Sözcü Gazetesi ve SZC TV’nin sahibi Burak Akbay hakkında, İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından duruşmalara katılmaması ve savunma vermemesi nedeniyle yakalama kararı çıkarıldı.
Akbay’ın, “FETÖ’ye bilerek ve isteyerek yardım” suçlamasıyla yargılandığı dava, Yargıtay’ın bozma kararının ardından yeniden görülmeye başlanmıştı.
Yargılama Süreci
Burak Akbay ile birlikte Sözcü Gazetesi’nin yazarları Emin Çölaşan, Necati Doğru ve eski genel yayın yönetmeni Metin Yılmaz’ın da aralarında bulunduğu 9 kişi, daha önce 3 yıl 6 ay ile 2 yıl 1 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmıştı. Ancak Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 26 Kasım 2024 tarihindeki incelemesinde bu cezaları bozarak davanın yeniden görülmesine karar verdi.
Yakalama Kararının Gerekçesi
Mahkeme, Burak Akbay’ın duruşmalara katılmaması, yeni adresinin tespit edilememesi ve bugüne kadar savunmasının alınamamış olması nedeniyle yakalama kararı verdi. Mahkemenin kararında, “Sanığın mazeret bildirerek duruşmalara katılacağını beyan etmesine rağmen katılmadığı, savunma vermekten kaçındığı anlaşılmakla, CMK 199. maddesi uyarınca yakalama emri düzenlenmesine oy birliği ile karar verilmiştir” ifadelerine yer verildi.
Avukatların Savunması
Duruşmada, Burak Akbay’ın avukatı Erdal Kılbaşoğlu, müvekkilinin iş yoğunluğu nedeniyle duruşmaya katılamadığını belirtti. Diğer avukat Altar Arıkan ise Yargıtay’ın bozma kararının, davada isnat edilen suçların oluşmadığını ortaya koyduğunu savundu.
Bir Sonraki Duruşma Tarihi
Dava süreci devam ederken bir sonraki duruşma 29 Nisan’da yapılacak. Yakalama kararı sonrasında Burak Akbay’ın duruşmaya katılıp katılmayacağı merak konusu oldu.
Bu gelişmeler, basın ve ifade özgürlüğü tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı. Dava, hem hukuki hem de toplumsal boyutuyla yakından takip ediliyor.