Türkiye emeklilik sistemi en kötü ülkeler arasında!

Mercer CFA Küresel Emeklilik Endeksi'nde Türkiye, 48 ülke arasında 45. sırada yer alarak emeklilik sisteminde en alt sıralarda konumlandı.

Türkiye emeklilik sistemi en kötü ülkeler arasında!

ABD merkezli danışmanlık firması Mercer ve CFA Enstitüsü’nün ortaklaşa hazırladığı Mercer CFA Küresel Emeklilik Endeksi’nde Türkiye, 48 ülke arasında 45. sırada yer alarak emeklilik sisteminde en alt sıralarda konumlandı.

Raporda, ülkelerin emeklilik sistemleri yeterlilik, sürdürülebilirlik ve bütünlük olmak üzere üç ana kriterde değerlendirildi. En iyi emeklilik sistemine sahip ülke 84,8 puanla Hollanda olurken, Türkiye 48,3 puan alarak D kategorisinde yer aldı. Bu kategori, sistemlerinde ciddi zayıflıkları bulunan ve sürdürülebilirlik açısından iyileştirilmesi gereken ülkeleri kapsıyor.

Hollanda, İzlanda, Danimarka ve İsrail gibi ülkeler A kategorisinde yer alarak sağlam ve güvenilir emeklilik sistemlerine sahip olarak öne çıkarken, Türkiye’nin de dahil olduğu D kategorisinde Güney Afrika, Filipinler, Arjantin ve Hindistan gibi ülkeler bulunuyor. Raporda, bu ülkelerin emeklilik sistemlerinin etkinliğinin sürdürülebilirliği sağlanmadıkça şüpheli olduğu vurgulandı.

Türkiye’nin bu sonuçlarla birlikte emeklilik sisteminde önemli reformlara ihtiyaç duyduğu belirtiliyor.

Exit mobile version