Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) öncülüğünde gerçekleştirilen ve TÜBİTAK 4008-Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Kapsayıcı Toplum Uygulamaları Destekleme Programı tarafından desteklenen “Kognitif Yetersizliğe Sahip Yaşlı Bireylerde Egzersiz Atölyesi, Beceri Odaklı Sanat Yaklaşımları ve Farkındalık Çalışmaları” projesi başarıyla tamamlandı.
Proje, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Pamukkale Üniversitesi, Altıeylül Belediyesi ve Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi’nin iş birliğiyle hayata geçirildi.
Proje kapsamında yürütülen çalışmalar, yaşlı bireylerin fiziksel ve bilişsel gelişimlerini desteklemeyi, sosyal etkileşimlerini artırmayı ve toplumsal yaşama daha aktif bir şekilde katılmalarını sağlamayı amaçladı. Egzersiz atölyeleri, sanat etkinlikleri ve farkındalık eğitimleriyle, yaşlı bireylerin kognitif fonksiyonlarını güçlendirmeleri ve kendilerini ifade edebilecekleri yaratıcı alanlar bulmaları hedeflendi.
Kapanış Programı ve Katılımcılar
Projenin tamamlanmasının ardından düzenlenen kapanış programı, Balıkesir Üniversitesi Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Malazgirt Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Programa Balıkesir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Satıl, Altıeylül Belediyesi Başkan Yardımcıları Mehmet Derdiman ve Serdar Karakaş, Bigadiç Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. İbrahim Murat Bicil, proje ekibi ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Proje Hakkında Değerlendirmeler
Kapanış programında, proje yürütücüsü Bigadiç Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Gülfidan Tokgöz ve Altıeylül Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürü Mustafa Ayan, projenin çıktıları ve süreçle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Projenin başarıyla tamamlanmasından duydukları memnuniyeti dile getiren konuşmacılar, elde edilen sonuçların önemine vurgu yaptı.
Balıkesir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Satıl ise projenin toplumsal katkısına dikkat çekerek, emeği geçen tüm kurumlara ve ekiplere teşekkür etti.
Faaliyetler ve Kazanımlar
Proje süresince düzenlenen egzersiz atölyeleri ve sanat etkinlikleri, yaşlı bireylerin hem fiziksel hem de bilişsel kapasitelerini artırmaya yönelik olarak tasarlandı. Farkındalık çalışmalarıyla ise toplumsal bilinçlendirme hedeflendi. Sanat ve beceri odaklı yaklaşımlar, yaşlı bireylerin yaratıcılıklarını ön plana çıkararak psikolojik olarak güçlenmelerine katkı sağladı.
Program, projeye katılan bireylere katılım belgelerinin verilmesi ve hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi. Proje, toplumsal faydaya yönelik örnek bir çalışma olarak büyük takdir topladı.