Vergide yeni dönem! Bahşişten bile vergi alınacak iddiası!

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve yakında kanun teklifine dönüştürülmesi beklenen yeni vergi paketinin detayları ortaya çıkıyor.

Vergide yeni dönem! Bahşişten bile vergi alınacak iddiası!

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve yakında kanun teklifine dönüştürülmesi beklenen yeni vergi paketi, birçok alanda geniş kapsamlı değişiklikler öngörüyor.

“Vergi tsunamisi” olarak adlandırılan pakette, KDV ve ÖTV istisnaları ve indirimleri başta olmak üzere çeşitli alanlarda düzenlemeler yapılacak. Bu düzenlemelerin yıllık gelir etkisinin toplam 181 milyar TL olacağı hesaplanıyor.

Kira Gelirlerine Sıkı Denetim Yeni düzenlemelerde gayrimenkul kiralamaları için önemli değişiklikler yer alıyor. Özellikle meskenlerin kiraya verilmesi durumunda, kira bedelinin elden ödenmesi halinde kiracılara özel usulsüzlük cezası uygulanması öngörülüyor. Bu adım, kira gelirlerinin daha sıkı bir şekilde denetlenmesini amaçlıyor.

Bahşiş Gelirlerinde Yeni Vergi Uygulaması Bahşiş gelirlerinde de basitleştirilmiş vergi uygulamasına geçilmesi planlanıyor. Yeni düzenlemeye göre, hizmet alanlar tarafından bırakılan bahşişler gelir vergisinin konusu olmayacak. Ancak bahşişlerin fatura bedeline yansıtılması veya belirlenen kriterlere göre işçilere dağıtılması durumunda, bu ödemeler ücret matrahına eklenerek vergilendirilecek. Bahşiş gelirlerinin işverenlerce açılan ayrı bir banka hesabında takip edilmesi ve belirli sınırlar içinde kalması koşuluyla bu gelirler ayrıca ücret matrahına dahil edilmeyecek. Bu adımın, vergiye gönüllü uyumu artırması bekleniyor.

Engellilere Yönelik ÖTV İstisnası Araç alımlarında engellilere yönelik ÖTV istisnası da yeniden düzenleniyor. Mevcut durumda 5 yılda bir yararlanılan bu süre, 10 yıla çıkarılacak. Ayrıca, taşıtların veraset yoluyla intikali halinde istisnaya konu vergilerin mirasçılar tarafından ödenmesi ve her yıl yeniden değerleme oranında artan araç satış bedelinin yarısı kadar artırılması öneriliyor. Alternatif olarak, ÖTV istisnasının tamamen kaldırılarak teşvikin sosyal yardım şeklinde yapılması da değerlendiriliyor. Bu kapsamda, engellilerin gelir durumları ve alınacak taşıtların yerli olması gibi kriterlerle nakit destek sağlanması planlanıyor.

Muhbirlere Ödeme Artışı Vergi kaçakçılığı ihbarlarını teşvik etmek amacıyla muhbirlere yapılan ödemeler artırılacak. İhbar sonucunda vergi aslı ve cezasının kesinleşmesiyle tahsil edilen tutarın yüzde 15’i oranında, fatura düzenlememe gibi usulsüzlükleri haber verenlere ise cezanın yüzde 5’i oranında ikramiye ödenmesi öneriliyor. Ancak, bir takvim yılı içinde aynı muhbire ödenebilecek azami ikramiye tutarı 20.000 TL’yi geçmeyecek.

 

Exit mobile version