Uskumru familyasına ait balıkların havyarı ve ciğerinden yapılan bir meze olarak biliniyor. Hazırlanması için en uygun zamanın Temmuz ve Ağustos ayları olduğu belirtilirken, taze havyar ve ciğerin iyice temizlenerek tuzlanması ve fermantasyon için uygun bir ortamda saklanması gerektiği vurgulanıyor. Fermente edildikten sonra Garos’un özgün bir kokusu oluşması beklenir.
Ancak Garos’un geleceği tehlikede. Genç kuşaklar tarafından yeterince tanınmaması, pişirilmek yerine çiğ olarak tüketilmesi ve Marmara Denizi’nde yaşanan aşırı avlanma ve kirlilik gibi nedenlerle Garos üretimi zorlaşmış durumda. Bu eşsiz lezzetin korunması için yerel sivil toplum kuruluşları ve yetkililerin destek vermesi ve bilinirliğini artırması gerekiyor. Aksi halde, bu önemli gastronomik mirasın unutulma riskiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor.
Kaynak: Galimi Çınarlı Kırsal Kalkınma ve Turizm Derneği