Balıkesir Tabip Odası Yönetim Kurulu 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada sanayileşme sürecinde doğal alanların tahrip edilmesi, hava ve su kirliliğinin artması gibi faktörlerin şehirlerin ekosistemine büyük etki yaptığı belirtildi.
Tabip Odası Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada çevreye verilen zararın ülkenin ve dünyanın geleceğine yapıldığı kaydedilerek, başta çevre kirliliği olmak üzere yaşanan tüm olumsuzlukların giderilmesi için gerekenlerin yapılması gerektiği ifade edildi.
“HEPİMİZİN BİR DÜNYASI VAR”
Oda Başkanı Muhammet Can tarafından yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:
“1972 yılında İsveç`in Stockholm kentinde Birleşmiş Milletler nezdinde yapılan Çevre Konferansında 133 ülkenin katılımı ile alınan bir kararla, 5 Haziran gününün Dünya Çevre Günü olarak kabul edilmiştir. Bu konferansta Birleşmiş Milletler, temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşamanın temel bir insan hakkı olduğu karar altına alınmıştır. “2024 yılı Çevre Haftasının teması “Hepimizin Bir Dünyası Var” olarak belirlenmiştir. Sıfır atık iyi uygulamalar ile çölleşme ve erozyonla mücadelenin önemine vurgu yapmaktır. Anayasamızın 56’ncı maddesine göre “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir.” Anayasamızdaki bu düzenlemede çevre hakkı, hak olmasının yanında hem devlete hem de vatandaşlara yüklenen bir ödev niteliğinde tanımlanmıştır.
“YİTİRİLEN ÇEVRE DEĞİL, GELECEĞİMİZDİR.”
Sanayileşme sürecinde doğal alanların tahrip edilmesi, hava ve su kirliliğinin artması gibi faktörler şehrin ekosistemine büyük bir etki yapmaktadır. İçilebilir ve kullanılabilir nitelikte olan su kaynakları sadece ülkemiz açısından değil tüm dünyada gittikçe daha fazla önem arz etmektedir. Endüstriyel atıkların dere ve akarsulara desarj edilmesi veya kanalizasyon sistemleri aracılığı ile denize ulaşması su kaynaklarının kirlenmesine sebep olmaktadır. Tüm bunlar ile beraber yeşil alanların korunmasına da dikkat edilmesi gerekiyor. Hızlı sanayileşme sürecinde ormanlık alanların tahrip edilmesinin sonucunda doğal yasam alanları yok olmakta ve biyoçesitlilik azalmaktadır.
“EKOSİSTEMİN YENİLENMESİ İÇİN HAREKETE GEÇİLMELİ”
Bireysel olarak enerji tasarrufu yapmalı, geri dönüşüm alışkanlıkları kazanılmalıdır. Dünya Çevre Gününde, başta karar vericiler olmak üzere herkesi ortak geleceğimize çevremize, çevre sorunlarına sahip çıkmaya çağırıyoruz. Her türlü çevre katliamlarının her zaman karşısında olacağız ve bu mücadelemizi her zaman sürdüreceğiz. Toprağımız, suyumuz, havamız ve yaşam hakkımız için doğamızı ranta kurban eden politikaların karşında mücadeleleri etkinleştirmek için, başta yerel yöneticiler olmak üzere ilgili tüm kurumları ve halkımızı mücadele etmeye davet ediyoruz. Dünya Çevre Gününde “Ekosistem Onarımı ve Yenilenmesi” için herkesin harekete geçmesini bekliyoruz.”
Dünya Çevre Günü nedeniyle tüm paydaşları çevreyi korumak ve daha sürdürülebilir bir kent için harekete geçmeye çağırarak bu zorlu mücadelede birlik olmak için sizleri bugün GÖKÇEYAZI’da yapılacak olan Basın Açıklamamıza davet ediyoruz.
Dünya Çevre Günü’nde çevresel tahribatların olmadığı bir dünya mümkün diyoruz. Herkesi her alanda YAŞAMI savunmaya davet ediyoruz.