Korkulan oldu! Marmara Denizi’nde ‘müsilaj’ yeniden görüldü!

Korkulan başımıza geldi! Marmara Denizi'nde 2021 yılında büyük tahribat yaratan müsilaj, yeniden ortaya çıktı.

musilaj-neden-olusur

Marmara Denizi’nde 2021 yılında büyük tahribat yaratan müsilaj, yeniden ortaya çıktı.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı’nın yaptığı açıklamaya göre, Erdek Körfezi’nde yapılan dalışlarda denizin derinliklerinde müsilaj tabakası yeniden tespit edildi.

İlk gözlemler, müsilajın 10 metreden başlayıp 15 metreye kadar yayıldığını gösterirken, 25 Ekim 2024’te yapılan daha kapsamlı incelemelerde bu tabakanın 24 metre derinliğe kadar ulaştığı görüldü.

Müsilajın Yeniden Ortaya Çıkışı

Müsilaj, denizlerde aşırı artan azot ve fosfor gibi kirleticilerin neden olduğu bir problem. Deniz suyu sıcaklığının, ekim ayı boyunca uzun yıllar ortalamasından 2 derece daha yüksek seyretmesi de müsilaj oluşumunu tetikleyen faktörler arasında. Erdek Körfezi’nde deniz suyu yüzey sıcaklığı 21 derece olarak ölçülürken, 40 metre derinlikte bu sıcaklık 16 dereceye düştü. Bu sıcaklık farkları ve kirlilik, müsilajın yayılmasını hızlandırıyor.

Deniz Ekosistemine Ciddi Tehdit

Müsilaj, sadece deniz yaşamı için değil, ekonomik faaliyetler açısından da büyük bir tehdit oluşturuyor. 2021 yılında uygulamaya konulan Marmara Denizi Eylem Planı (MDEP) ile müsilajla mücadele için 22 madde belirlenmişti. Ancak Prof. Dr. Sarı, bu planın etkin uygulanamaması nedeniyle Marmara Denizi’nin yeniden müsilaj tehdidiyle karşı karşıya kaldığını belirtti.

Uzmanlardan Acil Uyarı: Kirlilik Azaltılmalı

Prof. Dr. Sarı, Marmara Denizi’ni müsilajdan korumanın tek yolunun deniz kirliliğinin azaltılması olduğunu vurguladı. Marmara Denizi çevresindeki 25 milyon insanın atıklarının yalnızca %55’inin arıtıldığını, geri kalan kısmının ise doğrudan denize boşaltıldığını belirtti. Ayrıca, Türkiye’nin sanayi faaliyetlerinin büyük bir kısmının Marmara Denizi etrafında yoğunlaşmasının da kirliliği artırdığını ifade etti.

Deniz ekosisteminin daha fazla zarar görmemesi için merkezi ve yerel yönetimlerin acilen harekete geçmesi gerektiği uyarısında bulunan Sarı, “Marmara Denizi’ne ulaşan tüm kirlilik kaynakları kontrol altına alınmalı, arıtılmamış atık deşarjı durdurulmalı ve denetimler artırılmalıdır” dedi.

Müsilajla Mücadelede Kararlılık Şart

2021 yılında yaşanan müsilaj krizinin ardından hazırlanan Marmara Denizi Eylem Planı’nın yetersiz uygulanması, müsilajın tekrar gündeme gelmesine yol açtı. Uzmanlar, bu çevresel sorunun çözümü için daha etkili ve kararlı adımlar atılması gerektiğini belirtiyor. Marmara Denizi’nin korunması ve gelecekte benzer felaketlerin önlenmesi için kirliliğe karşı mücadele daha yoğun bir şekilde sürdürülmeli.

Exit mobile version