VATANDAŞ YARIM KİLOMETRE YÜRÜMEK ZORUNDA MI?

Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü’nün, Gümüşçeşme – Gündoğan mahallelerini birbirine bağlayan hemzemin geçiti kapatma girişimi bölgede yaşayan vatandaşların protestosuna neden olmuştu. TCDD, hemzemin geçitle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklama, vatandaşların daha büyük tepkisini çekecek nitelikte. Genel Müdürlük, hemzemin geçide 407 metre uzaklıktaki yeni vasıta üstgeçitiyle 493 metre gerideki altgeçidi adres gösterdi, “buraları kullanın” dedi.

 

 

GÜMÜŞÇEŞME ile 2. Gündoğan Mahallelerini birbirine bağlayan hemzemin geçit, TCDD’nin ‘can güvenliği’ gerekçesiyle kapatılıyor. Devlet Demiryolları, geçtiğimiz gün iş makinalarını bölgeye göndermiş ve hemzemin geçitte kapatma çalışmaları başlatmıştı. Bu duruma kızan Gümüşçeşme ve 2. Gündoğan mahallesi sakinleri ise uygulamayı protesto etmiş, tepkilerini dile getirmişlerdi.

Hemzemin geçitte çok sayıda vatandaşın katıldığı protestoyu haber alan Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı da bölgeye gitmiş, vatandaşları sakinleştirmeye çalışmıştı. Avcı, hemzemin geçitin kapatılmasını istemediğini söylese de protestocuları sakinleştirememişti.

 

TCDD YENİ KÖPRÜYÜ  VE ALTGEÇİTLERİ ADRES GÖSTERDİ

Bölgede yaşayan vatandaşların protestoları sonrasında TCDD Genel Müdürlüğü yazılı bir açıklama yapma gereği duydu. Hemzemin geçitin kapatılacağını, vatandaşların 407 metre ilerideki vasıta köprüsü ya da 493 metre gerideki altgeçiti kullanmalarını istedi. TCDD’nin bu açıklaması vatandaşları daha da kızdıracak. Çünkü karşı tarafa geçebilmek için yarım kilometre yol yürümek zorunda kalan vatandaşlar için bu öneri çözüm niteliği taşımıyor.

 

ALTGEÇİTTEN GEÇECEKLER AMA O TUVALET KOKUSU OLMASA!

TCDD’nin geçiş noktası olarak gösterdiği 493 metre gerideki altgeçit normalde kullanıma açık. Ancak vatandaşlar altgeçiti tercih etmiyor. Bunun nedenini protestoya katılan bir mahalle sakini, “aydınlatması yok, geceleri çok karanlık ve güvensiz oluyor, ayrıca buraya tuvaletlerini yapıyorlar ve çok ağır bir koku oluşuyor, bu yüzden altgeçiti kullanmıyoruz” sözleriyle anlatmaya çalışmıştı.

Muhabir arkadaşlarımız dün TCDD’nin geçiş için adres gösterdiği yerlerde inceleme yaptı. Hemzemin geçitin bulunduğu noktadan 407 metre ilerideki vasıta üstgeçitine yaya olarak erişimin vatandaşlar için büyük eziyet olacağını gözlediler. Bu arada söz konusu altgeçitteki mühendislik hataları yüzünden engelli vatandaşların buradan geçebilmesi de söz konusu olmuyor.

 

 

TCDD’NİN AÇIKLAMASI

TCDD Genel Müdürlüğü’nün konuyla ilgili açıklaması şöyle:

“Bazı basın yayın organlarında Balıkesir’in Altıeylül ilçesindeki Gümüşçeşme ve 2. Gündoğan mahallelerini birbirine bağlayan hemzemin geçidin TCDD tarafından trafiğe kapatılması nedeniyle vatandaşların duruma tepki göstererek eylem yaptıkları haberlerine yer verilmesi üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür.

Balıkesir-Kütahya demiryolu hattı km 260+438’de bulunan hemzemin geçidin kapatılarak, aynı hat üzerinde ve 407 metre ileride (km 260+845) vasıta üstgeçidi yapılması hususunda Teşekkülümüz ile Balıkesir Büyükşehir Belediyesi arasında protokol yapılmıştır. Yapımı tamamlanan vasıta üstgeçidi 2019 Ocak ayında trafiğe açılmıştır.  Üstgeçit yapıldığı halde 260+438’deki söz konusu hemzemin geçidin kapatılmaması üzerine; trenlerin seyir güvenliği ile vatandaşların can ve mal emniyeti dikkate alınarak Teşekkülümüzce hemzemin geçidin kapatılması için çalışma başlatılmıştır. Kapatılması gereken km 260+438’deki hemzemin geçide 407 metre uzaklıkta vasıta üstgeçidi ile 493 metre gerisinde (km 259+945) ve 262 metre ilerisinde (km 260+700) olmak üzere iki adet de yaya altgeçidi bulunmaktadır.”

 

HEMZEMİN GEÇİT ŞİMDİLİK AÇIK

İş makinalarıyla çevresindeki asfaltın kazıldığı, araçların ve yayaların geçemeyecek hale getirildiği hemzemin geçit, protesto eylemi yapan vatandaşların tepkisi sonrasında yeniden araç ve trafiğine açıldı. Hemzemin geçitin bulunduğu yer yeniden asflatlandı. Ancak bu geçici çözüm. TCDD, vatandaşın tepkisi sonrasında kararını öteledi, önümüzdeki günlerde hemzemin geçitin kapatılacağı belirtiliyor.

 

Exit mobile version