Balıkesir’e özgü bir ürün daha coğrafi işaret aldı.
2022 yılı başında başlayan Avşa Adakarası üzümü için coğrafi işaret çalışmaları sonuçlandı.
Avşa’nın ünlü şaraplarına adını ve lezzetini veren Adakarası, geçtiğimiz Ocak ayı sonunda coğrafi işaret almaya hak kazandı.
‘İşlenmiş ve işlenmemiş meyve sebzeler’ ürün grubunda yer alan Adakarası için başvuru ve tescil işlemleri Erdek Ticaret Odası’nca yürütülmüştü.
BALIKESİR’İN COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİ
Son olarak Adakarası üzümünün de dahil olduğu coğrafi işaretli ürün sayısında artış yaşanıyor.
Balıkesir’in coğrafi işaretli ürünleri şöyle:
Avşa Adakarası üzümü, Ayvalık lor tatlısı, Ayvalık sakızlı kurabi, Ayvalık zeytinyağı, Balıkesir höşmerim tatlısı, Balıkesir kaymaklısı, Balıkesir kuzu eti, Balıkesir pullusu, Burhaniye zeytinyağı, Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini, Edremit zeytinyağı, Gönen iğne oyası, Kapıdağ mor soğanı, Manyas kelle peyniri, Marmara Adası mermeri, Savaştepe Sarıbeyler seferberlik çöreği, Susurluk ayranı, Susurluk tostu, Yağcıbedir halısı, İvrindi kelle peyniri. POLİTİKA
ADAKARASI ÜZÜMÜ HAKKINDA BİRAZ BİLGİ
Adakarası, asıl yetişme yeri Avşa adası olan bir üzüm türüdür. Şarap üretimi için oldukça yaygın bir kullanım alanı olan bu üzümün enfes bir tadı bulunmaktadır. Siyah bir renk özelliği bulanan bu üzüm ismini renginde dolayı almıştır. Erdek ve Balıkesir yöresinde de yetiştirilmekte olan bu üzümün salkımları kanatlı bir yapıya sahiptir. Üzümler salkımda sık bir şekilde bulunmaktadır ve konik bir yapısı vardır. Anadolu bölgesinde yer alan bazı illerde de yetiştirilmekte olan bu üzümün bakımı pek fazla zahmet istememektedir. İlk bahar aylarında yapraklarını açan adakarası yaz sonlarında meyvesini vermektedir. Ancak yetiştirildiği bölgeye göre üzümün olgunlaşma süresinde değişiklikler meydana gelmektedir. Balıkesir ve Erdek bölgesinde eylül ayının başında yetişmekte olan bu üzüm Anadolu’ da eyül ortası ve eylül sonlarında yetişmekte olduğu bilinmektedir. Bunun yanı sıra yetiştiği bölgeye göre de kalitesinde farklılıklar gözlemlenir. Ege bölgesinde yetişen adakarasının tadı daha tatlı bir yapıya sahiptir. Diğer bölgelerden ise tadında değişiklikler görülmektedir. Bunun nedeni ise sıcaklıktır. Sıcak bölgelerden daha kaliteli ve iyi bir şekilde yetişen bu üzüm yaz aylarında sofraların vazgeçilmez yiyecekleri arasında yer almaktadır.
Adakarası özellikleri
Genellikle şarap yapımı için yetiştirilmektedir. Avşa adası bu üzümün en iyi şekilde yetiştiği bölgedir. Bunun yanı sıra Erdek ve Balıkesir’de de iyi bir yetişme özelliği göstermektedir.
İsmini siyah renginden dolayı alan bu üzümün salkımları kanatlı bir yapıdadır. Salkımlar da bulanan üzümler sık bir şekilde oluşmaktadır. Normal bir salkımda yaklaşık olarak yetmiş beş ile yüz arası üzüm bulunmaktadır.
Yetişme bölgesine göre değişiklik gösterebilmektedir. Yaz aylarında sıcak bir iklim özelliği gösteren bölgelerde daha hızlı ve daha kaliteli bir şekilde yetişmektedir.
Adakarası asmasının pek fazla suya ihtiyacı bulunmamaktadır. Ancak yeni dikilen asma ağacının bir müddet boyunca düzenli ve dengeli olarak sulanmasında fayda vardır.
Bu üzümden elde edilmekte olan şarap açık kırmızı bir renktedir.
Anadolu yörelerinde çeşitli yiyecekleri de yapılan bu üzüm sağlık açısından da oldukça yararlı bir özelliğe sahiptir. Meydana gelebilecek her türlü hastalığın tedavisi için kullanılmaktadır. Tıp alanında da kullanılmakta olan bu üzümün yetişme mevsimi eylül ayının ilk haftaları olarak bilinmektedir.