Borsa Başkanı Mehmet Çetin: ”Balıkesir olarak öncelikle vahşi sulamadan vazgeçmemiz lazım.”

Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Çetin, Balıkesir Dönüşüm Kongresi'nde tarım ve hayvancılık sektöründeki sorunları ve çözüm önerilerini dile getirdi.

Borsa Başkanı Mehmet Çetin: ''Balıkesir olarak öncelikle vahşi sulamadan vazgeçmemiz lazım.''

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve şehrin önümüzdeki beş yıllık stratejik planına katkı sağlamayı hedefleyen Balıkesir Dönüşüm Kongresi, ikinci gününde de önemli konuşmalara ev sahipliği yaptı.

“Kent Kalkınmasında İş Dünyasının Rolü” başlıklı oturumda Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Çetin, tarım ve hayvancılık sektöründeki sorunları ve çözüm önerilerini dile getirdi.

Tarım ve Hayvancılıkta Zorlu Durum

Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Çetin, konuşmasına Balıkesir’in Türkiye’nin tarım ve hayvancılık merkezlerinden biri olduğunu belirterek başladı. Çetin, tarım ve hayvancılık sektöründe yaşanan ciddi sorunlara dikkat çekerek, “Balıkesir ekonomisinin temeli tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Zeytin, buğday, arpa, mısır, süt, kırmızı et, beyaz et, küçükbaş ve büyükbaş hayvan varlığına sahibiz. Çiftçilerimizin modern bir çalışma yapabilmesi için devletimizin destek olması lazım,” dedi.

Vahşi Sulamadan Vazgeçilmeli

Sulama sistemlerindeki sorunlara değinen Çetin, vahşi sulama yönteminin terk edilmesi gerektiğini vurguladı. “Balıkesir olarak öncelikle vahşi sulamadan vazgeçmemiz lazım. 1980 yılında Balıkesir’de kullanılan kalenetler artık ömrünü tamamladı. Büyük ovada acilen kapalı sisteme, damlama sistemine geçilmesi lazım,” şeklinde konuştu.

İkizcetepeler Barajı’ndan çiftçilere su verilememesi konusuna da dikkat çeken Çetin, “Bu baraj içme suyu için kullanılan bir baraj. Kuraklık nedeniyle çiftçilere su verilemiyor. Bu da 45 bin dönüm arazinin sulanamamasına neden oluyor,” dedi. Çetin, bu sorunun çözülmesi gerektiğini belirterek, “Balıkesirliler olarak bir araya gelip su sorununu çözmemiz lazım,” dedi.

Taban Fiyat Sorunu

Çetin, çiftçilerin en büyük sorunlarından biri olan taban fiyatın zamanında açıklanmaması konusunu da gündeme getirdi. “Harman zamanı geldi ama ortada taban fiyat yok. Çiftçi ne yapacağını bilmeli. Plan-program olmazsa çiftçi karanlıkta yol alır. Taban fiyatlar ekim yapılmadan açıklanmalı ve hasat döneminde enflasyona göre revize edilmeli,” dedi. Çetin, tarım ve hayvancılık sektöründe sınıfta kaldıklarını belirterek, ithalat bağımlılığına dikkat çekti.

Küçük Parçalı Araziler ve Yüksek Girdi Maliyetleri

Küçük parçalı arazilerin toplulaştırılması gerektiğini belirten Çetin, bu sayede çiftçilerin girdi maliyetlerinin düşeceğini söyledi. Çetin, “Balıkesir ovasındaki küçük parçalı arazilerde toplulaştırma yapılması gerekiyor. Bu yapıldığı takdirde çiftçinin girdi maliyetleri otomatikman azalacaktır,” dedi.

Lisanslı Depo Projesi

Konuşmasının sonunda Balıkesir Ticaret Borsası olarak şehre kazandıracakları 30 bin tonluk lisanslı depo projesini müjdeleyen Çetin, “Lisanslı depoculuk sayesinde üyelerimiz ürünlerini 9 ay boyunca depoda tutabilecekler ve ürünü harman zamanı değil, istediği zaman malın değeri yükseldiğinde satabilecekler. Ayrıca Ziraat Bankasından sıfır faizli kredi kullanabilecekler,” dedi. Çetin, deponun ihalesinin önümüzdeki aylarda yapılacağını belirtti.

Balıkesir Dönüşüm Kongresi, tarım ve hayvancılık sektöründeki zorlukların yanı sıra çözüm önerilerinin de tartışıldığı bir platform oldu. Kongre, Balıkesir’in stratejik planına katkı sağlayarak şehrin gelecekteki vizyonunu şekillendirmeyi hedefliyor.

Exit mobile version