Tarım ve hayvancılığın kalbi olan Balıkesir, sektör temsilcilerini bir araya “İklime Uygun Tarım Projesi” kapılarını düzenlenen törenle açtı. 5 Kasım’a kadar devam edecek olan Tarım ve Hayvancılık Fuarında çok sayıda firma ürettikleri ürünleri sergileme fırsatı bulacak.
Sürdürülebilir tarım politikalarını geliştirmek amacıyla Balıkesir’de ilk defa düzenlenecek olan fuarda tarım ve hayvancılığın geleceği konuşulacak. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BASİAD), Balıkesir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Balıkesir Ticaret Borsası ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın iş birliğinde Balıkesir’de ilk defa gerçekleşen fuar, kırsalda özellikle genç ve kadın çiftçilerin rekabet edebilirliğini artırmayı hedefliyor.
SELÇUK SAVAŞ: “TARIM VE HAYVANCILIK GELEECĞİMİZ”
Balıkesir Tarım ve Hayvancılık Fuarının açılış konuşmasını projeyi düzenleyen BASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Savaş tarafından yapıldı.
Savaş fuarın gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ettiği konuşmasında, “Bu fuar alanı Balıkesir’de bulunan en iyi alandır. Ancak gelişen ilimizde bir fuar ve kongre merkezi alanına ihtiyaç olduğu aşikardır. Bu ihtiyaca başta Büyükşehir Belediyemiz, odalarımız, başkanlarımızın liderliğinde çözüm üretileceği inancındayız. Gelişen Balıkesir’de başta tarım, hayvancılık, gıda, makine, genel ticaret, peyzaj, sırf hayvancılık konularında fuarlar, sempozyumlar yapılıp, karma ticaret heyetleri oluşturularak yurt dışından heyet getireceği inancındayız. Ülkemizin küçükbaş cennetlerinden bir tanesi olan Balıkesir’imizin küçük baş hayvan varlığını bu fuarlarla daha iyi tanıtabileceğimiz inancındayız. Bu fuar kapsamında birçok kooperatif ve birlik de biz de buradayız dediler. Proje kapsamında Savaştepe Tarım Lisesi’nin başarılı öğretmen ve öğrencilerinden oluşan 4 kişiyi BASİAD’ça İtalya’da aynı enlemde tarımda neler yapılıyor ile ilgili bir teknik geziye göndermek isteriz. Aynı şekilde birçok okulumuzda iklim değişikliğiyle ilgili farkındalık yaratacak eğitimler düzenleyeceğiz. Yeni üreticilerimiz için bir tarım portalı hazırlıyoruz. Bunu da en kısa sürede çiftçilerimizin ihtiyaç sahiplerine sunacağız. Bu fuar başlangıçtır. Sahiplenilecek, büyüyecek ve birçok fuara rol model olacağını inancıyla iklime uygun tarım, bereketli yatırım sloganıyla fuarımızın tüm paydaşlara hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” diye konuştu.
MEHMET ÇETİN: “YENİ BİR FUAR ALANI ŞART”
Proje paydaşlarından Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Çetin de konuşmasında, “Balıkesir, tarım ve hayvancılıkta ülkemizin en önemli üretim merkezlerinden biridir. Verimli toprakları, köklü çiftçilik geleneği ve geniş ürün çeşitliliği ile ilimiz, kırmızı et, beyaz et, süt, yumurta ve hububat ürünlerinde Türkiye’nin tarımsal üretim potansiyelini güçlü bir şekilde yansıtmaktadır. Bugün başlayan ve 5 gün sürecek olan Balıkesir Tarım ve Hayvancılık Fuarı, ilimizin tarımsal gücünü sergileyen ve sektörümüze yön veren çok önemli bir buluşma noktasıdır. Bu yıl fuar kapsamında, ülkemizin önde gelen bilim insanları ve tarım sektörünün duayenleri bilgi ve deneyimlerini paneller aracılığıyla bizlerle paylaşacak. Bu değerli katkıların, tarım sektörümüzde yeni bakış açıları oluşturacağına inanıyorum. Balıkesir’in katma değer yaratan yöresel ürünleri olan Balıkesir kuzu eti, kaymaklısı, dünyaca ünlü körfez bölgemizin zeytin ve zeytinyağı, höşmerimi, 50 çeşit peyniri ve Balıkesir kahvaltısının diğer ürünlerini de içeren zengin mutfağı, ilimizin tanıtımı ve ekonomisine büyük katkı sağlama potansiyeline sahiptir. Büyükşehir Belediye Başkanımızdan, bu değerli ürünlerimizin geniş kitlelere ulaştırılabilmesi adına, önemli geçiş noktalarından birinde modern bir satış tesisi kurulması yönünde desteklerini bekliyoruz. Ayrıca, Balıkesir’in modern ve donanımlı bir fuar alanına olan ihtiyacını da vurgulamak isterim. Yöresel ürünleriyle marka haline gelen birçok şehirde modern fuar alanları bulunmakta ve bu alanlar hem şehir ekonomisine hem de ürünlerin tanıtımına büyük katkı sağlamaktadır. Aynı vizyonla, Balıkesir’e kazandırılacak böyle bir fuar alanının, ilimizin tanıtım gücüne ve ekonomik gelişimine değer katacağına inanıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımızın desteğiyle, ilimize yakışan bir fuar alanı kazandırılmasını temenni ediyoruz. Bu fuarın, Balıkesir’in tarım sektörünü daha da ileriye taşıyacağına, yeni iş birliklerine vesile olacağına ve üreticilerimize ilham vereceğine eminim. Katılan tüm üreticilere, girişimcilere ve paydaşlara teşekkür ediyor, verimli bir fuar diliyorum” ifadelerini kullandı.
RAHMİ KULA: “BALIKESİR ÜRETİCİSİ HER ŞEYİN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR”
Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula da fuarın önemine değindiği konuşmasında, “Bugünkü fuar gerçekten çok önemlidir. Yıllar önce Balıkesir’de başlamıştı, 3-4 sene üst üste oldu. Fakat daha sonra Balıkesir Tarım Fuarı adı altında başka bir ilçemizde olmaya başladı. Balıkesir Tarım Fuarının gerçekten adı gibi merkezde olması gerekiyordu. Balıkesir üreticisi her şeyin en iyisini hak ediyor. Çünkü biz tarım ve hayvansal ürünlerde hep ilk 5 ilden birisiyiz. Bugün zeytinde, zeytinyağında, kırmızı ve beyaz ette, sütte, 50 çeşit peynirimiz var, yumurtada, pirinçte, mor soğanda ve birçok tarım ürününde hep ilk 5 ilden biriyiz. Türkiye’yi doyuran il olarak da bununla gurur duyuyoruz. O yüzden Balıkesir güzel bir tarım fuarını gerçekten hak ediyor. Bunun için de inşallah önümüzdeki yıllarda daha modern bir fuar alanında ortak akılla bunu devam ettireceğimizi düşünüyorum. Balıkesir’in gelişen ekonomisiyle birlikte yeni bir fuar alanına da ihtiyacı var. Bunu da ehp birlikte en iyi şekilde yapacağımıza inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.
AKIN: “BU ORGANİZASYONU YENİ BİR FUAR ALANIYLA TAÇLANDIRACAĞIZ”
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın da Balıkesir’deki tarım ve hayvancılık sektörüne yapılan destekler hakkında bilgiler verdi. Akın şunları söyledi:
“Balıkesir Tarım Fuarının şu anda ilkini düzenliyoruz. Hakikatten Balıkesir’imiz için çok önemli. Tarım ve hayvancılığın başkenti diyoruz ama tarım ve hayvancılıkla ilgili fuarların öne çıktığı, örnek olan bir fuar organizasyonuna ihtiyacımız vardı. Ben bu vesileyle BASİAD başkanımıza özellikle teşekkür ederim. El birliğiyle fuarı bu noktaya getirdik. Bu artarak devam edecek. İkincisi daha güçlü olacak ve inşallah Balıkesir’imize yakışır fuar alanıyla taçlandıracağız.
“BALIKESİR BÜYÜK OLANAKLARA SAHİP BİR İL”
Balıkesir geniş coğrafyasıyla büyük olanaklara sahiptir. Balıkesir’in geniş coğrafyası çok büyük avantajlar sağlıyor. Bu avantajları da her sektör bazında değerlendirmek için çalışmalar silsilesi içindeyiz. Nüfusumuzun da önemli bir kısmı kırsal alanda faaliyetlerini sürdürüyor. İklim ve coğrafi şartların uygun olmasıyla Balıkesir’imiz tarım sektörü açısından ülkemizin öncü kentlerinden bir tanesidir. Pek çok coğrafi işarete sahip tarımsal ürünümüz var. Büyükbaş ve küçükbaşta bölgemizde ve ülkemizde önemli bir konumdayız. Dünya çapında ödüllü ballarımız var. Dünyanın en kaliteli zeytinleri bölgemizde yetişiyor. Bizde bu öncü rolümüzün bilinciyle kentimizin tarım potansiyelini çok daha ileriye taşımak için hep birlikte çalışıyoruz. Balıkesir olarak tarım ve kırsal kalkınma konusunda yapacağımız çalışmalarla eminim ki ileriye doğru çok daha iyi bir noktaya hep birlikte geleceğiz.
kentlerimizin bugün karşılaştığı en büyük sorunlardan bir tanesi küresel krizler karşısında plansızlık ve programsızlıktır. Plansız ve programsız olunca da hazırlıksız yakalanmaktır. Tarım ve hayvancılık bağlamında düşündüğümüz zaman üreticimiz zaten ekonomik sıkıntı içerisinde ve bir de üstüne iklim krizinin yarattığı sıkıntılar oluyor. Bir de buna plansızlık eklenirse hakikatten tablo olumsuz hale doğru ilerliyor. İşte bu sebeple Balıkesir’imizi geleceğe taşımak için yüksek tarım potansiyelimize de doğru bir şekilde yön vermek için önceliğimizi planlamaya verdik. Doğru planlama yapıldığında doğru işler çıktığını, doğru planlamayla kazancın arttığına hep birlikte defalarca şahit olduk. Bu nedenle Balıkesir’imizde Balıkesir Planlama ve Kalkınma Ajansımızı kurduk, bir de bunu şirketleştirdik. Bu ajansımız kentimize dair ileriye dair politikalarla ve Büyükşehir Belediyemizin de imkanlarıyla önümüzdeki projeleri teker teker hayata geçirmeye başladı. Biz topraklarımızdaki bereket kaçmasın, çiftçimiz toprağını bırakmasın diye uğraşıyoruz. Çünkü tarım ve hayvancılığın stratejik bir sektör olduğunu da çok yakından biliyoruz.
”ÜRETİCİYE DESTEK VERDİK VERMEYE DE DEVAM EDİYORUZ”
Göreve geldiğimizden bu yana Balıkesir’de tarım ve hayvancılık sektörüne hayat vermek için birçok adım attık. Tarımın ve hayvancılığın önemine de sürekli dikkat çekiyoruz. Çünkü kentimizdeki sürdürülebilir tarım ve hayvancılık bizim kırmızıçizgilerimizden bir tanesidir. Yakın bir zamanda üreticilerimizin devamlılığını sağlamak ve Pazar sorununu ortadan kaldırmak için çiftçimize destek programımızı parça parça hayata geçirmeye başladık. Bu kapsamda üreticilerimize belirli destekler sağladık ve devam ediyoruz. Üreticimizden piyasa değerinin üzerinde aldığımız ürünleri katma değeri yüksek ürünlere çevirip ihraç ediyoruz. Bunun ilk örneklerinden bir tanesi bamyaydı, şimdi Gönen’de muzla devam ediyoruz: bugünlerde de çiftçimizin susam, kırmızı meyveler ve elmalarını satın alarak Balıkesir’de çiftçilerimizi sözleşmeli tarımla çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu şekilde maalesef toprağını terk eden, köyünü boşaltan, artık topraktan uzaklaşan vatandaşlarımızı tekrar toprağına gitmeye ve orada üretip kazanmaya teşvik etmeye çalışıyoruz.”
Açılış töreninde yapılan konuşmaların ardından fuarda yer alan üreticilerin stantları dolaşılarak yetkililerden ayrıntılı bilgiler alındı.