”Kriz varsa kafe ve restoranlar nasıl bu kadar dolu oluyor?”

Eski Hazine Müsteşarı Dr. Mahfi Eğilmez, kişisel bloğunda yer alan son yazısında "Türkiye'de kriz var mı?" sorusuna yanıt aradı.

''Kriz varsa kafe ve restoranlar nasıl bu kadar dolu oluyor?''
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eski Hazine Müsteşarı Dr. Mahfi Eğilmez, kişisel bloğunda yer alan son yazısında “Türkiye’de kriz var mı?” sorusuna yanıt aradı.

Buna göre Eğilmez, Arjantin kıyaslamasıyla birlikte Türkiye’de ekonomik kriz konusundaki ayrışmayı ortaya koydu.

Mahfi Eğilmez, ‘Ne krizi?’ başlıklı yazısında, Türkiye’de restoran ile kafelerin doluluğuna atıfta bulunarak ülkedeki ayrışmayı mercek altına aldı.

Buna göre Eğilmez’in konuyla ilgili paylaşımı şöyle oldu:

“Elimizdeki son gelir dağılımı verisi 2022 yılı verilerini kullanarak konuyu irdeleyen TÜİK’in 2023 Gelir Dağılımı İstatistikleri başlıklı raporunda yer alıyor. Bu rapordaki verilerden hareketle hazırladığım aşağıdaki tabloda nüfusun yüzde 20’lik bölümlerinin GSYH’den aldığı paylar yer alıyor:

Kaynak: Mahfi Eğilmez – Kendime Yazılar

Buna göre 2022 yılında 906 milyar dolar tutarındaki GSYH’nin yarısını (451 milyar dolar) nüfusun en yüksek gelir elde eden yüzde 20’si (17.055.991 kişi) paylaşıyor. Bu grupta kişi başına ortalama gelir 26.453 dolar.

Nüfusun geri kalan yüzde 80’i de 454,8 milyar doları paylaşıyor. Bu grupta kişi başına gelir ise 6.668 dolar. Nüfusun en düşük gelirli yüzde 20’sinin geliri ise 3.134 dolar.

En yüksek gelir elde eden 17,1 milyon kişi açısından ortada kriz yok

Nüfusun en yüksek gelir elde eden 17,1 milyon kişisi açısından ortada bir kriz yok. Sonraki yüzde 20’lik nüfusun durumu karışık ama genel olarak onların da daha üst gelirli olanları krizden çok fazla etkilenmiyor.

25 milyon kişi krizden geri kalan 60 milyon kişi kadar etkilenmiyor

Bu durumda karşımıza ilginç bir durum çıkıyor. Yaklaşık 25 milyon kişi krizden geri kalan 60 milyon kişi kadar etkilenmiyor. O restoranlarda, kafelerde, yollarda arabalarda gördüğümüz kişiler onlar. Ötekilerin de bir bölümü bu durumu geçici olarak görüp borçlanarak onlar gibi yaşamaya çalışıyor. Ama geri kalanlar tam anlamıyla krizde.

Arjantin’de de durum Türkiye’ye benziyor

Bizden biraz daha iyi durumda olsa da Arjantin’de de durum Türkiye’ye benziyor. 2022 verilerine göre Arjantin’de GSYH’nin (2022’de 631 milyar dolar) yüzde 47’si (297 milyar dolar) nüfusun (2022’de 46,2 milyon kişi) yüzde 20’si (9,2 milyon kişi) tarafından paylaşılıyor. Bu en zengin 9,2 milyon kişinin ortalama kişi başına geliri 32 bin dolar. Nüfusun geri kalan yüzde 80’i (37 milyon kişi) gelirin geri kalan 334 milyar dolarlık bölümünü paylaşıyor. Bunların kişi başına ortalama geliri de 9 bin dolar.

Türkiye’de Gini katsayısı 0,43, Arjantin’de 0,42… Görüleceği gibi iki ülke gelir dağılımı açısından birbirine oldukça benziyor. Arjantin’de de üst gelir grubundakiler restoranları, kafeleri, yolları dolduruyor, alt gelir grupları da geçinememekten şikâyet ediyor.

Özetle şunu söyleyebiliriz: Türkiye’de de Arjantin’de de kimilerine göre kriz var, kimilerine göre önemli bir durum yok. Hangi grupta olduğunuza göre bakış açınız ve düşük gelirli grupta yer alanlara karşı duyarlılığınıza göre yargınız değişiyor.”

Kaynak: Mahfi Eğilmez

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
”Kriz varsa kafe ve restoranlar nasıl bu kadar dolu oluyor?”
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!