Bandırma’da Hızlı Tren bilgilendirme toplantısı yapıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılacak olan Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu Projesi’nin güzergâhı yeniden düzenlendi. Yeni güzergâh hakkında Bandırma’da bilgilendirme toplantısı yapıldı.

 

POLİTİKA / AYNUR ARICAN / Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından geçtiğimiz sene çalışmalarına başlananBandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu Projesi’nin güzergâhı revize edilerek netleştirildi. Proje güzergâhında ve çevresinde yer alan yerleşim yeri arazi ve benzeri unsurların proje nedeniyle görebileceği etkiler en aza indirgenme çalışıldı. Yeni güzergâh hakkında Bandırma’da bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Toplantıya; Kalyon- Çevre ve Sürdürebilirlik Müdürü Ceren Arpak, Proje Müdürü Dağhan Kılıç, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü- Çevresel Etki Değerlendirme Şube Müdürü Merve Eken, Yapım Şube Müdürü Serkan Uçar, Kamulaştırma Şube Müdürü Ali Ketencioğlu, WSP- Sosyal Uzman Elçin Kaya, Çevre Mühendisi Serkan Küçükünsal katıldı. Düzenlenen toplantıda projenin güzergâh belirleme çalışmalarında yapılan testler ve çalışmalar hakkında Çevre Mühendisi Serkan Küçükünsal tarafından sunum yapıldı.

Proje güzergâhında yer alan mahallelerin muhtarları ve vatandaşlar toplantıya katılarak yaşadıkları alanda oluşabilecek etkiler hakkındaki sorularını paylaştı. Arazilerin kamulaştırılması hakkında bilgi verildi. Projenin Bursa- Karacabey bölgesindeki çalışmaların daha yoğun olduğunu belirten Kamulaştırma Şube Müdürü Ali Ketencioğlu, proje kapsamında 60 metreye kadar arazisi kamulaştırılacak vatandaşların 2 yıl daha arazilerini sorunsuz kullanabileceğini belirtti. 2 yıl zarfında Bandırma’daki çalışmaların yoğunlaşacağını aktaran Ketencioğlu, kamulaştırma süreci başladığında vatandaşların bilgilendirileceğini aktardı. Yapılan hattın Bandırma’dan Kuşcenneti’ne bağlanacağı belirtildi. Kuşcenneti son durakta yer alan gar binasının yeterli olması durumunda gar restore edilerek kullanılacak. Yeterli olmaması durumunda da tarihi bina olduğu gibi muhafaza edilerek yanına yeni modern bir gar inşa edilecek. Her iki durumda da Kuşcenneti’ndeki tarihi doku korunacak.

Projenin çevresel etkileri hakkında çalışmalar yürüten Çevresel-Sosyal Danışman / Sosyolog Elçin Kaya, “Proje hattı üzerinde yer alan 45 adet yerleşim yeri tespit ettik. Bu 45 yerleşim yerinin 6 tanesi Bandırma’da yer alıyor. Biz bu yerleşim yerlerinin hem muhtarlarıyla hem de olabildiğince halkıyla görüşmeler yaparak projeyle ilgili sosyal etkileri belirlemede toplamda 127 hane ve 45 muhtarı ziyaret ettik. Yaptığımız çalışmanın sonuçlarına göre; nüfus, ekonomi, istihdam, altyapı ve olanaklar, arazi edinme ve toplum sağlığı/güvenliği üzerinde etkiler olabileceğini gördük. Bu etkilerin ortadan kaldırılması için bir yeniden yerleşim eylem planı hazırladık. Eylem planını projenin uygulayıcılarına ilettik. Bu doğrultuda önlemler aldık.” dedi.

Exit mobile version