Balıkesir Tabip Odası’ndan BAÜN’e tepki! ”Tabip Odası neden Tıp Fakültesi mezuniyet törenine çağırılmıyor”

Balıkesir Tabip Odası, Balıkesir Üniversitesini, Tıp Fakültesi'nin mezuniyet törenine Odayı davet etmedikleri gerekçesiyle eleştirdi.

Balıkesir Tabip Odası'ndan BAÜN'e tepki! ''Tabip Odası neden Tıp Fakültesi mezuniyet törenine çağırılmıyor''

Balıkesir Tabip Odası, Balıkesir Üniversitesini, Tıp Fakültesi’nin mezuniyet törenine Odayı davet etmedikleri gerekçesiyle eleştirdi.

Balıkesir Tabip Odası’nın mesajı şu şekilde;
İnsanlık tarihi kadar eski bir mesleğin mensuplarıyız. Hekimlik mesleğinin ne kadar özel ve bir o kadarda kutsal bir meslek olduğunu biliyoruz. Bu zorlu mesleği uygulayabilmek için çok fazla beceri gerekmektedir.
Bunlar saymakla bitmez. İşte birkaçı şunlardır:
• Sorgulayıcı bir akılla hareket etmek
• Gerçekçi bir yaklaşım sergilemek
• Duygusal yönden dirençli olmak
• Baskılara karşı koyabilmek
• Sorunları çözebilme becerisi sergilemek
• İşine yoğun beceri sergilemek
• Farklı insan profillerine karşı sabırlı ve empatik bir tutum sergilemek
• Her hastaya ve onun öykülerine göre gerekli tedaviyi uygulamak
• İyi bir iletişim ve sosyal alan uzmanı olmak
• Yoğun iş temposuna uyum sağlayabilmek
• Sağlık ekibini yönetebilmek
Ülkemizde bugün 200 bine yakın hekim bulunmaktadır. 2023 itibariyle ülkemizde 128 tıp fakültesinin 91’i devlet, 37’si vakıf üniversitelerine bağlıdır. Bu tıp fakültelerinin 76’sı mezun vermektedir. En çok tıp fakültesi olan üç ilimiz İstanbul’da 30, Ankara’da 13, İzmir’de 8 tıp fakültesi bulunmaktadır.
Tabip odaları ve Türk Tabipleri Birliği 6023 sayılı yasayla kurulmuş kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. Bu yasada tanımlanan görevlerin yanı sıra hekimlik mesleği uygulamaları açısından hekimlerle ilgili bir iç mesleki denetim ve yaptırımlara sahip yapılardır.
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ VE TIP FAKÜLTESİNDE DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK!!
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi 2006’da kuruldu ve ilk tıp öğrencisini 2009 yılında almıştır. Bu yıl 10. Tıp fakültesi mezuniyet töreni yapılacaktır. Tıp Fakültesinde 200’ye yakın öğretim üyesi, 350’ye yakın uzmanlık öğrencisi ve 1000’e yakın tıp öğrencisi bulunmaktadır. Nedense pek çok konuda, batıyı örnek alan büyüklerimiz, İstanbul, Ankara ve İzmir’i örnek alan yöneticilerimiz, konu Balıkesir Tabip Odasını Tıp Fakültesi mezuniyet törenine çağırmak olunca konuyu hatırlamıyorlar.
Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı olarak, kuruluşundan bu yana, 15 yıldır Tıp Fakültesinde öğretim üyesiyim ve bu kurallar hiç değişmiyor. Rektörler değişiyor, dekanlar değişiyor, fakat kurallar değişmiyor. Yarın tıp doktoru olarak mesleğe başlayacak hekimlerle mezuniyet töreninde buluşamıyoruz. Neden? Neden Tabip Odası diğer illerde yapılan ve yıllarca gelenekselleşen uygulamayı Balıkesir’de yapamıyor? Şimdi düşünelim, Hukuk Fakültesi mezuniyet törenine Balıkesir Barosu’nu çağırmamak olur mu? Meslek odası olarak tabip odası da aynı konumdadır.
Mesleki olarak hekimleri denetleyen, her türlü etik ihlali soruşturan ve yine her türlü hekimlik uygulamalarıyla ilgili tüm yetkiyi Tabip Odasına vermiş olan 6023 sayılı yasaya rağmen yöneticiler bunu görmezden geliyor.
Tabip Odasından bu kadar korkmalarının nedeni nedir? Sağlık Bakanlığının yanlış uygulamalarını eleştiriyor olmamız mı? Hekimlerin haklarını ve sorunlarını gündeme getiriyor olmamız mı? Şunun iyi bilinmesi gerekiyor. Bizi seçerek yönetici yapanlar hekimlerdir, yöneticiler değil. Atamayla işbaşına gelenler neden bu duruma saygı göstermezler anlamakta zorlanıyoruz?
BAZI HASTALIKLARIN TEDAVİSİ NE YAZIK Kİ UZUN SÜRÜYOR
Tıpta çok bilinen bir deyim vardır. Hasta yoktur, hastalık vardır. Herkese göre hastalığın seyri değişik seyreder. Bizler de Balıkesir Üniversitesi ve Tıp Fakültesi Dekanlığının
bu sağlıksız tutumunun 2024 mezuniyet törenlerine davet edilmeyen Tabip Odası olarak son bulmasını istiyoruz. Yerelde havası ve atmosferi değişen Balıkesir’in sonuçta Üniversitesinin ve akademisinin de bu dışlayıcı yaklaşım ve felsefesinin değişmesini dört gözle bekliyoruz.
Yeni mezun tıp fakültesi hekimlerimize meslek yaşantılarında başarılar dilerken, meslek odası olarak tabip odasının her zaman yanlarında olduğunu bilmelerini istiyoruz.
Exit mobile version