Balıkesir Somut Olmayan Kültürel Miras Projesi kapsamında “Balıkesir Somut Olmayan Kültürel Miras Alan Araştırmaları Kitabının tanıtımı Balıkesir Üniversitesi Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. 29 akademisyen ve 17 uzman olmak üzere toplamda 46 kişinin sahada yaptığı araştırmalar sonucunda ortaya çıkan kitapta Balıkesir’in somut olmayan kültürel mirası derinlemesine işlendi.
Balıkesir’in güçlü ve zengin kültür öğelerini konu alan somut olmayan kültürel miras unsurlarını tespit etmeyi, bunları kayıt altına alıp belgeleyerek tanıtmayı ve gelecek nesillere taşımayı amaçlayan, Balıkesir Valiliği’nin öncülüğünde iki yıl süreyle yürütülen Balıkesir Somut Olmayan Kültürel Miras Projesi kapsamında “Balıkesir Somut Olmayan Kültürel Miras Alan Araştırmaları” kitabı hazırlandı.
5 AYRI GRUPTA ELE ALINDI
Proje çerçevesinde Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Üniversitesi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Güney Marmara Kalkınma Ajansı arasında imzalanan protokolün ardından Balıkesir somut olmayan kültürel miras unsurları; Somut Olmayan Kültürel Mirasın Aktarılmasında Taşıyıcı İşlevi Gören Dille Birlikte Sözlü Gelenekler ve Anlatımlar, Gösteri Sanatları, Toplumsal Uygulamalar, Ritüeller Ve Şölenler, Doğa Ve Evrenle İlgili Bilgi Ve Uygulamalar, El Sanatları Geleneği ve Halk Mimarisi başlıkları altında beş gruba ayrıldı ve her alanı koordine etmek üzere bir alan editörü belirlendi.
46 KİŞİNİN ALAN ÇALIŞMASI SONUCU ORTAYA ÇIKTI
Kitabın içeriğini oluşturan konularda sahada yapılan araştırmalarda ve yazımında her iki Üniversiteden 29 akademisyen, 17 uzman olmak üzere toplam 46 kişi görev üstlendi. İki yılı aşkın bir sürede Balıkesir’in bütün ilçelerinde yapılan alan araştırmaları sonucunda elde edilen yazılı ve görsel çalışmalar “Balıkesir Somut Olmayan Kültürel Miras Alan Araştırmaları” kitabında bir araya getirildi.
BALIKESİR’DE BİR İLK
Vali Hasan Şıldak’ın her aşamasıyla yakından ilgilendiği çalışma, bizzat alandaki kaynak kişilere ve orijinal belgelere, bulgulara dayanması yönüyle Balıkesir’de bu kapsamda yapılan ilk çalışma olma özelliğini taşıyor. Bilimsel yöntemler izlenerek hazırlanan kitap, geniş akademik kadrosuyla da benzerlerinden ayrılıyor. Yürütülen çalışmanın Balıkesir’de daha önce gerçekleştirilmemiş ölçekte nitelikli ve geniş kapsamlı titiz bir alan araştırması olduğunu belirten Vali Şıldak, Balıkesir’in her alanda olduğu gibi kültürel miras konusunda da çok çeşitli ve zengin değerlere sahip olduğunu, böyle özel bir coğrafyada bu çalışmaya öncülük etmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. Destek veren kurumlara, çalışmada yer alan, özveriyle emek harcayan bütün akademik kadroya ve uzmanlara gönülden teşekkür ettiğini ifade eden Şıldak, kitabın Balıkesir’de önemli bir boşluğu doldurduğunu söyledi.
VALİ HASAN ŞILDAK: “BALIKESİR’İN HER KÖŞESİ AYRI BİR ZENGİNLİK”
Balıkesir Somut Olmayan Kültürel Miras Alan Araştırmaları Kitabı hakkında değerlendirmede bulunan Vali Hasan Şıldak şunları söyledi:
“İlimizde gerçekleştirdiğimiz, kurumlarımızla birlikte başardığımız bir çalışmanın tanıtımını yapıyoruz ve bunu panelle destekliyoruz. Kültür denilince Balıkesir’deki kültür hayatının zenginliği, çeşitlilik, renklilik elbette ki herkesin dikkatinden kaçmıyor. Balıkesir sadece bir turizm şehri değil aynı zamanda bir kültür şehridir. Çünkü 20 ilçesiyle her köşesindeki yeşeren ayrı kültür iklimiyle, çeşitlilik, renklilik noktasında ülkemizin en zengin illerinden birisidir. Bu bakımdan ben burada görev yaptığım süre içerisinde şunu gözlemledim; gittiğimiz her ilçede, her mahallede, ilimizin her köşesinde ayrı bir kültür bulunuyor. Bu da buradaki barış ve huzur içerisindeki hayatın bir denge içerisinde büyük bir kültür zenginliğiyle, hoşgörü iklimiyle gerçekleştiğini bize gösteriyor. Böylesine güzel, verimli bir coğrafyada kültür hayatımızın da izlerini bir kitapta toplamak, bunu bir araştırmayla tescillemek, belgelendirmek istedik.
“İKİ YILIN ÜZERİNDE SAHA ÇALIŞMASI YAPILDI”
İki üniversitemiz; ilimizin iki yüksek eğitim kurumu olan Balıkesir Üniversitemiz ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitemiz bu noktada bizimle birlikte çalıştılar. Valiliğimizin koordinasyonu altında Büyükşehir Belediyemiz, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz, her iki üniversitemiz el ele verdik ve çok güzel, uzun soluklu bir çalışmaya giriştik. İki yılın üzerinde bir zaman dilimi içerisinde bu çalışma artık noktalandı. Kalkınma Ajansımızın çatısı altında birleştirdiğimiz bu çalışmamızı bir kitap basımıyla taçlandırmış olduk. Bugün de inşallah değerli öğretim üyelerimizin, 40’ın üzerinde kitaba emek sarf eden bütün akademisyenlerin ve uzmanların katılımıyla yine ilimizdeki protokol mensupları, kurumların temsilcileri, akademik kadromuz, hepsinin katılımıyla burada bir panelle bölüm yazarlarımız, kitabımızın Editörü Prof. Dr. Ali Duymaz’ın moderatörlüğünde bir panel gerçekleştirilecek. Kitabımızı sadece Balıkesir’de değil Türkiye ile buluşturmuş olacağız.
“NİNNİDEN MANİYE YARKIDAN TÜRKÜYE”
Bu kitabın özelliği şudur; sadece birkaç yazarın kaleme aldığı bir çalışma değil, gerçek anlamda konunun uzmanları, akademik kadronun alanda bizzat çalışarak, alanda tarama yaparak, kültür elçilerimiz dediğimiz yaşayan kültür hazinesi insanlarımızla bire bir görüşerek, kayıt tutarak ninnisinden manisine, şarkısından türküsüne, halkoyunlarına, yemeklerimize, gastronomimize, halk mimarisine, halk kültürüne ait ne varsa Balıkesir’in her bir köşesinden topladılar, derlediler ve tescillediler ve kitap olarak artık kütüphanelerde yerini alacak. Balıkesir’de bu ölçekte yapılan ilk çalışma özelliğini taşıyor. Bu kapsamda, bu derinlikte ve alanda bizzat çalışılarak, emek sarf edilerek yapılmış olan başka bir çalışma yok. Balıkesir’e yakışacağını düşünüyorum. Ben destek veren kurumlarımızın başta Balıkesir Üniversitemizi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitemizi, Büyükşehir Belediyemizi, Kalkınma Ajansımızı özellikle tebrik ediyorum, onlara teşekkür ediyorum. Bu çalışmanın gelecek kuşaklara bıraktığımız güzel bir kültürel miras unsuru, baş ucu kitabı olarak yer alacağını ve Balıkesir’de kaynak kitap olarak devam ettirileceğini düşünüyoruz. Bi itibarla Balıkesir’imize hayırlı olmasını diliyorum.”
KİTABIN İÇERİĞİ PANELLE ANLATILDI
Vali Hasan Şıldak’ın kitapla ilgili değerlendirmesinin ardından Balıkesir Somut Olmayan Kültürel Miras Alan Araştırmaları Kitabının tanıtımı ve paneli gerçekleştirildi. Kitabın Editörü Prof. Dr. Ali Duymaz moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde Alan editörleri Prof. Dr. Halil İbrahim Şahin, Prof. Dr. Murat Doğdubay Doç. Dr. Eylem Güzel, Dr. Öğretim Üyesi Füsun Esenkal Çözeli, Öğretim Görevlisi Özyıl Yıldırım ve Atik Sahil üstlendikleri alanlarda yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Kitap tanıtımında ayrıca kaynak araştırma aşamasında kendilerine danışılan kişiler de katılarak halk oyunları, maniler, türküler gibi konularda katılımcılara bilgiler verdi. Kitap tanıtımı kitabın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür plaketi verilmesiyle sona erdi.